用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生零用錢點比好
樓主: 細細粒媽咪
go

中學生零用錢點比好  

IloveJJ 發表於 19-11-5 11:40
我仔一日車錢都22元,點攞交津架?

之前係自己電話(8達通apps)登記左家姐張8達通, 開初純諗住check佢用過咩,因為有排好快又話要入錢。
之後有日 彈個訊息話可以攞 “交津”

跟住係我電話拍佢張就攞到 (電話要有NFC)

IloveJJ 發表於 19-11-5 11:40
我仔一日車錢都22元,點攞交津架?
平均每日幾錢車費可以有交通津貼?我仔車費都好貴

b3410 發表於 19-11-5 18:05

每月交通支出多過$400

https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-sch-01

b3410 發表於 19-11-5 18:05

#42 有 calculation

IloveJJ 發表於 19-11-5 13:55
原來咁方便架?咁我都登記先,謝謝!

唔需要登記,你去地鐵站的領取補貼機拍一拍就知有冇

b3410    發表於 19-11-5 19:41

kirstyau 發表於 19-11-5 19:06
#42 有 calculation
多謝呀,我成功claimed

醒目開學勳章

回覆樓主:

中一女,我比$200一日,好近所以行路返學。

$200 (早餐,午餐,放學下午茶),每日都有錢剩。

我比鬆動D 有咩特發事情 都有錢用。

例如 :上星期 在校突然黎M, lunch時間 要撲出去買底褲同M巾換,如果冇錢係身,又借唔到m巾,真係幾狼狽。

conniecheung 發表於 19-11-5 21:43

200蚊,考多喎。    ,咪成4k一個月。我地過埋海連交通先$1800。不過早餐屋企食, 冇預佢下午茶,最多放學買個包。

conniecheung 發表於 19-11-5 21:43

二百蚊日真系多,一個月成4千
我仔中四每月比$1800,佢好慳都可以儲唔少。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-11-5 23:26
二百蚊日真系多,一個月成4千
我仔中四每月比$1800,佢好慳都可以儲唔少。

我最初係打算比$100一日,但老公話唔夠,袋多少少錢旁身,有急事起上黎,冇錢好麻煩,我諗諗又係既!

conniecheung 發表於 19-11-5 23:56
我最初係打算比$100一日,但老公話唔夠,袋多少少錢旁身,有急事起上黎,冇錢好麻煩,我諗諗又係既!
...
只是食早、午餐,一百已經超多,午餐學校食都好平,出外亦有學生餐,我地大人自己都唔會日食二百蚊啦,你比太多小心小朋友習慣大洗,
至終應急錢你可以叫小朋友長期放一百落銀包應急,呢啲應該成習慣,應急錢跟比多啲零用錢無關。

我仔有同學每天午餐錢$200,佢是我仔飯腳,午餐佢食七十至八十蚊,我仔午餐錢$50,會就住食,但同學一家住劏房,不知是否算理財不善。

持之以恆 發表於 19-11-6 08:14
我仔有同學每天午餐錢$200,佢是我仔飯腳,午餐佢食七十至八十蚊,我仔午餐錢$50,會就住食,但同學一家住 ...
午餐錢200,好富貴呀

持之以恆 發表於 19-11-6 08:14
我仔有同學每天午餐錢$200,佢是我仔飯腳,午餐佢食七十至八十蚊,我仔午餐錢$50,會就住食,但同學一家住 ...

大人日日200元食午餐都有d貴。

回覆樓主:

阿女冇嘜点诜錢,銀包平均只有五十蚊,佢話夠買珍珠奶就ok
自已帶飯,行路返学,買文具之類通常帶埋我去找數
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

比錢佢都吾想要。
佢地学校同學都好平實,用多少少靚野,会比人笑紈褲子弟
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 19-11-6 10:23
比錢佢都吾想要。
佢地学校同學都好平實,用多少少靚野,会比人笑紈褲子弟
...
校風樸實,非常之好。
我想零用的另一個用途是學會計數。從小學會把有限的金錢安排計劃。

我兒子頭兩個月,我負責充值八達通,沒任何限制。談不上大手大脚花錢,但完全隨心所欲,飲料,零食,凴感覺買。

現在按照午餐40計。如有剩餘,則算零用,不夠,自己貼錢。

剛剛實行,效果未知,慢慢改善。