用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校考慮因素
樓主: 201808
go

升中選校考慮因素   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-8-11 19:10
原來係咁,長知識了。
即是,IAL 早過 英國嗰邊嘅AL出成績!

唔係咁講,應該話IAL1年分幾次考,AL一年只考1次。

SpCs考IAL, 如果1月個次考得唔夠好,仲可以5月補考多次,同班AL一齊出成績。

小時了了    發表於 19-8-11 20:02

IloveJJ 發表於 19-8-11 10:58
係呀!我都估唔到,係因為前排我思考緊我仔點解睇世史書同地理書咁大分別,去問下人,我响呢度都有問,咁 ...

仲駛問,咪同你阿仔一樣,歷史同中文囉。

IloveJJ 發表於 19-8-11 22:03
謝謝,我仔強項係中文,不過佢對日文有興趣,而家都學緊,我都想知考埋有無好處?如果係中文好,考多一個 ...

小時了了最清楚。

DSE外文

1. DSE外文是中六10月考,1月已出成績。日文53%拿A,即是未考DSE主科,港大浸大已袋7分,其他大學已袋5分。心理已赢了

2. 10月考,唔洗同主科迫埋一齊

3. 好明顯Best 5 Best 6多左個choice.

IGCSE外文(dse 外文程度跟IGCSE)

1. 有些3年制外國大學要求3AL外要有另外兩科IGCSE(即以前講既2A3O變奏)

2. 當然係可以考慮去日本升學。

小時了了    發表於 19-8-11 22:31

IloveJJ 發表於 19-8-11 22:03
謝謝,我仔強項係中文,不過佢對日文有興趣,而家都學緊,我都想知考埋有無好處?如果係中文好,考多一個 ...

不過,提提你,浸大唔係個個programme都算外文的,要個別查考。

另外3X以外,讀多科做超級狀元吧

IloveJJ 發表於 19-8-11 23:31
謝謝,其實我對大學入學仲係好模糊。讀多科,最極端的話,係咪best five可以4個選修+1主科咁計best five都得呢?有冇限制呢?
又如果我主科好強,例如中英數都5或以上,咁加2個選修已夠,咁其實讀多一個日文,又係咪無用呢?

每間大學,每一學科 Best 5, Best 6, 4C+2X....收生要求都不一樣,要逐間大學逐個學系去睇。

例如:

HKU: 2019 https://aal.hku.hk/admissions/cms/sites/default/files/2019%20Programme%20Admissions%20Information.pdf
1) 6054 Bachelor of Arts: Best 5, Consideration of both Category A and C subjects, excluding M1/M2.
The best 5 subjects must include English Language
, plus the best four among the remaining subjects.

2) 6717 Bachelor of Social Sciences: Best 5, Consideration of both Category A and C subjects, excluding M1/M2

3) 6822 Bachelor of Journalism: Best 5, Consideration of both Category A and C subjects, excluding M1/M2

CU: 2019 http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/ref_scores_2019.pdf
1) JS4044 Fine Arts: Best 5 (無講,純我自己意見及認為 Category A 、B、C 、M1/M2 subject 都計)

2) JS4801 Social Science: Best 5 (無講,純我自己意見及認為 Category A 、B、C  、M1/M2 subject 都計)

3) JS4850 Journalism and Communication: Best 5 (無講,純我自己意見及認為 Category A 、B、C  、M1/M2 subject 都計)

4) JS4226 Hospitality and Real Estate Best 5, but it requires > at least English 4 http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/programme_requirements_2019.pdf

5) JS4214 Global Business Studies: 4C+2X, but it requires > at least English 5 http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/programme_requirements_2019.pdf

Source: 香港資助/自資高級文憑/副學士/學士Admission Score & Weighting https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3669474&fromuid=1539350

nicolemummy    發表於 19-8-12 06:03

回覆 小時了了 的帖子

唔該哂, 小時了了.

除左呢D 外, 還有

1. 如果小朋友科科5**, 當然唔洗呢科附加科. 不過, WHO KNOWS. 港大神科是數星星的, 即係你3科, 科科5**, 人地多你一科5**, 都係揀人地先.

2. 如果不好彩, DSE 炒蛋, 中文衰左, 可能來緊個年要以"NON JUPAS"再黎過. 港大會當合格既DSE 外文係2ND LANGUAGE, 唔洗DSE中文3.

當然, 以上既對LOVEJJ你可能都係無關, 不過, 考多科黎評核下自己所學既野, 不是很好嗎? 呢2年政府畀錢考DSE, 可能變大勢. 妳考日語能力試都要畀錢啦, 唔洗畀, 唔係好好嗎?  

回覆 nicolemummy 的帖子

還有, 如想讀文學院, 尤其是外文系, 有多種外文, 應該是必需吧? 孩子將來或許想讀文學院外文系呢? WHO KNOWS?

IloveJJ 發表於 19-8-11 22:01
贊成!所以每個人也應該學經濟,學投資。
但係d學費好貴,買基金好過

IloveJJ 發表於 19-8-12 10:58
謝謝,就係問題係而家先中一,都唔會咁快知讀咩系呢?不過又諗究竟讀埋日文會唔會有用?
...
唔緊要啦, 如果一路讀上去而覺得學習繁重, 到時高中又要出外補呢樣嗰樣去應付DSE時間分配唔到, 到時咪唔好再學, 你有籌碼有選擇權放棄嘛, 俾自己多個 option 多條後路我自己認為安心啲

只係如果高中時先至想讀及用呢科作為選修科, 但小學或初中從無學過, 咁你嘅籌碼選擇權有限, 到時想讀想考都未必趕得切嘛.

大家好, 想請問一下, "ApL" 是以下這些科目嗎?  

應用學習是高中課程的重要組成部分,著重實用的學習元素,與寬廣的專業或職業領域關連。 應用學習課程由課程提供機構發展及教授,並經教育局認可。            
課程的課時為180小時,為期兩學年,學生一般在中五修讀第一年(Y1)課程,在中六則修讀第二年(Y2) 課程。
應用學習課程共分為六個學習範疇:
  • 創意學習
  • 媒體及傳意
  • 商業、管理及法律
  • 服務
  • 應用科學
  • 工程及生產
  • *應用學習中文(非華語學生適用)

另外, 請問如何可以知道中學的政治取向?  謝謝

小女3年級, 所以我想開始了解一下沙田區中學, thanks

Summer622 發表於 19-8-13 09:49
大家好, 想請問一下, "ApL" 是以下這些科目嗎?  

應用學習是高中課程的重要組成部分,著重實用的學習元素 ...

政治取向睇返之前各大中學聯名登報政治訴求

當中99%係傳統名校, 1,2年甚至幾個月後, 好多家長已經唔理咁多去報考, 身體係最誠實!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題