用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享 ...
樓主: cheriedglau
go

小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享   [複製鏈接]

我想問下大家有無邊間學drama推介,想練膽量和上台表演。
邊間伏唔好試

cheriedglau 發表於 19-8-8 21:19
經過一年多後,我完全感受到hea的面試班老師和用心的面試班老師的分別。大女時參加的面試班又聲稱要referra ...

如何為之一個難忘的面試班?有沒有建議?

testher 發表於 19-8-22 19:58
伴讀是認字最好方法
伴養閱讀最緊要

明白,我一歲開始每晚都伴讀了,而家開始同阿仔每晚教小小認字,謝謝回覆

cheriedglau 發表於 19-8-21 18:51
多謝你的分享呀!我都係收番上面我話刪post呢句說話,希望呢個post會一路滾落去,大家一齊share d 實際的 ...

多謝你的分享,我大女都應該同樓主大女讀同一間幼稚園,都拎過honour student ,不過最後考小一都不是很順利,我都有後悔為她參加了一個面試班(很可能是樓主大女同一個呢)浪費了好多時間,當年每個星期六下午都要出去上面試班,回想都覺得有點兒內疚要犧牲大家寶貴的家庭樂時間。
所以現在有二寶升k2了,我都決心同先生說不要再編排任何課程在星期六日了,恭喜你二女入到神校呢,相信你二女都一定有過人之處,多謝你的無私分享,祝孩子們都學習愉快!

http://www.yingwaps.edu.hk/mp4/temp/EP01.mp4
http://www.yingwaps.edu.hk/mp4/temp/EP02.mp4
http://www.yingwaps.edu.hk/mp4/temp/EP03.mp4

回覆樓主:

回想n年前係ek爬文,都好多媽媽堅持上午班既好處,但我真心喜歡下午班,兩公婆返工已冇太多親子時間,因為成8pm先返到屋企仲要食飯,如果9pm已迫小朋友上床訓,根本唔會有時間同佢地玩同伴讀。語文能力多弱都好睇父母點分配時間同放幾多落親子閱讀。
而興趣班同學術班,上到星期六已好盡,星期日應留黎親子,hea 好,去玩好,行街好,小朋友都希望父母伴在身邊的!

原來入神校咁多準備功夫,怪不得我同事小朋友連普通直私都入唔到,佢星期六日親子活動做足,但平時冇乜補學術及冇上面試班,看見樓主連面試班都上兩個,果然成功非僥倖。

cheriedglau 發表於 19-8-8 21:17
(長文,慎入,但希望大家看完全部文字後有所得益)

簡單介紹番先,我是一位需要工作的媽媽,星期一至五早 ...

不過我見身邊蛇B整體升小是順利很多,很多都有不少offer, 冇offer的抽奬命中率都高過以前。

annie133 發表於 19-8-26 08:04
原來入神校咁多準備功夫,怪不得我同事小朋友連普通直私都入唔到,佢星期六日親子活動做足,但平時冇乜補學 ...
其實入乜學校一定冇條緊左的程式,我只係分享,冇話跟我就一定成功,我的經驗亦未必被一D零外補入神校的成功人士看認同。所以我出帖之前其實都真係好怕被人話我的安排過左火位的,但我真心有誠意去分享,我亦明白在於我個CASE,有咁樣安排的需要而已,希望幫到有需要的人。

cheriedglau 發表於 19-8-26 09:20
其實入乜學校一定冇條緊左的程式,我只係分享,冇話跟我就一定成功,我的經驗亦未必被一D零外補入神校的成 ...

真心感謝樓主的無私分享。

其實入乜學校一定冇條緊左的程式,我只係分享,冇話跟我就一定成功,我的經驗亦未必被一D零外補入神校的成 ...

樓主,難得你肯真誠分享,你絕對不是過火,這世界不努力那有免費午餐,好過那些人地問佢點準備,佢永遠只答「我乜都冇補冇準備架」但又唔係真相個D人。

回覆 cheriedglau 的帖子

謝謝你的分享,我小朋友都是上下午班,
平時課外班,盡量安排星期一至五,
星期六係家庭樂,星期日我都有番兼職,晚上一定和小朋友食晚飯~
希望這樣的安排,令小朋友能夠學習之餘,亦可以家庭樂一下

回覆 sunnymama2 的帖子

小朋友未讀下午班前,我都好抗拒下午班,
因各種因素接受了下午班~
讀完K1,覺得下午班無甘可怕,小朋友仲好鍾意上下午班,
對於全職父母黎講,小朋友返下午班,晚上仲可以有較多時間同小朋友交流

我想請教下如果我想安排啲體能嘅興趣班,應該點搞?

