用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享 ...
樓主: cheriedglau
go

小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享   [複製鏈接]

回覆樓主:

多謝分享
樓主只是講述自身經歷
適合自己與否自己衡量 請不要打擊分享啦

iheartonon 發表於 19-8-30 14:35
多謝分享
樓主只是講述自身經歷
適合自己與否自己衡量 請不要打擊分享啦

十分同意,每年都唔少家長考到神校名校,願意這樣分享的少之又少

如果下下話標籤呢個標籤嗰個,只會越來越少人願意分享經驗

係,上得黎都係想了解多D,今時今日因考小而變得自私的人多了,肯分享的人少了。大家同舟共濟吧!學會雅俗共賞,從來不易。

ch-cheung 發表於 19-9-5 07:30
揾到一個肯落堂後和家長溝通嘅老師真係好重要,唔洗成日睇住個老師教得好唔好,又可以放心,又可以善用時間 ...

所以有補習社以此為其一賣點

cheriedglau 發表於 19-8-8 21:22
雖然細女並沒有像家姐般在學校得到honour student的榮譽,但細女十分榮幸得到某神校的offer,亦鐵定會入讀 ...

你囡囡好叻呀~
我見你有培小offer,我都諗住報培小,培正本身有幼稚園,外面券幼考入去唔知機會大唔大呢?

EudyptulaMinor 發表於 19-9-8 08:25
你囡囡好叻呀~
我見你有培小offer,我都諗住報培小,培正本身有幼稚園,外面券幼考入去唔知 ...

培正通常收公務員、警察家庭,俾人感覺學校有某種取態

感激樓主分享,獲益匪淺。如果有得投票選 best 樓主 of the year, 我一定投你一票

cheriedglau 發表於 19-8-29 15:40
重要的事再講,我冇話過一定要外補,我已講過話冇一條定死了的FORMULA去準備考學校,我要澄清我冇叫你地跟 ...

多謝樓主無私分享!我也很想讚賞你的勇敢。因為很多時候,在這個平台上,如實說出自己怎樣為兒女裝備考小一,就最終變成遭受很多人的批評和壓力。

這些壓力根本不需要承受的... 因為你的女已經考進了心儀的學校了! 你只是做好心跟別人分享.

我的小朋友也已經升了上小學,但是當年我準備的時候,我也是在EK呢度睇別人的分享, 然後再輕微調節, apply合適的時間表在自己的生活routine. 最後兒子並沒有神校offer, 但是也很感恩取得西鐵直資男校offer。我在EK實在是獲益良多!

支持你繼續分享=)

rickdom6 發表於 19-9-8 17:11
多謝樓主無私分享!我也很想讚賞你的勇敢。因為很多時候,在這個平台上,如實說出自己怎樣為兒女裝備考小 ...

delete

謝謝分享!想問樓主提到有heart 的老師面試班,可否share?

很用心寫的分享,父母好用心的去栽培小朋友,唔係僅僅學術,才藝,而是親子,家庭,長輩都是重要的一部分。

回覆樓主:

我地係專登選下午。快樂童年係慢活,呢2年,晚上7點到家仲可以跟功課,陪玩,陪讀故事書先瞓。早上自然醒。
至於補課,一至六。六只是一節,一上完玩玩玩,日又係玩。至小interview training,佢會答媽媽一放工就陪我玩陪我做功課陪我讀書,假期爸媽陪我做乜乜乜。
‹ 上一主題|下一主題