用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼 VS 天神
樓主: celiaxue
go

瑪利曼 VS 天神  

cafeva 發表於 19-11-6 11:06
18年DSE 中文4+ 成6X%, 咁算弱咩?
聽樓上講入名U數字, 直情係比想像中更強喎!

請看清楚MSS 18年DSE只有88人考....但中一係有144人...到中六走左接近4成....原因可能有好多....中文弱可能亦係其中一個
如果小學收返近8成約100個....校外生收約4x個正常都係精英.....可以想像親生女到尾去考DSE數字係得4x個

回覆樓主:

用個人思維去評估一間陌生學校,可以有幾準確?~
1.應該2018年DSE當年仲係收~MPS 100人,若果真係收100人,直屬位係只有79個,即係會用自行位
2.中學一定係擇優而收街外生?非級頭完全唔考慮?
3.直小生離校既唔可以係成績中或上成績既?津小升中走一部分前列生是常識吧
4.直中係會收直小B2生,對佢哋一定要用B1A生去評估DSE成績?
5.MSS估計係會用部份自行位去收國際學生,若用擇優而收,可以推敲下佢地科中文是否有可以令佢哋整體達EDB既B1A水平?
6.擇優而收,可以參考下陳守仁女生升中派位成績,大比例分別派或考入幾間B1A中學,從而評估下MSS是否擇優而收既類別中學?
7.如果MSS係以成績先決,就應該放棄用少量自行位收自己小學部學生,只用直屬位收B1生,應該已經足夠
8.Marymount多年歷史都係流失率高既中/小學,並非今日既現象

Yeahly_ly 發表於 19-11-6 21:15
請看清楚MSS 18年DSE只有88人考....但中一係有144人...到中六走左接近4成....原因可能有好多....中文弱可 ...
同一樣的資訊,你見到既係中文弱,我見到既係整體好強. 如果比我可以有機會入到果堆大學,唔駛諗即去,仲理乜鬼中文。
除非你意思係4x 個入三大既全部都係‘外來精英’?

近年中文重要性大左,家長學生都比較重視,我見MSS中文科DSE亦進步好多。宜家應該無乜人因為中文入唔到大學。對上一次有數字睇既,3322係9成。

從可以得到既資訊睇,瑪利曼比我所估的更強。

回覆樓主:

Vote for Marymount!

1998Ruby1998 發表於 19-8-2 21:45
課程應該天神急過、深過 MPS,呢排 St Mary's 成績唔夠理想,相信學校會想再搞搞課程。MSS 成績保持水平升 ...

請問天神邊2科英文教