用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享 ...
樓主: cheriedglau
go

小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享  

cheriedglau 發表於 19-8-8 21:22
雖然細女並沒有像家姐般在學校得到honour student的榮譽,但細女十分榮幸得到某神校的offer,亦鐵定會入讀 ...

謝謝分享,我的小孩也是將會在k2轉做下午班,妳的分享很有幫助.

他們在音樂不是很有天份。想問下妳覺得一體一藝對考小學有幾緊要?其實我常常有個疑惑,大部分小孩都不是音樂或運動天才的情況下,他們學的對於考學校有幾大幫助。運動我是一定讓他們學的,但是也不指望他們會拿到什麼獎。

另外,中文我見妳沒有外補,係因為幼稚園本身已經很勁對嗎?

我都想問樓主有沒有外補中文

Chan343 發表於 19-8-21 00:31
我都想問樓主有沒有外補中文
我有安排了老師跟進小朋友的學校默書和中文學習的,我只是想減少自己放假時跟小朋友溫習的壓力和時間。其實我也不知道這是對與錯,但ultimate goal當然是希望小朋友靠自己。我好清楚甚麼是理想的做法的,不過在能離地實踐前,我都不怕坦誠地告訴大家我會盡力協助小朋友的學習。

cheriedglau 發表於 19-8-21 12:07
我有安排了老師跟進小朋友的學校默書和中文學習的,我只是想減少自己放假時跟小朋友溫習的壓力和時間。其實 ...

老師除左跟學校進度,有無再教定小學的東西?

Chan343 發表於 19-8-21 12:16
老師除左跟學校進度,有無再教定小學的東西?
我冇刻意叫佢教,不過我佢一路都有教下深過學校學緊的東西,而家幼稚園生在外學的東西都普遍超越了學校本身的程度。

Vana 發表於 19-8-9 08:50
首先恭喜樓主,好有心分享

我係 ftm, 有 3個小朋友,都係二仔 k2轉校時先發現下午班既好處,我地 ...
我最初都係被迫接受下午班, 但好快就覺得以前眼光太淺.

下午班普遍細班,呢個係我最早接受原因,見早上和下午校車情況就知,早上校車係緩慢好多, 上上落落太多;囝可以早上自然醒,晚上又自然上床,我發覺佢習慣都係22:30-8:00,9:30上個英文班,11-12:00 再小睡,吃飯後上學,這安排不錯;我也很開心返工前和他有5分鐘在床上morning talk,以前一定不能,有時只在床上碌嚟碌去;因為剛放學不久,我回家後佢會好活躍分享學校即事,早放工我係可以6:00回到家..作為返工媽,我巳比人多時間...(只係有時太攰,撻唔著第一時間陪佢); 基本上佢放學回家休息一陣工人就餵早飯,我吃飯時佢只陪食或吃生果,比以前午睡後有下午茶,吃正餐時未肚餓,煩小很多....

但我和朋友說pm 班優點,佢哋係唔明的,甚至有個放棄咗個幾好的pm 學位,很可惜.

暑假後上k2,現在也計劃新時間表, 我很開心樓主及各位分享,點醒我要假日陪伴多些,因為有時會忽然好迷失. ...

好多謝媽媽的分享。

樓主都外判了好多。咁樣自細外補私補法,真不是普通家庭可以承受。

ddtt347 發表於 19-8-21 16:09
樓主都外判了好多。咁樣自細外補私補法,真不是普通家庭可以承受。
所以我都好怕再分享落去,免得被人狂插,都係收下口算,遲下怕且封埋個帖去穩陣D。

各位, 我的小朋友今年9月上K3, 我在5月時已開始為她報直資及私小, 現時已報了7間 (計劃報15間以下), 已面試了一間(聖瑪嘉利), 而28號是德望面試。在申請直小及私小時, 我發現了一點被人疏忽了的重要事情, 現提出給仍在K2的小朋友家長作出準備,
在申請資小或私小時,不論該校是否收或不收profile , 都會要求家長提供課外活動的資料及得獎狀資料,可以看出課外活動的重要性, 現在大部份家長都是集中小朋友的個人獎項, 如英文考試, 數學或奧數考試, 普通話考試, 朗誦考試等等, 但完全 忽略了團體的證書, 我想如小朋友有英文, 數學, 普通話 (個人) 加上一至二項團體證書, 是否更易被小學收取 (因有全方位發展), 是否是所有小學想要的學生嗎?
小女的媽媽很早已像其他的家長為小朋友安排了一連串英文及數學和奧數的課程及考試並取得中上成績(因資質所限, 無法達到頂級), 但大部份小朋友都有上述的考試, 可能成績也非常好, 有些更時頂級成績, 不過小女幸運地在3yrs時加入了Jazz Dance舞團, 於2019年參加了兩次團體跳舞比賽並得了冠軍(有證書) , 另在幼稚園K2時被選中入了詩歌班, 亦在2019 3月參加了學界比賽, 得了金獎(有證書)。所以在我制作小女profile 時發現了可表現出她的個人及團體的優點, 是否比其他小朋友會佔優些 ?(我覺得是會有優勢)的, 令我信心增加了不少。
上述只是我個人的推測, 但今年的小學面試所考的英文及數學都很深 (根據我小朋友 及朋友所考的學校, 如聖瑪嘉利, 真道, 優材) , 所以如在K2的小朋友家長如想報讀直資或私小, 可考慮我的提議加入一些團體的課外活動並參與有一定認受性的比賽並取得獎狀以增加成功的機會。

小女現正處於戰斗期, 我希望在今年12月可提供她的取錄結果看看是否真的有幫助!

