用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 入中大,走上條抗爭不歸路
樓主: Norwood
go

入中大,走上條抗爭不歸路

想問中大的學生是不是不用上課?

tracy668899 發表於 19-8-25 16:41
我仔都入到中大,有時唔擔心得咁多,不過我覺得中大d學生好d,冇咁激進
...
中大學生自發辦開學禮  會長:以「暴大」稱號為榮

cow 發表於 19-9-3 13:54
中大學生自發辦開學禮  會長:以「暴大」稱號為榮

多謝提醒

amidreamer 發表於 19-8-29 19:53
其實已經係大學生,家長仲要俾意見個仔揀邊間學校?學生對自由公義既追求唔會因爲學校既改變。
...
已經係成年人,可以選區議員了,家長放手吧~

dlh525 發表於 19-8-29 18:21
如果讀到小朋友想係香港讀,但這個情況我非常擔心.....雖然係2021年先考試!
...

中大仍有很多理性的學生的

amidreamer 發表於 19-8-29 19:53
其實已經係大學生,家長仲要俾意見個仔揀邊間學校?學生對自由公義既追求唔會因爲學校既改變。
...
我覺得單單俾意見係無問題。

開呢個 post, 家長已經有前設了. 好明白點解有高分低能既後生仔 ~

綜觀香港各院校立場,樓主可以選港大、浸大、珠海。
連嶺南校長都跟學生出元朗,樓主恐怕唔會選。
樹仁更表明容許學生罷課,樓主都唔駛選。
外國都好,尤其澳州、加拿大,好多人高舉五星紅旗,應該較香港的院校好

nillnill 發表於 19-9-5 15:42
綜觀香港各院校立場,樓主可以選港大、浸大、珠海。
連嶺南校長都跟學生出元朗,樓主恐怕唔會選。
樹仁更表 ...

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2240069/%E6%96%B9%E4%BB%B2%E8%B3%A2%E8%A2%AB%E6%8D%95+%E6%B5%B8%E5%A4%A7%E6%A0%A1%E9%95%B7%E4%BF%83%E8%AD%A6%E7%9B%A1%E5%BF%AB%E6%94%BE%E4%BA%BA

應該只得港大和珠海,因浸大校長都有幫學生,亦表態支持成立[真相委員會]。

heiB 發表於 19-9-3 12:52
想問中大的學生是不是不用上課?
唔係, 好多人有上課.

樓主何不回國內大學讀?

英國領使館系好多人排隊

我都好耐無入黎,不過見到樓主出左個咁嘅標題,我就想分享一下我仔在中大生活。
我仔話校內其實吾係咁多人罷課,佢上個主科都係得2、3個無返。阿仔個同房都算有少少激進,阿仔同佢同hall相識第2年,但係佢有佢遊行罷課,我仔有我仔返學讀書,佢亦知我仔吾會參與政事,無叫佢參加。
我就覺得子女性格及識邊類朋友都有影響,阿仔比較有個性,不容易受人影響。今次事件,佢每次返屋企我都會旁敲側擊問下佢有乜政見,表面上吾反對佢參與(要佢肯講就要認同下佢先啦),只要不犯法就可以,當然,亦暗示下最好努力讀書,政治背後好多黑暗面之類。幸好佢算聽話。如果父母願意多同子女溝通,凡事會易商量。

bestwish    發表於 19-9-23 16:42
Yanamami    發表於 19-9-19 00:02

強烈建議樓主應返內地讀書,內地d大學最穩定,一定唔會搞抗爭。英美澳紐加呢D外國勢力o既地方係會嚴重污染下一代o既思想ga

回覆 oscarmama 的帖子

你仔仔住宿幾點睡?聽聞而家大學住宿大都半夜才睡,是真的嗎?

aa06 發表於 19-9-26 13:10

你仔仔住宿幾點睡?聽聞而家大學住宿大都半夜才睡,是真的嗎? ...

中学生都半夜啦……

回覆 Yanamami 的帖子

你囡囡幾點睡?中學生半夜睡,明天多數七點又要起身,夠精神嗎?

aa06 發表於 19-9-28 11:16
回覆 Yanamami 的帖子

你囡囡幾點睡?中學生半夜睡,明天多數七點又要起身,夠精神嗎? ...

Target 11pm and mimimomo 都攪到11:30. 禁大個佢自己有分數了,我只口頭叫兩聲好瞓啦禁~大女更無理好耐了。