用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問女仔身有紋身想讀中四有什麼學校可報? ...
樓主: fmwy
go

請問女仔身有紋身想讀中四有什麼學校可報? [複製鏈接]

retriever 發表於 19-8-13 14:25
樓主細路應該係紋身位置當眼, 入學前校方可知.
問題係, 國際學校較包容細路紋身?
...
都唔一定,始終香港真係比較保守

...

除咗一啲終身監禁嘅嚴重罪行,絕大部份最後坐完監便可以改過自新的。可以搵工,可以重新生活。但紋身可能係一世的。

因為紋身犯校規趕出學校,學校又唔知會唔會諗下學生被趕出校後,有乜出路?會唔會趕佢去死角。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

搵野遮得唔得?當眼既就貼紗布遮一遮?

國際學校,即係中小學啦。
我印象中,仔女學校 (ESF STC) 又的確好似冇一條校規講唔準紋身。
而我亦未聽聞有國際學校學生在 "當眼位置" 有紋身。
咁如果紋在不當眼位,例如背脊或 pat pat,著住衫都見唔到,外人就唔會知。

nintendo 發表於 19-8-14 08:33
國際學校,即係中小學啦。
我印象中,仔女學校 (ESF STC) 又的確好似冇一條校規講唔準紋身。
而我亦未聽 ...

可能我又OUT, 近來發現年青人紋身比率高左好多, 似乎男男女女就有一個半個, 最令我則目係見多左好多大面積如圖騰既紋身, 以前只會係檔案照片中日本老黑才會見到.

除左私隱部位, 耳後, 後頸, 腳脛呢D 都係年青人多發紋身部位, 遮蔽亦唔難.

retriever 發表於 19-8-13 09:32
國際學校容許紋身否?

應該都少,就算開放d如法國或美式果d,都未見到係當眼處有紋身。

Jane1983 發表於 19-8-14 10:57
應該都少,就算開放d如法國或美式果d,都未見到係當眼處有紋身。

我見過一個teenager 意大利裔少女來看
症(本人職業為物理治療師),她一脫衣服,基本全身都是紋身,更有不同大大小小的環。

她跟媽媽來的,媽媽是typical Italian mama, 媽媽說她沒拿少女辦法, 學校(French International School)也沒管。

ESF IBDP (year 12+13students) 不用穿校服,South Island School & West Island School 有明文規定不容學生有紋身外露, 戴大量飾物,女生穿超短裙熱衭、低胸衣服回校、男生整punk 頭等。IB centre 有大量poster 貼上告誡學生。

ESF 小學如Quarry Bay 及Bradbury 不容學上身上有play/stick on tattoos. School rules有寫。

Activehealth 發表於 19-8-14 13:52

我做laser facial果度,久不久會見到d後生女黎洗紋身。搽咗麻醉膏都痛到嗌救命  

Jane1983 發表於 19-8-14 15:41
我做laser facial果度,久不久會見到d後生女黎洗紋身。搽咗麻醉膏都痛到嗌救命  
...

見過唔少人洗咗紋身條痕仲喺到,只係無咗顏色,近睇仍然睇到係紋身。

有啲人可能好細好瘦時紋,之後老咗肥咗幾個碼(尤其腰肚位),原來纹身圖案嚴重變形,尤其全身都有紋身果啲,真係非常搞笑。

工作時見到,都要忍得好辛苦唔好笑出嚟!

Jane1983    發表於 19-8-14 18:16

阿女無紋身,但曾經和我有一個紋身對話。

她:我想紋身。
我:吓,做乜想紋身?
她:記念一些人生重要的事。
我:例如?
她:中學畢業時同我多年的老友一同紋一個小的。
我:呢個想法好普遍,一些男女朋友,老友,紋個身記念,但紋身是永遠的,世事難料,一分手,反目相向,紋身便成了一世的遺憾,不能磨滅,督眼督鼻。
她:今天我和老友的友誼,是深及真誠的,紋身所記念的,是這一刻。就算將來不再是朋友,今天的真誠,仍然是歷史一部份,神也不能改變。我不會後悔。
我:Emmmm .... 今晚食乜飯?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

以前同個英國太太討論過仔女紋身問題,佢有四個仔都係香港讀國際學校大,佢同啲仔有君子協定,凢係可以reversible 嘅合理行為,都可以喺適當時間做,包括暑假剪punk 頭,但番學時一定要回復正常。
吸毒、紋身等絕對不可,因為對身體影響唔係reversible.
她有天發覺兒子(高中)右眼眉毛剃了個W字(W部分眉毛被剃),再看兒子身後的朋友,右眉全都剃了一式一樣,年青人說是離校前一幫死黨的集體紀念行為(校名W字首)。
英國太太被他們弄到哭笑不得。
‹ 上一主題|下一主題