至於參加那些團體及項目, 因每個小朋友的性格及喜好都不同, 便需要自己留心及安排 , 在此無法提供意見了,

希望我的想法是正確及祝大家好運

Clement9328 發表於 19-8-21 18:10
各位, 我的小朋友今年9月上K3, 我在5月時已開始為她報直資及私小, 現時已報了7間 (計劃報15間以下), 已面試 ...

多謝你的分享呀!我都係收番上面我話刪post呢句說話,希望呢個post會一路滾落去,大家一齊share d 實際的內容比後人參考!

樓主分享得好好呀,其實坦白講唔緊張係假架,但你至少話俾我知返下午班既好處,確實上午佢地吸收係好好,將啲外補或興趣班既班放係平日上午確實令佢地唔好浪費左呢啲時間,不過想知道幼稚園係咪名幼係咪真係對升直私小學會好大影響?

Clement9328 發表於 19-8-21 18:10
各位, 我的小朋友今年9月上K3, 我在5月時已開始為她報直資及私小, 現時已報了7間 (計劃報15間以下), 已面試 ...

謝謝分享

szeti 發表於 19-8-21 13:08
我最初都係被迫接受下午班, 但好快就覺得以前眼光太淺.

我都唔止一次分享下午班的好處,但好多人見到下午班驚到好似讀下午班冇前途咁。
我仔幼稚園老師親口同我佢地老師比較喜歡教下午班,一黎佢地教完上午班吸收經驗可以知道點樣教好下午班,二黎佢地話下午班小朋友普遍精神d,活躍d, 三黎師生比例好,佢地可以有更多時間了解每位同學的需要,亦有較多時間和小朋友深入討論。

我好慶幸讀下午班,因為我小朋友得益唔少。可能學生人數少,想當年我我仔係轉校生,英文普通話唔識聽唔識講,老師真係單對單捉住我仔教佢英文。又因為人數較少,阿仔有好多時間分享。

好認真講,一間學校的理念幾好都好,如果太多學生一定會影響教學質素。上午班當然有上午班的好處,下午班亦唔係洪水猛獸。

仲有小朋友讀下午班對雙職的父母有另一好處,係親子時間多好多。

cheriedglau 發表於 19-8-21 16:16
所以我都好怕再分享落去,免得被人狂插,都係收下口算,遲下怕且封埋個帖去穩陣D。
...

樓主、,唔需要理人點講,我都有好多外補,我仲要係FTM, 我覺得學到的是小朋友,最緊要自己認為值得,不需要在意其他人說話

我都想分享多一件事, 就是小女參加學界歌唱比賽時,共有十隊參加, 唔同地區, 有保良局等辨學團體的幼稚園, 出來的水準我覺得很差,
十隊中只有3隊比較好, 本來我以為小女的幼稚園都是陪跑, 但出來表演的水準令我有驚訝,
是剛說的三隊其中一隊, 但我要指出3隊入面最好的1隊是學之園(名幼), 此隊的表現是超班, 如有冠亞季必是冠軍, 有時名幼的水準, 是你可以無法想像, 好彩該此比賽是以水準作評級, 達到冠軍水平便有金獎, 否則必是學之園取勝

真正的名幼是有很多大家看不見的原因而成為名幼, 在裹面讀書的小朋友是獲益的,
如金錢及地點許可, 報讀名幼比普通幼稚園的信心是大很多(當然家長必須跟隨學校課程同小朋友溫習, 否則
讀神先學校也沒用)

上述只是本人的看法 (小女不是讀名幼, 只是屯門普通的國際幼稚園)

小朋友讀半日,可以上不同的興趣班
又可豐富小朋友的知識和發展興趣
但我覺得'空間'對小朋友尤其重要,如他自己坐下的時間,拿本書,玩具,看電視,這是他應有的空間。我無數據顯示空間的重要性,可能大部份認為不安排節目就是浪費時間。
每人每日24小時,有得必有失,我相信全面發展較重要。
利申:只有游水,phonics 2個所謂興趣班

cheriedglau 發表於 19-8-21 16:16
...

樓主,多謝你嘅分享。

希望你唔好封post,我女女嚟緊升k1,同你女女以前同一幼稚園,我已經諗緊點鋪排佢升小嘅路,你嘅經驗分享好有用,謝謝!

謝謝樓主及各位分享,我仔黎緊k2轉校都係下午班,我都會將游水,phonics 放係930~1030早上學,都點醒左我,星期六日要多d 出去同小朋友親子時間,我都係working mum, 所以陪唔到佢的時間俾佢學2~3樣都ok 我覺得,因為我老人家幫我睇,我daddy 都係開電視應付我小朋友,所以我寧願有d 時間出去俾小朋友去活動學下野都無壞。另一聽聞考私小中文程度好緊要,我都煩惱緊自己放工點教中文,請問有無好方法呀?

Candyhcs 發表於 19-8-22 19:02
謝謝樓主及各位分享,我仔黎緊k2轉校都係下午班,我都會將游水,phonics 放係930~1030早上學,都點醒左我, ...

伴讀是認字最好方法
伴養閱讀最緊要