用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校考慮因素
樓主: 201808
go

升中選校考慮因素   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

nillnill 發表於 19-8-8 17:04
套餐式選科??小四已經陪小兒參觀中學,似乎好多中學都無主動提這方面。
小兒喜歡世史﹑中史,但發現同區初 ...
學校當然唔會主動提

gracelam 發表於 19-8-8 14:10
由於中國/英國文學近幾年好少人選讀, 所以唔係好多中學有。
另外旅遊及款待/宗教都唔係多數中學有。 音樂可能要同其他中學夾份開班
官津中學多數係套餐式選科, A/B/C科不可能同時take, 咁就要取捨。
男校多數開多D理科班, 如2班phy/chem, 男女或女校可能只開到一班phy.
所以小朋友小五小六有强烈喜愛某一D科, 咁就要留意下高中選科問題。

我呢啲會考年代嘅老 seafood, 高中只識文, 理, 商.

依家 DSE 高中課程五花八門, 考資助大學計DSE 分數又不同科唔同 weighting 計法, 真係令人眼花瞭亂

前兩年幫阿女升中選校時都無咁留意高中選修科比較閒嘅科 - 旅遊及款待/宗教/APL/日文等, 當年只係諗住阿女高中如果讀文科都係讀中史, 中國文學而已.

但係, 阿女今年S3, 佢可能好大機會選 1) 中史+ 2) 宗教 or 旅遊及款待 + 3) APL or 日文.

升中選校, 中學嘅高中選修科提供都係一個因素要考量 (特別係資質平凡成績非常普通嘅學生, 學校可以提供不同嘅科目及比較"閒少少嘅科目", 對考資助大學係有好大嘅幫助)

小時了了 發表於 19-8-9 10:37
我呢啲會考年代嘅老 seafood, 高中只識文, 理, 商.

依家 DSE 高中課程五花八門, 考資助大學計DSE 分數又 ...
閒科係咪一樣咁計分? 定係被discount?

cafeva 發表於 19-8-9 11:16
分數一樣, 早前有雜誌介紹日文係最易攞5**的. 依家好多大學用 Best5/6 來計分. 呢類閒科對入大學真係好有幫助

cafeva    發表於 19-8-9 12:01
小時了了    發表於 19-8-9 11:42

pccw2017 發表於 19-8-9 11:39
分數一樣, 早前有雜誌介紹日文係最易攞5**的. 依家好多大學用 Best5/6 來計分. 呢類閒科對入大學真係好有幫助

閒科 對資質平凡成績非常普通學生 對考香港資助大學真係好有幫助

P.S.
1) APL: 最高分數當DSE 4分, 但係唔洗考試
2) 日文: 最高分數當DSE 5 分, 大學Weighting 中大 計5分, 港大計 7分

cafeva    發表於 19-8-9 12:01
pccw2017    發表於 19-8-9 11:52

小時了了 發表於 19-8-9 11:43
閒科 對資質平凡成績非常普通學生 對考香港資助大學真係好有幫助

P.S.

阿女中四揀左D讀死無命賠, 仲要係各大名校叻仔叻女必揀嘅大路科, 所以我開始擔心佢。。。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cafeva 發表於 19-8-9 11:16

但係, 有一樣野要留意, 如果打算 Plan B - Z 去外國讀大學, 外國大學 DSE 只計 Cateogry A 嘅科目, Cateogry B: APL 唔計, Category C: Other Language 好多都唔計, 非常少量計

bobbob    發表於 19-8-9 12:09
cafeva    發表於 19-8-9 12:02

小時了了 發表於 19-8-9 11:43

P.S.
APL , Japanese, 好像好少學校有?

醒目開學勳章

小時了了 發表於 19-8-9 10:37

依家 DSE 高中課程五花八門, 考資助大學計DSE 分數又 ...
我覺得高中選科應該要睇埋大學諗住讀乜科先作決定

201808 發表於 19-8-9 12:05
老老實實坦白講, APL 科多數 Band 3 學校高中有得選, Band 1 真係唔係好多有. 最近政府向大學加大力度宣傳, 今年大學對於 APL 科目考大學有啲好處
e.g. 中大 http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/selection_principles2019.pdf
Some programmes will accept "Attained with Distinction" in Applied Learning subjects as an extra subject for the award of bonus points. Please refer to www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/ApL2019 for details.

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/ApL2019.pdf
The above programmes accept specific Applied Learning (ApL) course(s) with “Attained with Distinction I” (comparable to Level 3) and “Attained with Distinction II” (comparable to Level 4) as an extra elective subject for awarding bonus points in 2019 entry. The size of the bonus points will depend on candidates’ results in those subjects.

乙類:應用學習科目http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/subject_information/category_b_subjects/

201808 發表於 19-8-9 12:05

APL我女間津校有, 不過好少人take. Japanese就部分直資中學有, 官津好似未見過有得讀。

咁其實BAND 1 中學, 來來去去都係某些大路課程

gracelam 發表於 19-8-9 12:18

APL我女間津校有, 不過好少人take. Japanese就部分直資中學 ...

聽講DSE日文好淺,但報大學好似可以當一科語言,未知是否真確。。見到北區鄧顯及救恩兩間中學都有開

nillnill 發表於 19-8-9 15:16
聽講DSE日文好淺,但報大學好似可以當一科語言,未知是否真確。。見到北區鄧顯及救恩兩間中學都有開 ...
當一科選修科

借位一問,對於英強中弱的小朋友,是否應該選中文通識,讓他接觸多的中文呢?

小時了了 發表於 19-8-9 15:58
當一科選修科

但係攞最高分好似都只當唔知4定5。

wongtw 發表於 19-8-9 17:40
借位一問,對於英強中弱的小朋友,是否應該選中文通識,讓他接觸多的中文呢? ...

英強有幾強?我阿女英文考試都好強,但6月開始NET嚟同佢補,講咗好多次佢below average,如果我一直以為佢真係英文強就弊。依家NET要佢24小時一星期7日講英文,be  an english person 。佢好乖,真係講英文,連學阿妹是非同發父母飆都係講英文。望住佢真係唔知安慰定嘔血好

little_yolky 發表於 19-8-9 21:30
但係攞最高分好似都只當唔知4定5。
最高分:中大當5分;港大當7分
‹ 上一主題|下一主題