用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF year 1
go

ESF year 1 [複製鏈接]

小朋友今年K2, ESF kinder, 9月開始apply Year 1,心儀KJS, 如果只放KJS第一,吾放RC/DC得吾得?最worse情況是否完全冇offer?有冇今年year 1既家長可以分享一下?
   6    0    0    0

Wanna know too

bobo1015 發表於 19-8-6 11:46
小朋友今年K2, ESF kinder, 9月開始apply Year 1,心儀KJS, 如果只放KJS第一,吾放RC/DC得吾得?最worse情況 ...

早幾個月好多有關esf 報Y1 Topic, 好詳細,可以Search下研究

想知,希望有人分享

點揀完全係你自己意願, 你可以只揀一間, 或者填晒5間

例如: 心儀KJS, 如果只放KJS第一,吾放RC/DC <- 即係ALL OR NONE, 一係你抽籤NO夠前派到KJS, 一係冇

如果你心儀KJS, 如果入唔到第二心儀其他區域ESF, 而完全唔考慮RC/DC, 咁你應該只填KJS, 及第四及五志願, SKIP 左第二同第三唔好填RC/DC, 明唔明?

我地家長之間分析過, 港島區只有一間幼稚園但有4間小學, 所以如果你唔介意讀港島區, 絕對應該SKIP 左RC/DC 直接填第四及第五志願, 因為你一填RC/DC, 咁你小朋友入唔到KJS而俾RC/DC收既機會會好大. 相反, 入唔到KJS, 入到其中一間港島區既小學就會好大

希望幫到你~

littlesun 發表於 19-9-5 04:20

例如: 心儀KJS, 如果只放KJS第一,吾放RC/DC  ...

在於out of zone esf沒有校車安排,同常家長如何解決。

Lalaji 發表於 19-9-5 07:39
在於out of zone esf沒有校車安排,同常家長如何解決。

冇校車好煩,位置示不方便,最好搬屋

我上年第一簡左SJS, 中間無簡, OUT ZONE 放BHS & KJS其實我同老公都諗左好耐放唔放RC, 但一放左就好大機會入到
我地上年9月7號就交左~~唔想煩足成個9月
但其實好多家長都心大心細....放唔放RC係中間~~

Ching0404 發表於 19-9-5 09:20
我上年第一簡左SJS, 中間無簡, OUT ZONE 放BHS & KJS其實我同老公都諗左好耐放唔放RC, 但一放左就好大機會 ...
May I know if your kid was ESF kinder? or with priority?Which one your kid got interviewed and offered finally?

回覆 lauyinkei 的帖子

我囡係ESF讀幼稚園的~~最後都入左SJS

Ching0404 發表於 19-9-5 10:16

我囡係ESF讀幼稚園的~~最後都入左SJS
哦.其實有冇小朋友唔放RC, 入唔到SJS而可以入到BHS/KJS?
我估BHS同KJS都好爆? 咁樣係咪好危險?
另外, 又想問下有冇ESF kinder 小朋友有sibling priority 入唔到1st choice (SJS)?

唔放RC又入到BHS/KJS我真係唔知
(如果你NO.真係好後,BHS/KJS都無位,你只可以WAIT返第一個志願)
其實真係幾危險的~~
又想問下有冇ESF kinder 小朋友有sibling priority 入唔到1st choice (SJS) (識既都入到)

littlesun 發表於 19-9-5 04:20

例如: 心儀KJS, 如果只放KJS第一,吾放RC/DC  ...

請問如果out of zone 冇校車對我哋係問題。又對RC and DC 冇興趣。只填第一志願within zone school. 咁有冇問題。

Lalaji 發表於 19-9-5 17:18
請問如果out of zone 冇校車對我哋係問題。又對RC and DC 冇興趣。只填第一志願within zone school. 咁有 ...

當然冇問題啦,代表你只選qbs, 有就有,random number 差,冇得in 都唔後悔咁解。

Lalaji 發表於 19-9-5 17:18
請問如果out of zone 冇校車對我哋係問題。又對RC and DC 冇興趣。只填第一志願within zone school. 咁有 ...

咁你有無任何priority 或backup plan先?

如果無,就真係唔樂觀。

Radiomama 發表於 19-9-5 21:48

如果無,就真係唔樂觀。

其實我哋一向讀本地學校。所謂backup只係繼續行開嘅路。今年好彩入到自然好,唔得就wait list到有(係咪考唔到可以wait)

我哋唔係只係心儀一間,只不過冇校車我哋接送上執行唔到。其實保母車得唔得。

Radiomama 發表於 19-9-5 21:48

如果無,就真係唔樂觀。

小朋友有外國passport算唔係有priority?

Lalaji 發表於 19-9-5 21:56
小朋友有外國passport算唔係有priority?

冇priority

Lalaji 發表於 19-9-5 21:55
其實我哋一向讀本地學校。所謂backup只係繼續行開嘅路。今年好彩入到自然好,唔得就wait list到有(係咪考 ...

之前有post 講等兩年,year 3 排到有interview , 入左qbs.

當然,呢幾年一定要keep 到英文oral 水平,因為愈高年級,對英語要求愈高

貝珠 發表於 19-9-5 22:04
冇priority

假設細佬明年考k1入到esf, 係咪到細佬p1果陣哥哥就有priority
‹ 上一主題|下一主題