我小朋友N 班係上午,放學訓一陣之後可以去游水,足球,跆拳道。玩完仲可以去公園玩

黎梗下午班,如果玩完先返學我怕佢攰得滯,但呢啲興趣班又冇可能放哂係星期六上

lollylolly 發表於 19-8-27 11:31
我想請教下如果我想安排啲體能嘅興趣班,應該點搞?

我小朋友N 班係上午,放學訓一陣之後可以去游水,足球 ...
如果全部都係體能活動,安排於番學前其實有點困難,除非小朋友一早玩完又可以NAP下,唔係個個小朋友可以玩完肯即刻訓一陣,惟有選一樣在星期五晚玩,一樣留番星期六,CUT走一樣或揀樣最輕鬆一點的平日早上玩。

annie133 發表於 19-8-27 08:17

樓主,難得你肯真誠分享,你絕對不是過火,這世界不努力那 ...
我曾幾何時以為入到好學校的formula就是不外補,多看書、多伴讀、多去見識就是了,不過後來明白了這只是其中一條formula,而呢條formula不合我和我的小朋友啊!

首先恭喜樓主,亦感謝樓主非常詳盡嘅分享。
根據我同小女走嘅升小之路,以及觀察其他朋友嘅經歷,的確係冇固定程式(有嘅話大家都跟咗啦)。而當一個家長做咗幾樣嘢(甚至乎幾十樣嘢)之後,即便成功入讀心儀學校,其實係冇辦法知道邊樣係有效,邊樣係冇效(甚至乎當唔成功嘅時候,邊樣係有反效果)。

我個人係抗拒外補學術嘅,可能因為我自視頗高,唔覺得我自己會教得比其他人差,所以我係採取「內補」,即係由我親自教導女兒學術,不過我用嘅都只係小女所讀嘅幼稚園嘅教材,再加埋圖書。
(當然,我身邊好多抗拒外補嘅家長朋友,到高小都無一例外地有請補習,所以可能我過多幾年都要「投降」都唔出奇。)

我睇完你講大女同細女嘅教養方法嘅分別,我覺得高質素嘅親子時間係起關鍵作用,亦同我教女兒嘅方法類似:
//星期六、日,細女不會上任何外補 ... 由我自己去跟進學校和外補老師說她不足的地方,還有陪她練練小提琴,吃過午饍後,都是一家人的相處時間,可能是戶外活動,可能是參觀博物館、香港名勝等等,有時候,我們也會在星期六的早上參加賣旗活動,到了晚上,我們會抽空再跟小朋友再溫習一下她們正在學習或比較弱的東西。。如果不外出,我們會在家一起hea下傾下計,有時也會一起煮下野食,例如一齊包下餃子焗下蛋糕等等。至於星期日,我們會跟公公婆婆或爺爺嫲嫲相處,我覺得我早幾年也忽略了我自己的父母和老爺奶奶,要小朋友明白何為「孝」,我們做大人的身教也很重要。//

正如校長同各位家長大大聲咁讀嘅箴言22:6 :「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (shhh.............)
幫助小朋友考小學係一時,教養小朋友做人係一世。

回覆樓主:

多謝樓主用心的分享。
我仔黎緊升K3,佢都係返下午班,9月份開始揀學校,我覺得自己好多嘢未準備好,譬如:幾時開始上面試班?小組面試班同個人面對班有好大分別?我仔嘅興趣班我一直都係安排係上午,我唔想放學之後仲要去上堂,太攰了,我攰佢都攰,我仲有個一嵗半嘅囡要凑,我係Fulltime媽媽…我見好多同學仔學5678樣興趣班,我自問真係安排唔到咁多時間,夜唔想谷得咁緊要,佢唔會開心☹️

renaya 發表於 19-8-8 23:42
請問小朋友如果每天早上會先上不同的興趣班或面試班,才上學去,會影響下午的課堂表現嗎?囡囡在K1時已就 ...

我仔黎緊升K3,佢一直都係返下午班,我帮佢報嘅興趣班亦都安排係上午,因為上午精神比較集中,如果放學之後去學一定無上午好,佢地返學3個鐘都用佐唔少精神…我個人咁覺得

cylau2 發表於 19-8-27 22:25
首先恭喜樓主,亦感謝樓主非常詳盡嘅分享。
根據我同小女走嘅升小之路,以及觀察其他朋友嘅經歷,的確係冇 ...

其實都係ga, 自己識教自己教,除非冇時間。我阿仔幼稚園都係全內補。到而家讀小學,中英數都主要內補,就算最差的英文都冇外補,因為暫時自己都handle 到。內補個好處係flexible 好多,因為家長最了解自己小朋友進度,又慳好多錢和travelling time。又可以隨時帶小朋友出去玩,唔駛俾補習時間表fix 死。
不過雙職家長真係會辛苦d, 要好準時放工,放工後要打個第二份工,同佢温習又要同佢玩又講講故事,私人時間唔多,所以真係幾辛苦
‹ 上一主題|下一主題