用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校考慮因素
樓主: 201808
go

升中選校考慮因素   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-8-9 22:11
最高分:中大當5分;港大當7分

我聽你講,要孩子呢個暑假學日文,諗著爭取多1科。

little_yolky 發表於 19-8-9 21:37
英強有幾強?我阿女英文考試都好強,但6月開始NET嚟同佢補,講咗好多次佢below average,如果我一直以為佢 ...

唔好介意我潑你冷水,學好英文唔難但要學好中文係非常非常難,中學嘅中文係難,高中中文會更難,小朋友重英輕中就要小心  

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-9 23:05
唔好介意我潑你冷水,學好英文唔難但要學好中文係非常非常難,中學嘅中文係難,高中中文會更難,小朋友重 ...

每年,都有好多死在中文2。好多男仔死在中文是不爭事實。

我的孩子,雖然中英都頗佳,在中五時突然轉軚再加修IAL課程。因為原來香港無修M1或M2,即是無calculus同algebra, 外國升大學好有限制。

自行修讀IAL,卻發現non jupas條隊既既中文要求低得多, 甚至無.

我覺得DSE中文太揾笨了。

唔好介意我潑你冷水,學好英文唔難但要學好中文係非常非常難,中學嘅中文係難,高中中文會更難,小朋友重 ...

咁又唔怕,網友女女自幼係玩粤劇,紅樓夢之類書籍內容及粵劇台詞娘娘上口的,佢女女中文根基極之深厚

nicolemummy 發表於 19-8-10 06:23
每年,都有好多死在中文2。好多男仔死在中文是不爭事實。

我的孩子,雖然中英都頗佳,在中五時突然轉軚再 ...

但現實中有很多家長的小朋友從小都重英輕中,除非一早已打算定出國升學或選擇 IB,否則真系要諗清楚。

小時了了 發表於 19-8-10 07:35
咁又唔怕,網友女女自幼係玩粤劇,紅樓夢之類書籍內容娘娘上口的,佢女女中女根基極之深厚 ..

女仔應該比男仔好少少嘅,而且網友囡囡都係叻女嚟。
經常見到啲網友從小就大力推英文輕視中文比小朋友,我是過來人都會苦口婆心講幾句,我大仔就係因DSE炒中文而錯失入大學機會,要行多唔少冤枉路才入返八大,或許係佢技不如人,但孩子大大下語言偏向一邊家長亦要小心。

小時了了 發表於 19-8-10 07:35
咁又唔怕,網友女女自幼係玩粤劇,紅樓夢之類書籍內容及粵劇台詞娘娘上口的,佢女女中文根基極之深厚:good ...
玩得粤劇,熟讀粵劇台詞,對中文一定有幫助

唔係潑我冷水,我知呀。阿女之唔係一直重中輕英,所以依家咪below average囉中文我對佢期望好高架。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-10 07:35
但現實中有很多家長的小朋友從小都重英輕中,除非一早已打算定出國升學或選擇 IB,否則真系要諗清楚。
...

但係好似我屋企重中輕英,阿女依家入英中我咪ngau底囉,科科英文答、英文上堂,點掂㗎 佢一攞套新書,見入面D課文就笑晒口喇,望到本西史想丟咗佢

洋蔥頭媽咪    發表於 19-8-10 09:56

little_yolky 發表於 19-8-10 09:44
唔係潑我冷水,我知呀。阿女之唔係一直重中輕英,所以依家咪below average囉中文我對佢期望好高 ...
我大仔小學英文都是一般,但升中後明顯偏重英文,DSE考核英文有星但中文只有2,你話死唔死 而家生活上除了同我地講野會用中文外,日常佢睇嘅/寫嘅野所有介面都會全部用英文
我細仔升中後都一樣喜歡用英文多,故英語能力漸強,但我不時都會提醒佢要留意中文。

little_yolky 發表於 19-8-10 09:55
但係好似我屋企重中輕英,阿女依家入英中我咪ngau底囉,科科英文答、英文上堂,點掂㗎 佢一攞套 ...

