用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落 ...
樓主: elbar
go

聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落學位  

mingmingyinyin 發表於 19-8-6 21:26
CU medicine 有265個位,報紙(下文)指CU收咗239人(DSE),即是non jupas只收29人,原來今年收好少non jup ...
中大今年麻煩,因為估唔到有甘多人放棄港大,收咗咁多dse, IB GCEAL, INTERNAL TRANSFER, EXTERNAL TRANSFER, GRADUATE MATURE STUDENTS 爭30个位,估計IB 都唔止30人 meet 到CO, 唔知點收科!!!

最後名單交返上 Jupas,同埋要收幾多人〔這數字是這時最後決定的〕,是七月底的事。那時 IB 已放榜好一陣子,不會出現過份超收的。

Unclejt 發表於 19-8-7 00:35
最後名單交返上 Jupas,同埋要收幾多人〔這數字是這時最後決定的〕,是七月底的事。那時 IB 已放榜好一陣子 ...
中大每年都收50-60個IB, 如果多IB考生放棄港大的CO而选中大,中大會嚴重招收的!gce AL因為遲放榜而失去先機,今年可能只收3-5-7個左右。

回覆 73662710 的帖子

也許吧,agree to disagree?

回覆樓主:

今年從旁觀察,覺得兩大醫學院做法怪怪的。
中大邀請面試的學生人數很多,單單我仔學校就有接近30人。而結果個個達標(位位都受邀去tea reception),還補個電話來7科40分就收,那時候我已經問仔中大會否超收。
港大呢,邀請面試學生人數減半,結果也不是人人達標,面試滿意的CO是六科36分,有些面試成績”average”, CO達6科40,那時候我已經說如果我成績有咁高分,我揀中大更穩陣啦,而且為了一啖氣,當然還要報答中大的賞識,放中大A1了。結果港大可能都知唔夠人,在放榜後call面試‘average’成績達36分但不到40分的同學,鼓勵他們選擇港大。
可能醫生長處是醫人,制定政策方面,不在行的,都係要向專家請教

1773 發表於 19-8-7 08:37

點解唔call 40分那批呢?

醒目開學勳章 王國長老

你講得有道理
識人舊年就係為左啖氣揀中大醫(同學dse拎4科5**,兩科5*,一科5)

中大明顯超收,唔知點收科!Non jupas 成為犧牲品,ib 比咗co唔可以唔收,gce AL無運行。

73662710 發表於 19-8-7 09:49
中大明顯超收,唔知點收科!Non jupas 成為犧牲品,ib 比咗co唔可以唔收,gce AL無運行。
照咁睇, IB考生無CO應該唔會收?如果無CO但考到超水準有冇機會?  而GCE A Level 要8月才有成績, 會唔會1個都唔收?

AAWORKDAD 發表於 19-8-7 10:25
照咁睇, IB考生無CO應該唔會收?如果無CO但考到超水準有冇機會?  而GCE A Level 要8月才有成績, 會唔會1個都 ...
咁其實cu 有一部分直上year 2, 所以我估計還會收多50個左右,IB 無co但是有44/45, AL 4A*加超高ums還是有機會。mature students and external transfer 如果之前無收,就應該機會很微了。

73662710 發表於 19-8-7 09:44

可能有,不過這點我不清楚,但我真的認識有學生夠36,未夠40的收到電話。

回覆 73662710 的帖子

現在港大醫科課程愈來愈古怪. 原本第三年是gap year, 但回來又要再考升班試(用番第一/二年課程範圍)才可以升上第四年. 醒目的準醫科生當然唔會為左配合無謂的制度而冒險.

73662710 發表於 19-8-7 09:44

個人愚見,港大做法幾笨,”satisfactory “的講明6科36還可以,”average”的講明6科40,有必要嗎?開頭好似毫無彈性,但放榜後又話唔洗一定40分.....真心覺得有些難看。說話有很多方式,可以有些彈性,雙方都好受。

回覆 1773 的帖子

我女學校大多數去中大 (19個) , 之前港大串到, 但又最後......  最後只有 11 位入港大

回覆 1773 的帖子

舊年院長話由於考生唔知自己面試表現而唔夠膽揀港大。咁今年考生已知自己面試結果,一樣係少左人揀,掂解?

AAWORKDAD 發表於 19-8-7 11:32
回覆 1773 的帖子

舊年院長話由於考生唔知自己面試表現而唔夠膽揀港大。咁今年考生已知自己面試結果,一樣 ...

我開頭都以為今年安排應該會增加透明度令考生安心去選港大,但見到實際運作時,真正能安心的考生不多,而這批考生中,不一定選港大(超高分的更會去中大GPS)。
又是本人愚見,導致少人選港大的原因有萬千,但我觀察到其中一個原因是友儕間影響。雖然尖子都有獨立思考能力,真的會認真分析兩所大學的優劣之處(這是我觀察到的),但不能否認,無論多好多壞,也只是估計,將來六年怎樣過也是有變數的。橫豎都係搏,不如同一班志同道合老死一起搏。

今年三分一 year 2 醫科生要重考某些科目. 揀港大一定要夠膽搏.

回覆 jessimm 的帖子

我覺得因為之前港大選太多Non jupas 生,  DSE 比較讀得 ( 個人感覺 )

jessimm 發表於 19-8-7 11:52
今年三分一 year 2 醫科生要重考某些科目. 揀港大一定要夠膽搏.
重考要備試3個月, 還可能會影響 某些同學的Gap Year plan.

jessimm 發表於 19-8-7 11:52

從另一角度睇,畢業生的醫學水平會更有保証!