用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼 VS 天神
樓主: celiaxue
go

瑪利曼 VS 天神   [複製鏈接]

annie133 發表於 19-8-8 00:49
其實冇乜問題,不過樓主vs天神一條龍上St Mary, 咁可能人地個女本身好叻女,讀天神St Mary都會讀得輕鬆, ...

同意喎, 樓主個女係插班, 係一個特別case, 睇嚟天神的課程(加上係精英班)比較適合, 因為其他人覺得深的課程, 對樓主個女反而適合, 相反一般課程未必適合樓主個女。

其實IS 從一般Year 7開始,學生就會每年走一些,然後又入一些。所以,原校由Year 7讀到IB畢業少過一半是很平常。

申利:IS 家長

自律的就去mss會開心些
要人箍住的就去st Mary 穩陣啲

annie133 發表於 19-8-8 00:59
睇番佢係話S1收 144人,S6得68人考DSE, 咁其他女校就冇咁少,另外看過一線國際都不會剩咁少人畢業,佢地仲 ...

係88個考DSE, 20個去外國升大學,呢個表只例咗入讀本地大學人數。

睇番前幾年都係100個學生考DSE, 呢間學校傳統係咁,無咩咁出奇,當中原因係學生家庭背景比較好,學校有老師負責幫學生搞海外升學,有部分同學本地大學同外國大學都收,咁當然有選擇。

其實宜家普通中產家庭都係咁。

happiemm 發表於 19-8-8 09:01
係88個考DSE, 20個去外國升大學,呢個表只例咗入讀本地大學人數。

睇番前幾年都係100個學生考DSE, 呢間學 ...

巳更正,88不是68人考DSE

happiemm 發表於 19-8-8 09:01

睇番前幾年都係100個學生考DSE, 呢間學 ...

其實似乎有一個可能因素被遺忘,不少中學都會係6年接受插班生,去填補離校生既學位。又似乎,MSS係少數中學並不積極去收插班生。

直用S1 vs S6去比較,而忽略各校既收生政策,似乎並必能反映存在既真實性。

但MSS高離校率一向都係高既,網友又可能有甚麼著草既思維,又似乎離校既大比例係中前列既成績。又當然,係基數咁細既前提下,各年多或少三幾個成績前列生,已可能對坊間追求既DSE成績有一定程度既影響~~~

kkk168 發表於 19-8-7 16:47
如果S6走淨一半係正常, 這個不是好明白? 正常一般津校唔會係這樣, 國際學校比較合理。
...
MPS/MSS向來都被認為是國際學校. 灣仔區貴為最高收入的區分, 區內家長送子女外國留學也正常不過. 區內又豈止MSS一間, SPCS, SFCC等情況也差不多. 他們的目標可能是外國排名更高的大學吧 !

kkk168 發表於 19-8-8 01:16
同意喎, 樓主個女係插班, 係一個特別case, 睇嚟天神的課程(加上係精英班)比較適合, 因為其他人覺得深 ...
Smart kids actually need more space and time to pursue her interests and not stuffed by homework.

回覆樓主:

百課應百客,最緊要知自己想要咩,好似聖心咁,校長講明多功課,叫你諗清楚先好嚟,瑪利曼,我又聽過有人嫌少功課,太hea.

不過如果功課少,又出到咁既成績,我真心覺得無咩唔好。

SingMom 發表於 19-8-8 09:58
MPS/MSS向來都被認為是國際學校. 灣仔區貴為最高收入的區分, 區內家長送子女外國留學也正常不過. 區內又豈 ...

咁又唔可以話係國際學校,同其他多人出國的直私情況差不多吧。
同意百貨遇百客,多些不同種類的學校選擇也是好的。

happiemm 發表於 19-8-8 10:53
百課應百客,最緊要知自己想要咩,好似聖心咁,校長講明多功課,叫你諗清楚先好嚟,瑪利曼,我又聽過有人嫌 ...
應該沒有學生不喜歡小功課的學校吧 ! 我就更喜歡學校的全人教育理念,小女自從入讀後變得主動、開朗、自信、有自己的見解。

SingMom 發表於 19-8-8 09:58
MPS/MSS向來都被認為是國際學校. 灣仔區貴為最高收入的區分, 區內家長送子女外國留學也正常不過. 區內又豈 ...

但樓主唔係住灣仔區喎, 請問點算好呀?

celiaxue 發表於 19-8-2 20:45
小女考插班試,宜家瑪利曼小學和天神嘉諾撒都收佐,屋企係將軍澳,唔知選邊間,請各位指教。
...
請問你小朋友插班高年級?

kkk168 發表於 19-8-8 13:15
但樓主唔係住灣仔區喎, 請問點算好呀?
請整理好你的思維

SingMom 發表於 19-8-8 14:18
請整理好你的思維

點樣調整思維先正確呀? 以你所講灣仔區係最高收入的區分, 但好似中西區先係最高收入嘅區分喎, 真係有啲難跟你的思維和數據。

kkk168 發表於 19-8-8 20:05
點樣調整思維先正確呀? 以你所講灣仔區係最高收入的區分, 但好似中西區先係最高收入嘅區分喎, 真係有啲 ...

依google search近4年3/4月新聞公佈去年家庭收入, 2018, 2016, 2015 係灣仔, 2017 係中西區~~~

mcl203 發表於 19-8-8 23:10
依google search近4年3/4月新聞公佈去年家庭收入, 2018, 2016, 2015 係灣仔, 2017 係中西區~~~:fun ...

政府數字
https://www.hk01.com/社會新聞/74766/人口統計-18區數據比併-中西區搵最多-哪3區打工仔賺最少

kkk168 發表於 19-8-8 23:16
政府數字
https://www.hk01.com/社會新聞/74766/人口統計-18區數據比併-中西區搵最多-哪3區打工仔賺最少
...

似乎,個人收入 並不等於 家庭收入~~~

mcl203 發表於 19-8-8 23:22

似乎,個人收入 並不等於 家庭收入~~~

相反家庭入息也不等於個人入息

kkk168 發表於 19-8-9 00:21
相反家庭入息也不等於個人入息

可否解釋一下兩句意思既分別~~~
‹ 上一主題|下一主題