用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Primary
go

ESF Primary

依家細仔ESFKindergarten, 9月要報名讀P1

我依家煩惱緊, 究竟俾佢繼續讀ESF, 還是轉返去 Local School??

大嗰個已經緊 ESF.

背景資料:

我老公一個人搵錢, 每個月比四萬蚊零用錢我.

呢四萬蚊淨係俾我同小朋友用, 其他屋企用(供樓,水,電,媒,買,雜費), 老公另外負責.

老公話佢唔會再加零用錢比我, 如果個細仔繼續讀國際學校, 都係呢四萬蚊度攞出嚟.

我想問吓萬蚊, 究竟夠供2個小朋友ESF?

回覆樓主:

唔補習咪夠囉。 唔搭校車再加埋高少少年班唔參加學校啲多餘活動,4皮都應該啱啱好at this moment. 唔好唔記得學費年年要加

behd 發表於 19-8-2 19:49
唔補習咪夠囉。 唔搭校車再加埋高少少年班唔參加學校啲多餘活動,4皮都應該啱啱好at this moment. 唔好唔記 ...

ESF 年年加5% 學費,2019-20 Y1-4學費$115800/年,出年Y1 肯定過$12000/年,即平均$10000/月,校車$1000-1500/月,視乎路程長短。每個一次性NCL (non refundable capital levy) $38000, 再加上PTA, school uniform, school outing 費用,淨讀ESF兩個小朋友一個月要預起碼$24000,淨返$16000/月,如要包樓主自己及兩個小孩醫療,買日用品,娛樂,旅行,購物,紅白二事開支,樓主覺得夠嗎?

ESF 中學學費現在已起過$130K/年,以每年加5%學費計算,到小朋友上中學,每個肯定會超過$200K/年, 到時樓主每月4萬零用,只僅能夠俾兩個學費。樓主有考慮過嗎?

其實樓主老公所謂零用根本不是零用,真的零用怎會要包孩子學費?樓主自己另外有私己錢/投資可以補貼嗎?有考慮過自己去來找part time job嗎?ESF小學沒什麼功課測驗,家長壓力大大減少,可以有時間空間考慮找工作減輕家庭經濟壓力,不用下下要攤大手板問老公拿家用/零用錢。

回覆樓主:

如果有外國passport, 係咪一樣要俾 NCL, Capital Fee 果D架??

katietsui0322 發表於 19-8-25 23:47
如果有外國passport, 係咪一樣要俾 NCL, Capital Fee 果D架??

Yes

其實成日聽人講話英制同美制....ESF 係英制定IB 制?

Esf 係IB

貝珠 發表於 19-8-26 19:57
Esf 係IB
Thx so much

40k 唔夠,好多額外錢。如果講到明不會再俾,咁好勉強喎,唔好夾梗讀,除非老公支持。

請問esf 小學,學生一定要有外國passport 嗎?

FlyingP 發表於 19-8-28 22:55
請問esf 小學,學生一定要有外國passport 嗎?

No

Activehealth 發表於 19-8-28 23:06
No

唔該曬

回覆 FlyingP 的帖子

外國passport係會有priority
https://www.esf.edu.hk/admissions-primary-to-secondary/

Foreign passport holders will receive priority over local passport holders. Priority for an interview/assessment will be based on the following ranked criteria:”