用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄   [複製鏈接]

回覆 Danielhk 的帖子

如果小孩無一向大手大腳亂使錢的習慣,偶然一次使大咗dd,請朋友飲汽水,亦唔係好大件事。可以同佢傾理財和計劃,下次應該點做,但未必一定要罰。

Jane1983 發表於 19-11-7 21:55

如果小孩無一向大手大腳亂使錢的習慣,偶然一次使大咗dd,請朋友飲汽水,亦唔係好大 ...

我也是告訴他請朋友飲食,是好事情。其實只是幾元的飲料,只是一個朋友。
又話每餐最多四十元左右。這樣就有五六十元不知去向。我想幫他分析一下,問多兩三句,兒子就開始煩躁。
看下周是否仍然不足,再分析。

只要解釋合理,我是願意幫他補足或提高每日額度。
剛剛兒子願意多談,原來每日有二三十元用於買維他奶以及飲料。昨天買了三包維他奶。外加寶礦力飲料。

我告訴他,不是金錢的問題。飲品太多糖,非常不健康。

Danielhk 發表於 19-11-7 22:29
我也是告訴他請朋友飲食,是好事情。其實只是幾元的飲料,只是一個朋友。
又話每餐最多四十元左右。這樣就 ...

肯傾吓就好,溝通好過罰,無謂開咁多條戰線。

咁呢件事的重點唔係話幾元請同學飲嘢,係佢一日3盒維他奶,再加寶礦力飲料。飲吓無可厚非,太多真係唔好。

Danielhk 發表於 19-11-7 21:03
200元的午餐費。今日已經只剩下20元。並且本週二學校假期。

今日明知錢不夠,仍請好友飲料。

我唔會俾20蚊佢。阿女去粥舖買炒米粉,12蚊而已。餓一餐半餐,無問題的。

阿細P2時去旅行請同學飲咗200蚊飲料,用八達通。之後返屋企無錢坐車,好彩C機由佢9個月睇住佢大,俾佢上車。不過,係一次好好既教訓。

依家佢教家姐,要有時請下朋友食嘢,做人唔可以孤寒,不過要注意有無朋友成日要你請,呢D唔係真朋友。

BTW,飲料糖份太高,必須注意。

回覆 little_yolky 的帖子

P2用200元請飲嘢,亞細都好豪wor。

Jane1983 發表於 19-11-8 16:36

P2用200元請飲嘢,亞細都好豪wor。

佢豪氣萬丈架佢差唔多全班請晒。依家唔會喇,大個咗,知道分寸,剛剛旅行只請咗幾個老死飲嘢

呢d真係性情。請曬全班同學飲嘢呢個idea點黎,200元對7歲妹都係大數目啊!

Jane1983 發表於 19-11-8 16:41

呢d真係性情。請曬全班同學飲嘢呢個idea點黎,200元對7歲妹都係大數目啊!

電子貨幣有呢度唔好,完全無錢既感覺。

佢有同學想飲嘢,但無八達通,咁佢咪請囉,汽水機要用八達通丫嘛。點知請咗幾個,其他又想飲,佢咪歡迎所有同學囉。之前一日幫佢入咗250蚊無晒

little_yolky 發表於 19-11-8 16:48
電子貨幣有呢度唔好,完全無錢既感覺。

佢有同學想飲嘢,但無八達通,咁佢咪請囉,汽水機要用八達通丫嘛 ...

哦,咁呢個係形勢所逼,佢唔識或唔好意思拒絕同學,都有原因。

Jane1983 發表於 19-11-8 17:17
哦,咁呢個係形勢所逼,佢唔識或唔好意思拒絕同學,都有原因。

佢請得好開心喔

little_yolky 發表於 19-11-8 17:24
佢請得好開心喔

你和你老公係咪相交滿天下,豪氣干雲,經常呼朋喚友的人?

Jane1983 發表於 19-11-8 17:26
你和你老公係咪相交滿天下,豪氣干雲,經常呼朋喚友的人?

我同老公一個係宅男,一個係乾物女不過我家姐係咁,佢同我家姐個樣、性格同生肖都一模一樣,不過佢哋無乜接觸的

無role model比佢跟,又有d奇怪。

little_yolky 發表於 19-11-8 17:31
我同老公一個係宅男,一個係乾物女不過我家姐係咁,佢同我家姐個樣、性格同生肖都一模一樣,不過 ...
Nature vs nurture. 我信有野喺innate的~~

一切正常,最怕突然病發。

這個週末太太不回。給兒子買的禮物,只好下週帶回。

兒子堅決不願意等一周。太太的理由是本港近期交通不好。

他們溝通的結果是:明早兒子獨自去機場,能到達,說明交通順暢,然後立即通知太太買機票,飛回來,兒子一人獨自在機場等到媽媽。

我知道太太無任何計劃明日回港。但兒子現在還堅持明早坐頭班機場巴士去機場接媽媽。

我不同意太太的處理方式,但他們兩個溝通時,我沒說一句話。太太自信兒子不會獨自去機場,但低估了兒子的固執

兒子設定明早五點鬧鐘,準備了八達通。我懷疑他無法起床。但又擔心他真的獨自一人趕往機場。兒子固執起來很難說服。目前局勢,他無進入機場大堂,甚至可能堵在半路。他的應變能力,我完全不放心。

我想把兒子鬧鐘提前關掉,但會把戰火引到我身上。並且會糾纏明日一整天。

我現在寄希望兒子明早突然想通,放棄堅持。

MrBeast    發表於 19-11-16 06:40
MrBeast    發表於 19-11-16 06:40

Danielhk 發表於 19-11-15 23:53

媽媽生仔唔知仔心肝啊~
有無问仔如阿媽唔番禁等到幾時?

咁樣叫溝通結果?媽媽同意個仔去機場走一轉,測試交通,可行就會買機票即日返港。但就bet on個仔唔會咁做,其實完全無計劃會返來。
咁都得!?好難想像。不過每個人有自己的方法,既然呢個係佢同個仔之間的協議。樓主姑且靜觀其變,暗中關注吓。

對待孩子,無論是正常或是固執的,我的原則是說到便到,唔好諗住「大」佢哋,因為這是承諾,唔可以講大話。假如你仔真係順利去了機場,你太太會不會即買機票回來?如果一定唔會,你地只係將佢「會發癲」的「果」延遲,而這個「癲」亦只會更大,因為你地講大話!

昨晚的情況,我覺得你可以首先認同他的失望,再解釋現時的狀況非你和太太可控制的,然後作為補償他的失望和獎勵他的妥協,可以獎賞一點小的事情,例如今天一起去吃一個豐富的早餐。

我真心覺得樓主和太太一起上下堂,e.g. 如何面對/處理頑固的sen子女!

無法想像媽媽點可以"大"個小朋友令佢死心於當日"合理化"收唔到禮物。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-11-16 16:12
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有d好奇,以你對你太太的了解。萬一你仔在機場打比佢,話路路暢通,叫佢買機票回來,佢係機場等媽媽,不見不散,你太太會點做?

‹ 上一主題|下一主題