用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校考慮因素
樓主: 201808
go

升中選校考慮因素   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-8-11 09:45
我覺得$是end result.  its actually more abt incentives.  如何啟發子女從wun 觀方面思考 interests me ...

日常接觸的事物開始,日日都係經濟活動。點解一大包食物平過一件。超市街士比較下又得。菲傭寄$返家,旅行就更多話題

cafeva 發表於 19-8-11 10:11
都有同小朋友講及上市集資基金等概念,佢會自己借ECON入門書睇。出街食野貴左,出糧比菲姐姐都可以講解下 ...

孩子鐘意睇youtube, 佢係自己睇,覺得有趣。越睇越多,D英文listening勁好,級1。英文全科都級頭。

不過,就係咁,佢理解中文好差,不論係閱讀定聆聽。咁樣3322一定死中文和常識。

所以有得有失。亦因此㨂學校要小心。好多朋友和長輩,勸我轉去GCE AL 學校。。。。但我同孩子暫時唔咁做。

nicolemummy 發表於 19-8-11 10:18
孩子鐘意睇youtube, 佢係自己睇,覺得有趣。越睇越多,D英文listening勁好,級1。英文全科都級頭。

不過 ...
有唔同學制揀的學校真的吸引,不過又要諗係咪真係有得揀。妳不用擔心,其實係成績好就一定有得揀。
妳小朋友間有iAL 考定自修?

cafeva 發表於 19-8-11 10:16
日常接觸的事物開始,日日都係經濟活動。點解一大包食物平過一件。超市街士比較下又得。菲姐姐寄$返家,旅 ...
係呀,落街食碗雙抨面都可講一餐

cafeva 發表於 19-8-11 10:23
有唔同學制揀的學校真的吸引,不過又要諗係咪真係有得揀。妳不用擔心,其實係成績好就一定有得揀。
妳小朋 ...

我的孩子是兩間不同津校。所以IAL要自己在外面補。

1個孩子中英皆好,但無修M1M2。外國大學話只能讀文學院。

另1個孩子英數理皆好,就是中文不行。而學校的常識也是中文。

結果發現.....DSE真的如此不濟。

nicolemummy 發表於 19-8-11 10:46

1個孩子中英皆好,但無修M1M2。外國大學話只能讀文學 ...
Oh 咁真係要諗下辦法!iAL 真係一條出路⋯⋯

nicolemummy 發表於 19-8-11 10:46

1個孩子中英皆好,但無修M1M2。外國大學話只能讀文學 ...

唔係想潑 GCEAL 冷水,但事實係由2018-19學年起,如以考香港嘅資助大學為主的話,今年 Jupas 公佈8大DSE收生(尤其是神科医科),考DSE(Jupas)比GCEAL /IB /其他(Non Jupas)考入香港嘅大學(特别係神科医科)機會大及出offer學額數量亦比以往多

DSE 由今年2018-19學年開始考香港嘅資助大學有明顯優勢

Source: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&fromuid=1539350

nicolemummy 發表於 19-8-10 14:27
我有個孩子,就係英文思維,但學校係中文通識(2019年大約80+%通識考生是中文)。中文同通識都是死亡之卷。
...
隨住而家好多大学对中文要求放寬再加上計Best 5/ 6, 同中文有範文讀,死亡之卷已無以前禁“死亡”。我大女科中文由小学愁到中学畢業,佢係最後-屆無範文DSE中文,啱啱碰剛剛4卷拉埋有3, 好彩佢学校係英文LS, 担心少科。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-8-11 13:30

IloveJJ 發表於 19-8-11 11:08
你孩子補IAL, 那為何又學日文去考DSE呢?佢地係兩個試都考嗎?

去上日文個個是係初中。做D初中可做既野先

Yanamami 發表於 19-8-11 11:34
隨住而家好多大学对中文要求放寬再加上計Best 5/ 6, 同中文有範文讀,死亡之卷已無以前禁“死亡”。我大女 ...

你女讀神校,點可以同我個孩子比呢

nicolemummy 發表於 19-8-11 12:33
你女讀神校,點可以同我個孩子比呢
我大女只係普通津校,細女仲有d日子先到佢考。

小時了了 發表於 19-8-11 11:33
唔係想潑 GCEAL 冷水,但事實係由2018-19學年起,如以考香港嘅資助大學為主的話,今年 Jupas 公佈8大DSE收 ...

個問題係真係有好多3322去唔到,就算畀多D位Jupas, 無3322(除非有好多粒星), 都係無符。

但AL, IELTS6.5 + 3AL + IGCSE中文C/4呢個門欄低好多。雖然理論上無AAA都無路行,但比連3322都去唔到,叫做有偈傾。

Yanamami 發表於 19-8-11 12:37
我大女只係普通津校,細女仲有d日子先到佢考。

你兩個女,係唔會明白,D男仔既詞不達意係咩意思。唔好話3,連2都唔知有無,仲要寫通識文章...

路有好多條。雖然non jupas 唔夠jupas多位,但響jupas咁既樣同其他人鬥,只係嘥時間嘥精力....

行jupas, 中文、通識死硬,3322玩完,行人止步,幾多位都無用。

行non jupas, 英數理都可以同人鬥,就算少位都有戰勝把握。

你係我,點㨂?

IloveJJ 發表於 19-8-11 11:08
你孩子補IAL, 那為何又學日文去考DSE呢?佢地係兩個試都考嗎?

另外,多一點資料。港大要求的「外語」,除了中文外,也可是其他語言。IGCSE中文程度,也適用於IGCSE日文程度, 也適用於法文、其他文....學多一種真無妨。

另外,外國有些大學,除了3科Alevel外,也要求多兩科IGCSE。一科中文、一科日文,才夠用。

nicolemummy 發表於 19-8-11 10:18

不過 ...

我阿仔和你孩子情況差不多,睇youtube 和可以上網打機,由minecraft 開始玩起,一個遊戲有成千上萬種物品和結構,玩家更可以直接對話,佢英文字庫應該強過中文好多,到二年級時已發現問題,現在正待時機搶救科中文。
‹ 上一主題|下一主題