用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學生是否一般較少被鼓勵參與群眾活動? ...
樓主: nov21
go

國際學校學生是否一般較少被鼓勵參與群眾活動?   [複製鏈接]

nov21 發表於 19-8-4 11:12
本地學校學生相對國際學校學生好像一般較大機會被灌輸違法達義信息, 如果想避免孩子將來上街示威遊行, 讀國 ...

"國際學校學生是否一般較少被鼓勵參與群眾活動?"

我仔女中學,不會鼓勵或反對學生參與社會活動。
我仔女已經入了大學,當年雨傘運動,學校 ( 中學) 有出通告,希望學生小心個人安全,就此而已。
我覺得,應該由學生自己分析,才決定是否參與社會運動,而不是由學校鼓勵或反對。
其實,如果孩子 under 18 ,我認為父母有更大的責任和子女討論。
學校的老師大多也是外國人,一些留港五年十年,他們不會像本地人一樣情懷。

另一方面,學生是否參與,也每個人都有自己的想法。
不見得 local school 就代表特別擊進。
去遊行的人其實大部分人行完就走,冇乜要擔心,真的走到前面衝擊的人是少數。
假設有三十萬人行,留下來衝的,只是幾百或一兩千。
我身邊沒有一個年輕人是會去衝的,
那些選擇去衝的,他們的想法我不清楚,亦不覺得父母或老師有能力改變他們的決心。

Artie 發表於 19-8-20 10:33
"國際學校學生是否一般較少被鼓勵參與群眾活動?"

我仔女中學,不會鼓勵或反對學生參與社會活動。

之前有2單同家人政見不同新聞,一單年青人跳樓一單打阿媽,朋友分享她的年輕親戚被警察拉左警察上門調查時父母哭崩了。我身邊亦有10歲出頭的細路發放仇警仇政府言論,所用言詞基本上同某果報和網站十分接近。

我覺得國際學校鼓勵學生自己求答案,自己思考,所以冇咁易受人影響,事實真相自己去搵,用自己角度分析,而local school 教育係搵埋答案要你去記,所以欠思考,易比人洗腦同人雲亦雲

Jane1983 發表於 19-8-7 05:01
係會好d,無乜黄師洗腦。

非常同意。個人經歷,本地中學黃師影響好大。我亦覺得國際學校學生視野闊啲,會無咁偏激

Choochootrain 發表於 19-8-20 18:57
我覺得國際學校鼓勵學生自己求答案,自己思考,所以冇咁易受人影響,事實真相自己去搵,用自己角度分析,而 ...

同意!個人覺得國際學校學生比較會獨立思考

回覆樓主:

睇依到大部份家長回應咪知點解國際學校學生點解少出去。相信讀得 is, 一定喺林鄭囗中既持份者,本身係社會地位,收入,生活模式已較優越,佢地吾覺生活有咩不公義,有咩壓逼,自然少參予,正所謂針吾吉到肉吾知痛。如果試下,連 is老師都要強逼被政府培訓,is學生也要讀中共指定課本,到時咪一定移走或反抗。

回覆樓主:

其實讀得IS相信家庭教育都比較視野闊,所有野都有好多面,視乎你用咩角度去睇,冇野係絕對,中產有中產家庭問題,低收有低收入問題,所有野唔係非黑即白,而且解決問題可以有好多方面,依個就係IS同local 思想同視野分別,而唔係家庭收入分別..

virginiatse 發表於 19-8-22 13:48

睇依到大部份家長回應咪知點解國際學校學生點解少出去。相 ...

終於講出重點!我真的覺得一個IS家長的眼光眼界同什麼國際視野扯上什麼關係。神化了IS吧!中學生吧!現在社會的問題,請問同世界視野有什麼關係?難道比較美國警察差D定香港警察差D?我敢說,沒有反應的,是因為唔知發生什麼事,冇去了解,冇誘因了解,正如你所說的原因。

我身邊的大多數是中產或中高產,仍然有關心下一代,我們的下一代,社會的下一代的。我們想到的不是只是自己仔女,我們仔女可以去外國,唔返來也可。我們是想著社會的下一代。

我自己也是受惠於以前的有法治、公平競爭的香港。我們因為這個制度,得以透過自身努力向上爬。我縱是社會既得利益者,我仍還有清醒,看見這個制度即將逝去,我還是希望可以出力挽回。

lui 發表於 19-8-22 17:32
終於講出重點!我真的覺得一個IS家長的眼光眼界同什麼國際視野扯上什麼關係。神化了IS吧!中學生吧!現在 ...

看見大部份的回覆,真心好失望,亦解釋到為何高官,商家點解有今日既言行,亦明白到為何香港會搞成今日咁,有社經地位既人只顧自己自身利益.....

virginiatse 發表於 19-8-22 18:46
看見大部份的回覆,真心好失望,亦解釋到為何高官,商家點解有今日既言行,亦明白到為何香港會搞成今日咁 ...

同感

終於講出重點!我真的覺得一個IS家長的眼光眼界同什麼國際視野扯上什麼關係。神化了IS吧!中學生吧!現在 ...

同意。要講「國際視野」,沈旭輝教授夠國際視野了吧,看看他今次是站在哪一邊。

今時今日還在分什麼黃絲藍絲,你們到底知道香港在發生什麼事嗎? (emoji)(emoji)‍♀️

回覆 mrsB 的帖子

絕對認同, 仲停留喺度講黃藍嗰啲人, 堅持自己不参與政治 ,同認為齊坐喺度就能 繼續享有法治自由的 真係要 運用多啲自己嘅 智慧。  其實家長都要問下 自己其實從來自己有幾關心個社會,有幾關心下一代 ,定 只係關心自己及自己子女嘅福祉。

其實好多家長又想自己嘅仔女independent and critical thinking... 但其實傾下傾下又發覺好多家長又想control 子女思考 嘅範疇. 講到社會時事政治就最好唔好touch...

mrsB 發表於 19-8-22 19:25

同意。要講「國際視野」,沈旭輝教授夠國際視野了吧,看看他今 ...

無知覺唔系罪,但話因為有國際視野所以無知覺就是貽笑大方了

virginiatse 發表於 19-8-22 18:46
看見大部份的回覆,真心好失望,亦解釋到為何高官,商家點解有今日既言行,亦明白到為何香港會搞成今日咁 ...

同感,有點詫異

認同。多謝你發聲。

點解又係“既得利益者”論?

正反都有支持者,有人可以好想清楚政治,有人莫不關心,大家都有自由。
點算係”受壓迫的一群”,”既得利益者”,真係要有一個討論平台先可以解決

回覆樓主:

一句既得利益者,打哂一船人,唔使討論,又幾方便。

其實能夠喺香港安居樂業,邊個唔係既得利益者?

既得利益者因為怕失去利益,所以唔想攬炒,係咪咁?

非既得利益者,因為冇人冇物,所以想攬炒,係咪咁?

Choochootrain 發表於 19-8-22 15:04
其實讀得IS相信家庭教育都比較視野闊,所有野都有好多面,視乎你用咩角度去睇,冇野係絕對,中產有中產家庭 ...

Well said     
‹ 上一主題|下一主題