用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解羅氏基金中學用簡體字版本的詞典? ...
樓主: WahCheuk
go

點解羅氏基金中學用簡體字版本的詞典?  

Charlotte_mom 發表於 19-8-8 23:33
你咪玩野下

HaYi 發表於 19-8-9 08:26
國際學校同外國學校因為小朋友本身己經有D怕中文, 如果太繁複他們更不會想學, 加上好多教科書都己是中文,  ...

講開打字,我自己打倉頡一分鐘60字,但為咗同小朋友溫書,佢地上小學後就用拼音輸入法,變咗一分鐘20字!不過D普通話係好咗。

little_yolky 發表於 19-8-9 20:47
講開打字,我自己打倉頡一分鐘60字,但為咗同小朋友溫書,佢地上小學後就用拼音輸入法,變咗一分鐘20字! ...
我以前學倉頡, 不過要打得快要practice, 所以用簡易算啦, 而家我電話都用廣東話語音, PC 才打,
你用PTH 拚音? 都幾好野呵, 我識個小6女仔好喜歡寫野, 佢手寫了個故事, 然後用PTH 拚音入手機, 主要是想分享俾佢朋友仔, 我見佢真係好努力, 佢PTH 都唔錯但係有D音都認不到.  我以前有用過PTH 語音, 好似認得準過廣東話, 不過打出來的野不夠口語, 上web 好怪.  

HaYi 發表於 19-8-10 09:32
我以前學倉頡, 不過要打得快要practice, 所以用簡易算啦, 而家我電話都用廣東話語音, PC 才打,
你用PTH 拚 ...

係普通話拼音輸入呀。小學普教中呀嘛,咁我緊係要先裝備好自己,有需要就可以教阿女呀嘛。

回覆樓主:

學簡體字無咩唔好,當學多樣野,但我都覺得都要學習寫繁體字。小學學繁體字,中學學簡體字,甘分配都唔錯呀

little_yolky 發表於 19-8-10 09:47
係普通話拼音輸入呀。小學普教中呀嘛,咁我緊係要先裝備好自己,有需要就可以教阿女呀嘛。
...
你用搜狗?

Yanamami 發表於 19-8-12 21:22
你用搜狗?

漢語拼音呀。

其实简体字唔洗專登学,睇多幾本小說已识哂。

Yanamami 發表於 19-8-13 09:41
其实简体字唔洗專登学,睇多幾本小說已识哂。

無錯, 我及阿女簡體字都係自學睇書學返來的, 咁樣已經夠用去考公開試用了

小時了了 發表於 19-8-13 10:06
無錯, 我及阿女簡體字都係自學睇書學返來的, 咁樣已經夠用去考公開試用了
...

虽然寫简体字係快d, 但唔知点解睇简体字書我会用神d, 吃力d.....可能仲係唔慣-大篇简体字禁讀……

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-8-13 10:33
虽然寫简体字係快d, 但唔知点解睇简体字書我会用神d, 吃力d.....可能仲係唔慣-大篇简体字禁讀…… ...

我睇到慣,好多時都無為意自己睇緊繁定簡
簡體字做唔到文化承傳,但簡體字嘅書係豐富好多好多(內容、題材、實用性、修辭)
但講歷史同文化承傳,的確藉得學好繁體字
簡體字對我黎講,工具而已

Yanamami 發表於 19-8-13 10:33
虽然寫简体字係快d, 但唔知点解睇简体字書我会用神d, 吃力d.....可能仲係唔慣-大篇简体字禁讀…… ...
簡體字好多都是打橫, 同香港同台灣的打直唔同, 有時真唔慣, `同埋有時簡體書的內容都會多字少圖, 文字又深, 小朋友多數看不憤

Charlotte_mom 發表於 19-8-13 13:17
我睇到慣,好多時都無為意自己睇緊繁定簡
簡體字做唔到文化承傳,但簡體字嘅書係豐富好多好多(內容、題材 ...
同意呵, 工具識多一點有用就用, 冇用自然都唔會用到, 所以同文化流傳這些大方向冇咩正負關係.

我覺得大部分唔抗拒將簡體字作工具咁去用,只係唔好將佢講成應該取代繁體字。而且,簡體字係唔駛專登去學,大個時睇幾睇就識。
利申:會考時中文A,AL時因中國文學時老師的筆記有簡體而開始曉用簡體字,但中化拿C。見唔到成績同繁簡有乜關係。

回覆樓主:

繁體字應該學會認,學古文古詩詞,應該用繁體。但現代文就沒有必要用繁體了。所以真的也得書寫應該教簡體

conniewktang 發表於 19-8-7 08:41

用簡體中文詞典,拼音是不會查快啲。是否貪平買內地版 ...
我都係咁諗,正常香港學生,唔可能好熟拼音,所以用拼音唔會查快啲。

HaYi 發表於 19-8-13 19:15
簡體字好多都是打橫, 同香港同台灣的打直唔同, 有時真唔慣, `同埋有時簡體書的內容都會多字少圖, 文字又深, ...
睇多啲就習慣,其實最好係兩種都識。我比較贊成先學好繁體,然後高中先學簡體。

我都有叫我仔升了中學可用多點簡體字,寫得快d呀麻!

不過無特登去學,佢識個字簡體點寫咪用簡體。
希望每天開心渡過 ;-)