用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落 ...
樓主: elbar
go

聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落學位  

jennybbb 發表於 19-8-14 22:46
佢係parent’s sharing 有話要,官方網站張圖都要

事實是不用考升班試

有位家長在32#講話要考,咁两位家長其中一位是不實.

chevaler 發表於 19-8-15 07:56
事實是不用考升班試

https://www.med.hku.hk/programme/bachelor-of-medicine-and-bachelor-of-surgery-programme-mbbs-130-curriculum

Pls refer to the table in the website
At the end of the third year, there will be the third summative assessments.

回覆 jennybbb 的帖子

唉!其實都唔知道有怎樣可以爭論?已經有year 4 的學生家長講了不需要再考升班試,但仲要作無謂的討論,何解?
Year 4 的學生上個月尾已經開學上堂了。

iloveyoga 發表於 19-8-15 22:27

唉!其實都唔知道有怎樣可以爭論?已經有year 4 的學生家長講了不需要再考升班試, ...

因為這個是updated version for 2018-2019開始,並不是爭論,而係香港大學改咗,事情應該越辯越明,下年要選擇的家長及學生才有得著,相信這也是這論壇的作用!

可能香港大學試咗一年,發覺有問題先改!

請留意圖表標題括號!

希望幫到2020年DSE 家長,努力加油!

iloveyoga 發表於 19-8-15 22:27

唉!其實都唔知道有怎樣可以爭論?已經有year 4 的學生家長講了不需要再考升班試, ...

香港大學比較喜歡言語,文字藝術,自己小心硏究!

ilyrd 發表於 19-8-15 09:50
有位家長在32#講話要考,咁两位家長其中一位是不實.

兩位家長都冇講大話
今年啱啱放完enrichment year 升year 4嘅學生係唔需要考試,而且佢哋都已經開咗學
今年升year 3 嘅,明年要考試,pass到先可以升year 4

Doula 發表於 19-8-16 08:22
兩位家長都冇講大話
今年啱啱放完enrichment year 升year 4嘅學生係唔需要考試,而且佢哋都已經開咗學
今 ...

Yes

只係香港大學改咗課程,所以大家要留意!

jennybbb 發表於 19-8-16 09:40
Yes

只係香港大學改咗課程,所以大家要留意!

注意2018-2019年度開始改,如果你係2018之前,應該係唔使考試!2018之後,所有學生去完enrichment year 後,都要通過考核,才可以上第四年! 

我有個疑問❓為何每次用詞都是這樣肯定?
以我所知,enrichment year 後是不需要再一次考試,只需要一個簡單的報告講述這一年的體驗。如果你真的有疑問,可以直接send e-mail 問港大醫學院的。

Enrichment year 出發點是好的,可以令學生增廣見聞,擴闊視野。重新考慮自己將來畢業後專科的路向。

Enrichment Year 應該無教書,咁Year 3 考試和 Year 2 考試有甚麼分別?

回覆 AAWORKDAD 的帖子

以我所知,大部分學生在enrichment year 會上一年課程,到學期尾要考試合格才可以有證書。

我地唔清楚,學生應該清楚,如果是91#樓家長說是寫份report about enrichment year咁就好合理.但如果係正常的的考試,咁真係考咩呢?

iloveyoga 發表於 19-8-16 10:09

我有個疑問❓為何每次用詞都是這樣肯定?

肯定係因為白紙黑字寫咗!
另外梁院長在開放日時候,亦有提及!
你可以自己寫email去問下大學,然後返嚟同各位JM 分享!

ilyrd 發表於 19-8-16 10:23
我地唔清楚,學生應該清楚,如果是91#樓家長說是寫份report about enrichment year咁就好合理.但如果係正常 ...

要考番year 1 and year 2 讀過嘅所有課程,然後才進入preclinical year,以確保學生們有充足知識去診斷病症!

冥頑不靈

iloveyoga 發表於 19-8-16 12:36

冥頑不靈

地球論

5同層次真係溝通唔到!

好快又到info day,到時問下。

ilyrd 發表於 19-8-16 15:05
好快又到info day,到時問下。

問完上黎share