用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落 ...
樓主: elbar
go

聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落學位   [複製鏈接]

73662710 發表於 19-8-7 09:49
中大明顯超收,唔知點收科!Non jupas 成為犧牲品,ib 比咗co唔可以唔收,gce AL無運行。
請教中大超收會有什麽後果?

AAWORKDAD 發表於 19-8-7 14:29
面試"average"而開出CO 40分天價,擺明係唔想收。唔知多唔多考生收到36分CO? 這個分相對合理  ...
我同意,hku CO 6科 40分等同唔想收(unreasonably high),至於放榜後call夠36-39分的同學話將MMI的“average”自動變“satisfactory ”的手法真係唔咪幾好,MMI的設置變得好似好兒戲
開unreasonably high CO真係俾學生好大好大壓力……同埋係電話裏頭話改satisfactory, 無白纸黑字寫明,有d風險

mingmingyinyin 發表於 19-8-7 17:52
我同意,hku CO 6科 40分等同唔想收(unreasonably high),至於放榜後call夠36-39分的同學話將MMI的“aver ...

風險極大,佢要反口,就話冇打過

mingmingyinyin 發表於 19-8-7 17:38
我仔有同學DSE 7科42,放CU medi A1, 但唔收,去咗A2的Hku medi, 佢入唔到CU有d失望,睇番CU今年原來7科的 ...

佢出result 前interview 或出result 後interview ? what is the result of interview ?

持之以恆 發表於 19-8-7 17:51
請教中大超收會有什麽後果?
其實係7月尾,CU有出email俾學生(GPS個批有收到)去confirm究竟CO holders係咪會take個offer (要print出黎簽名作實scan番交去),如果所以IB有CO students都需要confirm, 照計知道有幾多位放番出嚟,計到數
加上早在7月6日 IB放榜後CU就已知幾多人meet唔到CO, 自然放番d位出嚟,其實今年IB某d科目(如Biol)比往年深,math SL又被指係歷年最深……所以亦未必係大家如期咁輕易meet到CO, 絕對有部分位放番出嚟, CU會計到数

只是GCE AL相對遲放榜,就較難估計幾多人meet到CO, 但由於CU對AL entry向來要求高,不只AL分數percentile,  仲要睇BMAT, 而BMAT早已出分数,有了BMAT的考量,CU應該會更precisely評估才出CO, 未必咁輕易派好多CO出去

無論如何,今年肯定少咗位俾non Jupas, 但未必會超收,唔知呀,個人認為CU唔會咁失策嘅

持之以恆    發表於 19-8-7 21:12

回覆 jennybbb 的帖子

我仔係IB生,見隔離班讀DSE同學好失望入唔到CU, 我仔無再問佢interview 情況,因為我仔入CU GPS, 唔好意思再問落去

jennybbb 發表於 19-8-7 18:11
風險極大,佢要反口,就話冇打過
同意!

mingmingyinyin 發表於 19-8-7 18:26
其實係7月尾,CU有出email俾學生(GPS個批有收到)去confirm究竟CO holders係咪會take個offer (要print出黎 ...

Agreed

梁太2010 發表於 19-8-7 20:39
HK U 醫科又唔係第一次反口, 上年話有scholarship, 最終都冇畀到, 引起今年很多同學不滿, 而且手法比 ...

為這間百年歴史的學府感到悲哀!淪落至此!

梁太2010 發表於 19-8-7 20:39
HK U 醫科又唔係第一次反口, 上年話有scholarship, 最終都冇畀到, 引起今年很多同學不滿, 而且手法比 ...
根據HKU 學生引述, 醫學院和大學學生事務處在發放'特别'scholarship的條件及安排上沒有協調, 很多細節唔清唔楚, 變成申請手續都不知如何是好. 計劃好 enrichment year 的洗費要自費, 有機會scholarship要到畢業才能到手.

jessimm 發表於 19-8-7 11:07
回覆 73662710 的帖子

現在港大醫科課程愈來愈古怪. 原本第三年是gap year, 但回來又要再考升班試(用番第 ...

......

samsam123321 發表於 19-8-8 16:44
可否講多些個兩間醫學院課程structure

CUHK medicine (Personalised/SMART Curriculum)
https://www.med.cuhk.edu.hk/undergraduate/mbchb-and-gps/curriculum

- intercalated year (gap year) 學生自主申請, 可有可無, 甚至跳升

HKU medicine (130 Curriculum)
https://www.med.hku.hk/programme/bachelor-of-medicine-and-bachelor-of-surgery-programme-mbbs-130-curriculum

- enrichment year (gap year) 全级 year 3 學生必須參與

請問Enrichment Year要唔要交學費?

回覆 mingmingyinyin 的帖子

請問 IB 要最少分才能入CU ?42分?女兒9月就IB中五,要努力發奮,不能hea了。

jindui 發表於 19-8-9 12:11
回覆 mingmingyinyin 的帖子

請問 IB 要最少分才能入CU ?42分?女兒9月就IB中五,要努力發奮,不能hea了 ...
CU一般開IB 43 (CO), 通常PG,有43 or above近年CU medicine 收生明顯有upward trend (both popularity and admission score), 我估今後42分未必咁易入得到,然後我個人認為有機會會提高要求,例如:要求有both HL Biol and HL Chem,又或者interview要求高咗……

mingmingyinyin 發表於 19-8-7 18:31
回覆 jennybbb 的帖子

我仔係IB生,見隔離班讀DSE同學好失望入唔到CU, 我仔無再問佢interview 情況,因為 ...
先恭喜你兒子入了GPS.請問CU間醫院2020年開業,日後醫科生是否主力在自己醫院實習,而不用在Prince of Wales?

回覆 ilyrd 的帖子

多謝你!我只知道中大會派學生到公立醫院實習(但中大醫院係私營),好似會去不同區域公立醫院 (不只是沙田威爾斯),畢竟公營醫療才是大sector,可以讓學生嘗到公立醫院工作的辛勞程度和感受下真實的壓力,我個人認為係好事!
當然,中大醫院有作教學用途,我估點都有d時間去中大醫院學習,同時可體驗和了解私營醫療系統,好期待新醫院的opening……另外,院長有講過不用返國內的中大, 但如果學生想北上觀摩學習,當然可以

ilyrd 發表於 19-8-7 14:38
去完gap year要考升班試!睇黎個病都幾重,要及早醫.

我個女啱啱去完第三年嘅HKU MBBS 的Enrichment Year, 所有學生回來升四年班是不需要考升班試的!

chevaler 發表於 19-8-14 20:27
我個女啱啱去完第三年嘅HKU MBBS 的Enrichment Year, 所有學生回來升四年班是不需要考升班試的!
...

佢係parent’s sharing 有話要,官方網站張圖都要
‹ 上一主題|下一主題