用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解羅氏基金中學用簡體字版本的詞典? ...
go

點解羅氏基金中學用簡體字版本的詞典?   [複製鏈接]

書單列明是簡體字版詞典,請問有冇該校家長知唔知點解?學生可唔可以照用繁體版本呢?
   2    0    0    0

上年有問過學校好似話認識多一種字體,拼音查快d。可以用繁體,但全年一次都冇用過

TSZYUI 發表於 19-8-7 08:18
上年有問過學校好似話認識多一種字體,拼音查快d。可以用繁體,但全年一次都冇用過
...

用簡體中文詞典,拼音是不會查快啲。是否貪平買內地版?

醒目開學勳章 王國長老

無研究羅氏呢本係咩詞典
但本地出版市場的確狹窄,我在內地書店見到嘅工具書,比香港搵到嘅多好多!又平又正
當然接唔接受到簡體字係另一件事,我女點都拒絕接觸亦學唔黎;我仔由細到大簡繁通殺 (只睇,唔寫)

martindu 發表於 19-8-7 11:32
簡體字書寫速度快、寫作文快、學習興趣高、中文成績就高、無論是聰明的家長、聰明的學生、聰明的學校領導、 ...

原來除了快,讀了都可以變聰明。

lm251099 發表於 19-8-7 12:01
原來除了快,讀了都可以變聰明。

嚇死人……我都好衰格地由会考寫半繁简至今,唔觉有提高到咩兴趣……禁鬼差既marketing tactic第-次見~拜托了,死亡之卷之所以係死亡之卷,唔係佢講果个原因吖~

回楼主,通常字典、地图集都無人買……

artroboy    發表於 19-8-9 21:13

WahCheuk 發表於 19-8-6 13:28
書單列明是簡體字版詞典,請問有冇該校家長知唔知點解?學生可唔可以照用繁體版本呢? ...
方便X寶團買?  因為大家都冇簡體字典?   
咩原因都好, 大家無需上綱上線,

因為局內人反映買左都冇用過, 即是官方如果有咩意圖都冇用到. 哈哈..

martindu 發表於 19-8-7 13:32
我女寫了9年繁體字、地道香港出世的香港人、非常期待升中學後可以寫簡體字、她經常問我:為什麼有簡單的不 ...
如果希望改变自己,就無必要貶人家用繁体字係折磨紧自己。台湾人都用繁体字,唔见得中文差;同样星馬人都用简体字,唔见得中文好。DSE中文俾人叫死亡之卷亦同寫繁寫简無关,唔需要混為一談。倒不如只係話寫简体快又悭功夫仲合理d, 事关我當年中学抄筆記同考会考亦係繁简混合。

artroboy    發表於 19-8-9 21:14
小時了了    發表於 19-8-7 14:46

martindu 發表於 19-8-7 11:32
簡體字書寫速度快、寫作文快、學習興趣高、中文成績就高、無論是聰明的家長、聰明的學生、聰明的學校領導、都應該選擇簡體中文、文憑試是容許學生寫簡體字的。反而繁體字除了折磨自己、看不到有什麼好處。學習中文、為了考好文憑試當書寫成為一種折磨、好難考得好、識繁書簡、為什麼最容易的中文科反而被稱為-死亡之卷?是不是因為有人咎由自取?看看以下的字的對比:鬱-郁、衛-卫、龍-龙、……    就算以往自己有過錯、都請原諒自己、不要折磨自己的孩子

我係會叫阿女學及寫簡體字, 係因為作為 DSE 考試功具咁用而已.

但繁體字, 學中文, 唔單只係為考DSE 吧!

我唔係中文專業人士, 以我少少及非常有限嘅中文知識 (係N年前學校老師講解), 繁體字係有本身嘅意思, 有唔少字係擬聲字, 象形文字等 (可以參考呢篇文章有關繁體字嘅意思 https://www.storm.mg/lifestyle/211545), 學識繁體字我自己個人覺得對學中文係助力大好多

繁體字折磨自己? 絕對因人而異, 對我及小女絕對唔係折磨自己

Toy.Poodle    發表於 19-8-12 12:29

小時了了 發表於 19-8-7 15:12
我係會叫阿女學及寫簡體字, 係因為作為 DSE 考試功具咁用而已.

但繁體字, 學中文, 唔單只係為考DSE 吧!
DSE中文可以用簡體字或繁體字作答, 但好似全文必須統一用一種字體

如果繁簡並用可能會被扣分

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原來, 我學繁體字會被人演繹為"不敢接受新事物、排斥新事物、歸根究底的就是因為懶惰"

其實, 呢度係香港, 香港政府提供9年免費教育係用繁體字學中文.

唉! 依家嘅香港唔係我認識嘅香港.

我唔再回應繁體字及簡體字, 因為我唔係中文專業人士. 講完

利申: 我識簡體字, 當年會考及AL 我係用簡體字考試的.

hkpapa852 發表於 19-8-7 15:29
DSE中文可以用簡體字或繁體字作答, 但好似全文必須統一用一種字體

如果繁簡並用可能會被扣分
以前CE及AL年代繁簡並用應不扣分。

‹ 上一主題|下一主題