用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 19分考入中大和科大
樓主: happychan2019
go

19分考入中大和科大  

19分,有校長推薦信嗎?

01 發表於 19-8-9 14:24
我個仔19分入唔到8大, 我同事個女19分入了CITY U
請問你個仔和你同事個女撰修科是甚麼?有沒有修M1 or M2 ? 謝謝!

01 發表於 19-8-9 14:24
我個仔19分入唔到8大, 我同事個女19分入了CITY U
B K果邊,如果我冇記錯,上年都有位bk名人個仔19分入CITY U

持之以恆 發表於 19-8-9 22:53
B K果邊,如果我冇記錯,上年都有位bk名人個仔19分入CITY U
呢度都有位網友兒子亦係19分入poly.  係食正 weighting.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-9 23:15
呢度都有位網友兒子亦係19分入poly.  係食正 weighting.

...

Arabellahk    發表於 19-11-9 15:03
洋蔥頭媽咪    發表於 19-8-10 07:29

中大,港大,如你考試有5、5星或是5星星,會加分

回覆 go111kmf 的帖子

我個仔文科, 及最高只有4, 我同事讀理科有5, CITYU 收到讀CIVIL ENGINEERING.
理科19分選擇多些

01 發表於 19-8-13 09:48
回覆 go111kmf 的帖子

我個仔文科, 及最高只有4, 我同事讀理科有5, CITYU 收到讀CIVIL ENGINEERING.
Thank you.

小時了了 發表於 19-8-9 06:16
我前幾年去過升中簡介會(直資福建中學),校長明言經出色運動表現運動員條隊考大學分數要求好低 (依稀記憶印 ...

請問有人知道, poly 的 IT & Multi Media 要多少分才入到呢?

醒目開學勳章 王國長老

叮叮噹. 發表於 19-8-26 15:52
請問有人知道, poly 的 IT & Multi Media 要多少分才入到呢?

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements?field_prog_jps_discipline_tid=All&combine=Mul
Best 5 20.5
你網上打jupas admission score已有晒,經jupas全部要公開的

Arabellahk    發表於 19-11-9 15:04

謝謝喔

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-8 21:20
咁就唔知啦,其實我都覺得奇怪。
科大嗰個我唔識,港大嗰個話係工程。
...
會唔會係因為 有CO, 夠分就入得

Charlotte_mom

你好叻, 經常提供好有用的LINK或資料比我地.   謝謝

醒目開學勳章 王國長老

yanhay0304 發表於 19-8-27 14:39
Charlotte_mom

你好叻, 經常提供好有用的LINK或資料比我地.   謝謝

衰女包入u路特別一波三折,我試過嘅野比人多

JoseHui 發表於 19-8-9 10:53
有朋友21分入唔到中大文學系。排第三嘅嶺大都入唔到。
21分入入吾到嶺大,好奇怪!揀那那科?就算算英文3都都應該夠分

醒目開學勳章 王國長老

hksarhksar 發表於 19-8-28 21:31
21分入入吾到嶺大,好奇怪!揀那那科?就算算英文3都都應該夠分

可能蝕weighting

happychan2019 發表於 19-8-8 17:11
請問有沒有朋友今年19分入到中大或是科大

几多科 19分?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最好的5科

ericjil 發表於 19-8-9 04:46
我識一個今年dse考生,有校長nomination,hku有co,要求3322(3)就可以入一科要求约25分嘅科。
...

校長可以出幾多nomination?????