用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享 ...
樓主: cheriedglau
go

小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享  

多謝你的分享,請問細女係邊度上面試班?因為我也為小朋友煩惱如何安排外補,親子時間,做功課温習,但也不忍心天天上外補,真的好頭痛。

May1216 發表於 19-8-9 11:56
多謝你的分享,請問細女係邊度上面試班?因為我也為小朋友煩惱如何安排外補,親子時間,做功課温習,但也不 ...

完全明白的,如果你認為不需要,其實真的別勉強,因為真是不一定要這樣做的

多謝分享~
我小朋友都係K2轉PM class, 應該同一間, 同你之前諗法一樣, 我其實都將重點項目放係weekend 先親自小朋友一齊上, 但真係搞到冇哂假期咁... 所以最近我都開始將游水班普通話班放平日

BBG_SASA 發表於 19-8-9 12:25
多謝分享~
我小朋友都係K2轉PM class, 應該同一間, 同你之前諗法一樣, 我其實都將重點項目放係weekend 先 ...

加油呀!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

樓主的是一位準備充足的媽媽, 不過我覺得收生睇好多因素,我有個年尾細囡考小一, 今年的確容易左, 樓主以上的OFFER, (除了PC無考) 我囡都考到, 不是晒命, 係真的今年易左.......而且我囡無上任何interview class, 同學仔都不少考到SPCC, 下年馬年, 人數多少少, 會難D

rinarina 發表於 19-8-9 12:44
樓主的是一位準備充足的媽媽, 不過我覺得收生睇好多因素,我有個年尾細囡考小一, 今年的確容易左, 樓主以上 ...

咁我地係咪同學仔呢?你是否也揀了南區學校?

cheriedglau 發表於 19-8-9 13:05
咁我地係咪同學仔呢?你是否也揀了南區學校?
Spcc我冇報,呢間細B陪跑多

rinarina 發表於 19-8-9 15:33
Spcc我冇報,呢間細B陪跑多

咁你話以上都有,咪即係細B中 DG?(如果你所指的神校不是spcc)
好犀利呀!你是聖心幼嗎?DG VS SH, 如果住港島,真的難取捨!

感謝樓主無私的分享

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

rinarina 發表於 19-8-9 12:44
樓主的是一位準備充足的媽媽, 不過我覺得收生睇好多因素,我有個年尾細囡考小一, 今年的確容易左, 樓主以上 ...

你好,想請教你們,小朋友中英數要去到什麼程度才算可應付你們考的學校?
另外、是否要學術很出色還是要整體表現都很好呢?

Vana 發表於 19-8-9 08:50
首先恭喜樓主,好有心分享

我係 ftm, 有 3個小朋友,都係二仔 k2轉校時先發現下午班既好處,我地 ...

Deleted

jli008    發表於 19-8-15 18:04

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主最後提示:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Vana 發表於 19-8-9 08:50
首先恭喜樓主,好有心分享

我係 ftm, 有 3個小朋友,都係二仔 k2轉校時先發現下午班既好處,我地 ...

係咪英華定男拔? 比d tips點入? 謝

testher 發表於 19-8-9 20:47
你好,想請教你們,小朋友中英數要去到什麼程度才算可應付你們考的學校?
另外、是否要學術很出色還是要整 ...

同問,樓主可唔可以喺呢方面講下?感謝

簽名被屏蔽

感謝樓主分享

我都傾向weekday學野,,