用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 19分考入中大和科大
樓主: happychan2019
go

19分考入中大和科大   [複製鏈接]

bestwish 發表於 19-9-23 16:45
校長可以出幾多nomination?????

三張

betty_18 發表於 19-8-9 14:01

聽講校長推薦信多數都入到,比正常收生分數低好多,但要留 ...

我囡校長昨天通知佢, 話會寫推薦信比我囡入科大工程。

我囡都好迷網, 因為佢原本目標想入 nursing , 但又驚唔夠分, 佢有打算唔夠分就入OU nursing

但現在校長咁講, 都唔知點?  其實校長可唔可以主動推薦佢入 nursing。

科大工程讀完一年後再細分, 佢都唔知邊科就業好D。但如果 nursing,  畢業就一定做 nurse la.

科大有
Aerospace Engineering
Bioengineering
Chemical Engineering
Chemical and Environmental Engineering
Civil Engineering
Civil and Environmental Engineering
Computer Engineering
Computer Science
Decision Analytics
Electronic Engineering
Industrial Engineering and Engineering Management
Integrative Systems and Design
Mechanical Engineering
Sustainable Energy Engineering

你地覺得好唔好同校長傾下。

TwinWong 發表於 19-8-27 08:16
會唔會係因為 有CO, 夠分就入得
CO 即係咩?

回覆 happychan2019 的帖子

我老公同事嗰仔19分入科大..... 同事都話自己個仔C 好彩....

Charlotte_mom 發表於 19-8-27 21:05
衰女包入u路特別一波三折,我試過嘅野比人多
有你呢位阿媽, 你個衰女包已經贏咗個馬鼻啦....

bestwish 發表於 19-10-11 09:49
CO 即係咩?

cfm 比OFFER 你
=conditional offer

bestwish 發表於 19-10-11 09:47

嘩,兩個完全吾同界別

ericjil 發表於 19-9-24 00:05
三張

每年3個學生??

定係每間U比3個名?

lm251099 發表於 19-10-11 10:37
嘩,兩個完全吾同界別

係呀!!!!! 現在好迷網

樓上有人話 Conditional offer, 即係咩?

禁校長真係比左推薦信, Jupas 填 form 係咪一定要填返科大工程?  可以填 nursing ?

bestwish 發表於 19-10-11 11:23
係呀!!!!! 現在好迷網

樓上有人話 Conditional offer, 即係咩?

CO 即interview 後大學通知你有條件取錄,如你放榜後達到佢地CO 嘅內容的條件便會取錄。

其實你一樣可以在 Band A 內依喜好次序填表,但一定要包含 CO 那科及校長推薦信那科。

回覆 lm251099 的帖子

請問co是要填表放首選嗎?

chrischeung 發表於 19-11-1 10:47
回覆 lm251099 的帖子

請問co是要填表放首選嗎?

正常一定要放band A, 但吾一定要A1,因為院校吾知道你放嘅次序,但會知道放在那一個band。

幾年前朋友個囡, co 達標後,如果你想讀co 這科, 不用再經Japus, 比$ 收咗。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實我想問一下選科流程係點.
中六一開學就填jupas ?  是用學校predict grade去選20科 ?  其實D分好唔真實架. 一定同dse成績有出入.
選左科學校會叫學生interview ? 是20科都有interview ? 如果合適就出CO ? 如果dse成績出左又meet到CO要求就直入? MEET唔到咪無得入大學?

其實如果得18分係咪無大學收, 要考慮HD, 讀ive, thei個D ?
如果有22分, 都好以得好小選擇的科目, 都無得點簡對嗎?其實都係睇有幾多分而選科, 如果低分跟本無得簡, 只可以選工程對嗎? 到時就變左有咩讀咩.
如果唔夠分入U, 見有D人當日好似要立即去一個centre報名, 睇下有無位讀HD對嗎?

thanks

bestwish 發表於 19-10-11 09:47

校長推薦計畫好像是推薦一些非學術成績,而是其他地方表現出色的學生入 U 的,可以叫女兒再和校長了解多些。

Anniemun 發表於 20-1-18 08:16
校長推薦計畫好像是推薦一些非學術成績,而是其他地方表現出色的學生入 U 的,可以叫女兒再和校長了解多些 ...

係呀!呀囡主動問過校長,校長話未開始申請 (emoji)(emoji)。都有50%信心取到校長推薦。希望成功。

王國會長

01 發表於 19-8-9 14:24
我個仔19分入唔到8大, 我同事個女19分入了CITY U

cityu engx2
‹ 上一主題|下一主題