用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校考慮因素
樓主: 201808
go

升中選校考慮因素   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 19-8-11 12:41

你兩個女,係唔會明白,D男仔既詞不達意係咩意思。唔好 ...

係,佢地對中文運用係好弱,其他人唔會明白。
如果你囝囝決定揀DSE. 咁唯有去補習學答題技巧,死背又好乜都好,中文又有範文比之前容易左,希望中文拎倒3通識拎2 過倒關啦。今年我都識一個男仔 best5  2X分又係中文2左,都冇辦法唯有讀住HD先再搏上去。

wongtw 發表於 19-8-11 13:32
我阿仔和你孩子情況差不多,睇youtube 和可以上網打機,由minecraft 開始玩起,一個遊戲有成千上萬種物品 ...

小二嗎?還是中二?

其實香港一向就是這類數理強的孩子多,所以HKALE全世界都認受。

來到DSE世界,1. 數學無微積分,2.理科斬頭斬尾到中六程度,等於自廢武功, 3. 仲要科中文唔夠深去絆死班男仔...

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-11 13:39
如果你囝囝決定揀DSE. 咁唯有去補習學答題技巧,死背又好乜 ...

不,我地唔轉校,唔等於等死。我地依家初中,等中四分科先開始附加IAL課程。

培僑都係中四先每天加1.5小時IAL課程。

朋友個仔就係一面私補IAL,一面讀DSE, 2A*1A, DSE都無問佢成績點,因為3月已經firm offer Imperial College, 本地UST都費事入。

nicolemummy 發表於 19-8-11 12:37
個問題係真係有好多3322去唔到,就算畀多D位Jupas, 無3322(除非有好多粒星), 都係無符。

但AL, IELTS6. ...

如果DSE 3322 去唔到又真係好頭痕及擔心嘅!
只係我見你提及你細仔英數理强(我以為成績好)而只係中文差,如果只係中文呢一科差我先至提一提從此以後GCEAL 唔係以前咁好景而已。

以下呢個post 講今年DSE 19分 入到Poly Engin, 廿鬆少少入到科大 Engin. 呢啲分數對我女呢啲文/商人睇到眼紅
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3782126&fromuid=1539350

wongtw    發表於 19-8-11 14:04

nicolemummy 發表於 19-8-11 13:41
小二嗎?還是中二?

其實香港一向就是這類數理強的孩子多,所以HKALE全世界都認受。

今年升小四,還有時間救回,早已經唔准看英文書,常識無問題,只是中文科較弱,應該是字庫不足和中文運用不能得心應手。英文補習老師話佢係理科人。

回覆樓主:

non jupas 3月 D 大學出哂firm offer。

與此同時DSE都未開始考。DSE要8月初先出firm offer。

真係心覺DSE好蝕底。

小時了了 發表於 19-8-11 13:49
只係我見你提及你細仔英數理强(我以為成績好)而只係中文差,如 ...

我知妳好好啊。妳好多資料畀我,令到我知現今形勢。好多謝妳才對。

孩子英數理都係級頭,只係中文真係唔知講咩。咁中文同通識係玩完咁濟。咁妳覺得點。

小時了了 發表於 19-8-11 13:49
只係我見你提及你細仔英數理强(我以為成績好)而只係中文差,如 ...

19分入poly eng? 我今年都有朋友19分,但中文2左,入唔到8大。你個case點入架?

nicolemummy 發表於 19-8-11 13:58
19分入poly eng? 我今年都有朋友19分,但中文2左,入唔到8大。你個case點入架?
...

啱啱更正咗正確 link, 你依家可以click 入去嗰 post 睇。係“專上教育”版 “19分考入中大和科大"

小時了了 發表於 19-8-11 14:13
啱啱更正咗正確 link, 你依家可以click 入去嗰 post 睇。係“專上教育”版 “19分考入中大和科大" ...

19分入,都要3322吧。

咁洗多D錢,考3AL攞3條A∼A*, 比滿足「3」32「2」更有把握。妳明白的。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-11 13:39
如果你囝囝決定揀DSE. 咁唯有去補習學答題技巧,死背又好乜 ...

DSE中文2左,結果只能去HD, ASso, 之後點?

