用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落 ...
樓主: elbar
go

聯招今放榜 12狀元7人中大讀醫近4000考生合最低門檻失落學位  

香港熊貓 發表於 19-8-7 11:56
回覆 jessimm 的帖子

我覺得因為之前港大選太多Non jupas 生,  DSE 比較讀得 ( 個人感覺 )  ...
只因試題出得古怪

ppmmbb 發表於 19-8-7 11:59
從另一角度睇,畢業生的醫學水平會更有保証!
畢到業才有水平.  再者medi final exam 才是 保証

香港熊貓 發表於 19-8-7 11:31
回覆 1773 的帖子

我女學校大多數去中大 (19個) , 之前港大串到, 但又最後......  最後只有 11 位 ...
DG 強, DG勁!請問今年DG有多少位才女入GPS呢?

jessimm 發表於 19-8-7 12:06
畢到業才有水平.  再者medi final exam 才是 保証

我指exam要求高,唔翻炒試題,不是只指year2。

youma 發表於 19-8-7 11:57
重考要備試3個月, 還可能會影響 某些同學的Gap Year plan.
醫科課程非常tight. 去到medi final exam 都有人要重考, 幾乎影响pre-intern(houseman 前的預備programme). 好彩醫委會决定今年由六個星期改為三個星期

Charlotte_mom 發表於 19-8-7 09:44
你講得有道理
識人舊年就係為左啖氣揀中大醫(同學dse拎4科5**,兩科5*,一科5)
...

做人要有骨氣,宗旨!

jessimm 發表於 19-8-7 11:07
回覆 73662710 的帖子

現在港大醫科課程愈來愈古怪. 原本第三年是gap year, 但回來又要再考升班試(用番第 ...

Exactly
而且港大醫學院的政策朝令夕改,令學生難以適從,教授們又忙於改進醫學院第一第二年的課程!梁院長為了推行enrichment year,三年課程改為兩年,一邊讀一邊改,學生與教授都欠缺時間研究適應!

1773 發表於 19-8-7 11:18
個人愚見,港大做法幾笨,”satisfactory “的講明6科36還可以,”average”的講明6科40,有必要嗎?開頭 ...

簡直係白癡,香港大學醫學院同香港政府一模一樣,佢覺得自己高高在上,你要去求佢,開出天價,佢好似冇睇到啲數字40分,考到40分或以上, 2019年全香港只有178名學生,並不是全部都會揀醫科去讀,但佢居然比一個40分嘅CO ,開出一個天價!

jennybbb 發表於 19-8-7 12:58
Exactly
而且港大醫學院的政策朝令夕改,令學生難以適從,教授們又忙於改進醫學院第一第二年的課程!梁院 ...

大學是培養求學氛圍, 醫學教育也是要以學生為本. 讓同學有愉快的學習體驗, 並不是教授管理層單方面的決定. 正如醫生與病人關係, 要互相體諒和信任.

jessimm 發表於 19-8-7 13:51
大學是培養求學氛圍, 醫學教育也是要以學生為本. 讓同學有愉快的學習體驗, 並不是教授管理層單方面的決定.  ...

全對!他們就是沒有以人為本,人即學生及病人,只以自己百年歷史,以自己醫學院利益為考量,希望所有高分數的學生去港大,以令佢名聲更嚮亮!

jennybbb 發表於 19-8-7 13:41
簡直係白癡,香港大學醫學院同香港政府一模一樣,佢覺得自己高高在上,你要去求佢,開出天價,佢好似冇睇 ...
面試"average"而開出CO 40分天價,擺明係唔想收。唔知多唔多考生收到36分CO? 這個分相對合理

去完gap year要考升班試!睇黎個病都幾重,要及早醫.

AAWORKDAD 發表於 19-8-7 14:29
面試"average"而開出CO 40分天價,擺明係唔想收。唔知多唔多考生收到36分CO? 這個分相對合理  ...

5知!
但最差係比完CO ,出咗成績,你有36分以上,又未到40,佢又打電話叫你揀佢,佢又話你interview 成績去番satisfactory!
作為香港數一數二的大學,居然左搖右擺,那你的MMI 就浪費大家時間!
佢有冇諗過學生嘅感受!所以我話梁院長啲語言藝術真係博大精深!

AAWORKDAD 發表於 19-8-7 14:29
面試"average"而開出CO 40分天價,擺明係唔想收。唔知多唔多考生收到36分CO? 這個分相對合理  ...

其實有得去面試,校內成績本身都唔差,但佢將MMI 睇(emoji)️好重要,但到頭來,完全將自己個MMI 推翻!佢真係要去睇醫生,及早食藥!

回覆 jennybbb 的帖子

我女有考到40分, 但唔選港大

ilyrd 發表於 19-8-7 14:38
去完gap year要考升班試!睇黎個病都幾重,要及早醫.
如果升班試肥左,咁repeat 第幾年班?

AAWORKDAD 發表於 19-8-7 15:04
如果升班試肥左,咁repeat 第幾年班?
講笑:"你去gap year,考試肥咗,repeat當然繼續gap year啦" 院長心想:"等你地咁鍾意gap year, 繼續gap啦"

香港熊貓 發表於 19-8-7 15:02

我朋友女兒42分不過佢選港大,放棄中大
lmy

香港熊貓 發表於 19-8-7 15:02

Good choice

我仔有同學DSE 7科42,放CU medi A1, 但唔收,去咗A2的Hku medi, 佢入唔到CU有d失望,睇番CU今年原來7科的平均分係43...竟然average比上年仲高咗1分