Me too, 我為阿女打底都係重中輕英
今年9月升S3喇,見佢S1&2中文丶中史&日文唔洗點温點讀及考得OK, 但 Eng Lit丶Phy丶Chem丶Bio呢慘不忍賭,Geog &History 都叫做合格。今年高中選科,佢應該會揀用中文考DSE嘅中史/中國文學/倫理與宗教(3科揀2科)然後加1科日文

PS:但我想佢揀一科用英文考嘅 商Econ/BAFS (Management),唔知佢肯唔肯

小時了了 發表於 19-8-10 10:09
Me too, 我為阿女打底都係重中英中
今年9月升S3喇,見佢S1&2中文丶中史&日文唔洗點温點讀都考得OK, 但 Eng ...

你唔好嚇我啦

Me too, 我為阿女打底都係重中英中
今年9月升S3喇,見佢S1&2中文丶中史&日文唔洗點温點讀都考得OK, 但 En ...

明顯似文科人

little_yolky 發表於 19-8-10 10:11
你唔好嚇我啦

唔好驚,我女高中如果真係揀呢幾科閒科考DSE, 我又唔擔心喎,我有啲啲信心佢有機會考到廿鬆啲分有望考入中大社會學,我嘅目標好清楚-中大社會科學大類收生或社會學
如果佢勉强讀晒商科科目,反而我擔心過唔到廿分

Me too, 我為阿女打底都係重中輕英
今年9月升S3喇,見佢S1&2中文丶中史&日文唔洗點温點讀及考得OK, 但 En ...

倫理宗教唔易度啊

little_yolky 發表於 19-8-10 11:00
倫理宗教唔易度啊
係? 我見阿女學校呢科 DSE 5 above 有33%,我以為唔難!

小時了了 發表於 19-8-10 11:19
係? 我見阿女學校呢科 DSE 5 above 有33%,我以為唔難!

幾好喔!

little_yolky 發表於 19-8-9 21:37
英強有幾強?我阿女英文考試都好強,但6月開始NET嚟同佢補,講咗好多次佢below average,如果我一直以為佢 ...
三語在最後始學會英文,帶住識聽識講英普,上普教中文小學,去到二年級時已發覺不妥,因為要與同學溝通,所以經常講英文,而且已經有能力在網上自學,所以開始不買英文書,只准看中文書,起初以為是我們用母語教中文影響,曾試過轉回講普通話,但情況無變,結論是佢用中文不能得心應手,英文補習老師都話唔用中文同佢解釋,因為佢要停下來諗,直接用英文講解唔會阻時間和容易明白,每個星期六補中英兩科1.5小時,課餘無操練,只是看書上網或者打機,溫下默書,考試前列行溫習,中文應該還有好大空間谷上去,但現在應該不是時機,要等佢的中文浸到差不多時,就會出手,現在四年級,怕萬一無足夠時間,就希望講睇下科中文通識可唔可以幫下手。

醒目開學勳章 王國長老

中文真係好難

我都係重中輕英, 英文去到 P.1 先正式出去上堂, 之前既時間都係同我囡睇中文書多.

初中時中英兩科都唔使點煩, 去到高中...........中文難度再高左, 佢都覺得難.

NET 私補去到 P.6 咋, 唔可以話成績好好, 但佢起碼無炒到.

利申先, S.4 時中英都合格

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

wongtw 發表於 19-8-10 13:04
三語在最後始學會英文,帶住識聽識講英普,上普教中文小學,去到二年級時已發覺不妥,因為要與同學溝通,所 ...

到你小朋友DSE都唔知咩世界,到時通識點計都未知。與其靠科通識練中文,倒不如努力學好個考試技巧,中文攞3,靠其他elective攞best5/6好過。
‹ 上一主題|下一主題