1. 以全年GPA爆4(4為滿分)去插入year 2
2. 一面重考1年只考1次的DSE中文,仲要不再有學校support.
3. HD,ASso畢業再插入year 3.

無論如何,都係讀多1年以上。

明知心/可預見條路會長左,不如現在畀多D錢行條有把握的路。這不是捷徑,是要付出兩倍努力和金錢,但起碼有把握。

nicolemummy 發表於 19-8-11 14:27

DSE中文2左,結果只能去HD, ASso, 之後點?

中文2左,可以出國讀,早前亦有網友分享過香港都有個degree 入學不計算中文,亦可以 HD/Asso 再上。
我會建議一邊讀 HD/Asso ,一邊以自修生重考中文, HD/Asso 畢業後用 non-jupas 入返8大,入Yr 1~ Y3都有,通常 Y3最多,GPA唔一定要爆4,但至少要3.5以上才較為穩陣。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-11 15:03
中文2左,可以出國讀,早前亦有網友分享過香港都有個degree 入學不計算中文,亦可以 HD/Asso 再上。
我會 ...

中文2左,

出國讀貴啊
本地只有自資課程degree收。

基本上,很多都係以HD, Asso去接返8大。

其實,因為3322不到而要讀HD,Asso既,真係多不勝數。你我身邊梗有一個響左近。

既然係咁,如果中學課程有得㨂,真係要好好考慮。

2019剛出既dse report, 考生約50000,爭12000學位(15000*80%)。

non jupas「本地生」, 有幾多學生?爭3000學位。

我相信,以比例計,non jupas都唔會「蝕」好多。

nicolemummy 發表於 19-8-11 13:50
non jupas 3月 D 大學出哂firm offer。

與此同時DSE都未開始考。DSE要8月初先出firm offer。

如有錯,請更正: Non Jupas 3月D大學好似係出 Conditional offer, 唔係 firm offer, GCEAL 8月先至出成績,好似係咁。

以下post 就係今年網友分享IB 與GCEAL 成績公佈月份不同, IB 出先然後DSE, 再之後才GCEAL. 嗰post 入面有網友提及今年中大會唔會超收學額?又或者考生8月GCEAL 放榜 meet 到 conditional offer 但中大唔夠學額俾 GCEAL 學生入讀 (因為學额之前俾晒IB 及DSE 考生)?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3781427&fromuid=1539350

IloveJJ 發表於 19-8-11 11:04
咁你之後有咩結論?應用到在親戚之間既貧富差距嗎?你自己又有無得著呢?
...
投資

小時了了 發表於 19-8-11 18:33
如有錯,請更正: Non Jupas 3月D大學好似係出 Conditional offer, 唔係 firm offer, GCEAL 8月先至出成績 ...

A level有GCE A level, 同IAL。

IAL係1月,5月考。1月考完,就3月出成績。所以non jupas有一批學生3月收既係firm offer。

當然,IB, GCE A level係CO. 不過,IB好快就變firm offer.

至於A level, 就要8月15日先有firm offer. 不過因為之前有A level CO, 所以8月5日jupas firm offer, 其實已係A level之後既「賣淨蔗」。

回覆樓主:

其實JUPAS有無conditional offer? 我想請教下。

nicolemummy 發表於 19-8-11 18:47
其實JUPAS有無conditional offer? 我想請教下。
應該無。如果 Jupas main round 出 offer就係直接收咗你。

nicolemummy 發表於 19-8-11 18:44
A level有GCE A level, 同IAL。

IAL係1月,5月考。1月考完,就3月出成績。所以non jupas有一批學生3月收 ...
原來係咁,長知識了。
即是,IAL 早過 英國嗰邊嘅AL出成績!

小時了了 發表於 19-8-11 19:07
應該無。如果 Jupas main round 出 offer就係直接收咗你。

jupas main round已經扣左 A level CO. 如果最終CO lost, 突出黎既位就可以想想畀Non jupas 定jupas. 所以main round 之前, 已經㨂好哂non jupas既考生,確保全體唔超過20%. 中間細分,神科定非神科多non jupas, 自己計哂數先
‹ 上一主題|下一主題