用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 19分考入中大和科大
go

19分考入中大和科大  

請問有沒有朋友今年19分入到中大或是科大

happychan2019 發表於 19-8-8 17:11
請問有沒有朋友今年19分入到中大或是科大
今年有人話19分入科大,去年有20分HKU.

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

科大19分,請問讀邊科?  謝謝!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-8 18:50
今年有人話19分入科大,去年有20分HKU.

咁一定有一個講大話:

回覆樓主:

Deleted

lm251099 發表於 19-8-8 21:09
咁一定有一個講大話:

咁就唔知啦,其實我都覺得奇怪。
科大嗰個我唔識,港大嗰個話係工程。

有校長推薦信?

ericjil 發表於 19-8-8 21:24
有校長推薦信?

又唔知係咪食正 weighting  

有校長推薦信會有機會,會加分?

我識一個今年dse考生,有校長nomination,hku有co,要求3322(3)就可以入一科要求约25分嘅科。

我前幾年去過升中簡介會(直資福建中學),校長明言經出色運動表現運動員條隊考大學分數要求好低 (依稀記憶印象中又真係好似講過只要 meet 到最基本入大學分數),當時校長明言學校其中一個幫學生考香港嘅大學策略就係用出色運動員條隊去考,鼓勵運動表現出色嘅學生考佢間中學

https://www.hksi.org.hk/tc/support-to-athletes/athlete-lifestyle-support/tertiary-education-support &
https://www.hksi.org.hk/f/page/74/AAS_Booklet_20180806_Web.pdf
與大專院校合作精英運動員入學申請推薦計劃
體院致力協助精英運動員實踐訓練 與學業兼重的雙軌發展,已與下列 本地大專院校簽署精英運動員學習 計劃合作備忘錄。根據合作備忘 錄,香港體育學院每年可以提名全 職運動員申請入讀大專院校之本科 全日制學士學位或高級文憑課程。 大專院校將提供不同支援予成功入 讀的運動員,包括彈性的修讀年 期、減免學分、延期修業及學習支 援,包括導師支援、獎學金、靈活 課業及考試時間安排。
▲ 香港教育大學 The Education University of Hong Kong (EdUHK)
▲ 香港中文大學 The Chinese University of Hong Kong (CUHK)
▲ 香港浸會大學 The Hong Kong Baptist University (HKBU)
▲ 香港大學     The University of Hong Kong (HKU)
▲ 香港理工大學 The Hong Kong Polytechnic University (PolyU)

https://www.am730.com.hk/column/新聞/李慧詩入浸大讀創意寫作-99085
牛下女車神李慧詩(Sarah)早前話,今年要專注學業,暫時不參與比賽,佢昨日出席浸會大學精英運動員入學計劃的頒獎典禮,終於揭盅係入讀浸大創意及專業寫作二年級,並已經開學,一圓寫作的夢想,特別係寫自傳。Sarah仲自言感覺像井底之蛙,要將勤補拙。佢昨日又將簽名單車戰衣送予校長錢大康教授(見圖)。
浸大昨向12名精英運動員頒發相等於全額學費的入學獎學金,其他11位精英運動員包括陳仲泓、冼展霆、陳卓謙、黃詠欣、潘柏茵、吳嘉茵、陳凱琳、何冬晴、許竣然、彭詠琪、巫穎潔。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20171011/bkn-20171011192725137-1011_00882_001.html
精英運動員入學計劃每年設10至20個獎學金名額,申請者可循聯招或非聯招途徑申請,而且不限於體育及康樂管理課程。申請人必須符合浸大資助學士學位課程的基本入學要求,以及為香港體育代表隊成員,並在奧運或亞運等國際比賽有突出的表現,而已退役又曾在國際賽事中表現出色的港隊運動員亦可申請。

JUPAS 校長推薦計劃 https://www.jupas.edu.hk/tc/application-procedures-information/application-information/school-principal-s-nominations-spn/

【教育要聞】聯招校長推薦計畫成功率升至71% | 星島日報http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1862974/日報-教育-教育要聞-聯招校長推薦計畫-成功率升至71

倡「校長推薦2.0」計劃 直入大學 https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190629/00176_028.html
【本報訊】為鼓勵社會重視學生的非學術成就,提高大學入學機制的靈活性,學校課程檢討專責小組建議推出全新的「校長推薦2.0直接錄取計劃」,讓在體育、藝術等範疇表現出眾的學生,可在文憑試成績公布前獲大學指定學系直接取錄;不過若學生最終未獲錄取,仍有機會參加大學聯招。

每所中學兩個名額
小組建議維持現行的「校長推薦計劃」,但額外再推出新計劃,本地每所中學可獲兩個推薦名額,讓校長推薦在非學術範疇才能出眾的學生,修讀大學指定課程,例如創意藝術、體育相關學系。大學在檢視學生校內成績、相關課外活動成就及面試後,若滿意可直接取錄該類學生,毋須等待文憑試放榜。
小組主席陳黃麗娟指出,現時香港社會較看重學生的學業成績,故希望從大學收生方面入手進行改變。初期建議計劃循非聯招途徑方式收生作試行,一旦獲薦學生接受直接錄取安排,即視為放棄大學聯招申請,不得在放榜後更改課程選擇。

她又稱,初步構想希望大學在四月前完成有關收生程序,讓學生得悉落選亦有充足時間重新申請大學聯招。
多間大學歡迎建議,香港大學表示會詳細研究,而中文大學、浸會大學、教育大學及嶺南大學等,均稱一向有考慮學生的非學術成就,彈性處理在特定範疇表現優異學生的入學申請。

Arabellahk    發表於 20-1-23 00:22

lm251099 發表於 19-8-8 21:09
咁一定有一個講大話:

20分入港大根本無肯能囉,我女22分都入唔到。

我friend個仔今年20分入咗科大工程,聽佢講面試加咗0.5分。

wyl 發表於 19-8-9 09:08
我friend個仔今年20分入咗科大工程,聽佢講面試加咗0.5分。

我女都入科大工程,不過我女22分入
我估你朋友個仔都係食中witing
先入到,我女上年都係20分結果入唔到,食唔中witing

有朋友21分入唔到中大文學系。排第三嘅嶺大都入唔到。

JoseHui 發表於 19-8-9 10:53
有朋友21分入唔到中大文學系。排第三嘅嶺大都入唔到。

文科21分確實好難入到八大,可能教大機會大d?

ericjil 發表於 19-8-9 04:46
我識一個今年dse考生,有校長nomination,hku有co,要求3322(3)就可以入一科要求约25分嘅科。
...

呢啲我相信係以其他能力入學而不是以學業成績,而大學嘅統計應該吾會計呢啲情況。

如果19分,加校長推薦信,入中大理學或是工程的機會大嗎?

happychan2019 發表於 19-8-9 12:51
如果19分,加校長推薦信,入中大理學或是工程的機會大嗎?

聽講校長推薦信多數都入到,比正常收生分數低好多,但要留意,係每間學校,只有兩三個名額推薦,非普通校長推薦信,切記要問清楚。

我個仔19分入唔到8大, 我同事個女19分入了CITY U