用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF year 1
樓主: bobo1015
go

ESF year 1

Lalaji 發表於 19-9-5 22:15
假設細佬明年考k1入到esf, 係咪到細佬p1果陣哥哥就有priority

假設你係東區人,考hillside , 因為港島只有一間Esf kinder, 有幾大機會我唔敢講,如果考clear water bay , 可能少人報d,機會大少少。

又假設細佬2020 8 月,入Esf k1, , 2022 8月小一,那時才可以叫做可以switch 去sibling 條隊排,即是估計year 3 至year 4 可以有位。again ,一定要pass 到英文assessment

貝珠 發表於 19-9-5 22:29
假設你係東區人,考hillside , 因為港島只有一間Esf kinder, 有幾大機會我唔敢講,如果考clear water bay  ...

多謝你的詳盡資料。 相信要考到真係一啲都唔容易, 唯有平常心試下啦。

題外話,你唔係buy 傳統有紀律嘅學校? ESF 應該同傳統有紀律拉不上關係

回覆樓主:

呢個問題問得好, 但係由於我哋屋企開始諗會提早移民,所以想畀小朋友早少少接觸一啲外國文化嘅學校。 而且經過咗兩年左右嘅本地幼稚園生活,覺得其實紀律嘅嘢,都好睇父母點教,唔可以全靠學校。

唔好意思,想問多一樣嘢,如果小朋友喺p1個interview衰左或者甚至乎連interview都冇, 我哋會唔會被put on任何嘅waiting list等我哋一年一年咁排落去。

我哋嘅情況係,大不了 本地學校 繼續讀上去,但係如果要考,就想考一啲近屋企或者校車可以去得到嘅esf學校。 所以就算今年唔收,都想“排定先 ”排幾年後入到都可以。 呢種想法有冇錯漏嘅地方。

另外我哋都係啱啱開始research ESF, 佢有咁多間學校相信後封環境間間都唔同你又知唔知qbs喺呢方面點樣樣呢。

多謝你的無私分享。

Lalaji 發表於 19-9-6 09:04
呢個問題問得好, 但係由於我哋屋企開始諗會提早移民,所以想畀小朋友早少少接觸一啲外國文化嘅學校。 而且 ...

只可以答到其中一個問題,如有interview但Fail就冇得排隊要reapply,如果冇interview就一路排到有為止,或直至year 6都冇位就會直接終止application

bobo1015 發表於 19-8-6 11:46
小朋友今年K2, ESF kinder, 9月開始apply Year 1,心儀KJS, 如果只放KJS第一,吾放RC/DC得吾得?最worse情況 ...

過來人,如果小朋友讀ESF kindy,基本上,如果你乜option 都放落去,你係一定會係一間小學有位。問題係:我知你想去kjs, 你會覺得人人都有offer ,得自己小朋友一個係waiting, 感覺會傍偟d定係有RC/ out of zone school 會傍偟d.

如果淨係報kjs, 一定自己要有backup plan.

我知係有人because of whatever reason give up KJS and some of the parents will choose RC as 1st choice instead of foundation school.