用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄   [複製鏈接]

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-2-5 11:56
丿除adult nude scenes,got 故事性是可以的,反而avengers 太濫了,star wars 就眾所皆知只有original 頭 ...
got唔止多nude/sex scene,仲好暴力,而且爛尾,最尾嗰輯

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-2-5 13:06
同意,大把劇可以睇。

一套氣勢磅礡賣弄暴力色情的劇集,最後沉澱的,咪就係果d嘢。
成日覺得got如果無晒色情暴力仲係咪咁多人睇

bobbob 發表於 20-2-5 13:31

咪傻啦。

bobbob    發表於 20-2-5 15:10

bobbob 發表於 20-2-5 13:31
看你們討論,我覺得,got這部劇被低估了。最後的爛尾,與書沒有完成有關。hacker盜取也有少少關係。

這部劇有點類似歷史書,我兒子喜歡研究歷史,也時常鼓吹自己就是“神”,他自己想去了解權謀。

他一直試圖去聯繫劇中七國與現實哪些國家對應。

關於色情暴力,我沒有看完全劇,只是“感覺”不嚴重。為了瞭解真相,我試圖google search "game of thrones research reveals sex and violence"
下面這個頁面有各種數據:

https://www.google.com/amp/s/m.huffingtonpost.co.uk/amp/entry/game-of-thrones-sex-nudity-violence_uk_5cb0a88fe4b082aab084fe20/

bobbob 發表於 20-2-5 13:29
got唔止多nude/sex scene,仲好暴力,而且爛尾,最尾嗰輯
話說1st series拍完老闆唔收貨,要重拍,唔知是否因為咁加多左d yim

醒目開學勳章

Danielhk 發表於 20-2-5 14:13
看你們討論,我覺得,got這部劇被低估了。最後的爛尾,與書沒有完成有關。hacker盜取也有少少關係。

這部 ...
不如你親自睇晒齣劇先講啦

最後爛尾梗係唔關書事,grrm都未寫完。唔明咩hacker盜取?
講歷史嘅劇有好多例如the tudors,起碼有跟有據,got呢類主要係fantasy,對真正想研究歷史無乜幫助

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-2-5 15:17
話說1st series拍完老闆唔收貨,要重拍,唔知是否因為咁加多左d yim
唔係成個series重拍,主要拍咗啲片花老闆覺得唔夠好,仲幾乎換晒所有主要角色,因為原有演員唔多想脫

Danielhk 發表於 20-2-5 14:13

這部 ...

為瞭解真相,點解唔自己睇幾集,而走去睇評論。

bbba05 發表於 20-2-5 16:07
為瞭解真相,點解唔自己睇幾集,而走去睇評論。

我看長劇時,有種慢性自殺的焦慮感。
所以我會選擇類似谷阿莫式的快餐。

我的感覺,都是我兒子看劇集,我坐旁邊,偶爾看幾眼得到的感覺。

Danielhk 發表於 20-2-5 16:18
我看長劇時,有種慢性自殺的焦慮感。
所以我會選擇類似谷阿莫式的快餐。

in case u didnt notice, 之前介紹幾套都是movies, 唔洗煲。我reiterate 父母gatekeeper 角色的重要,和打後你如何可以實行,唔通佢話想硏究human reproduction 所以看4仔你又ok乎?
ps 但若你又真的覺得4仔是成長的一個諧段,其他網友未必認同,但我自己就不會在道德高地去judge其他人

MrBeast 發表於 20-2-5 17:49
in case u didnt notice, 之前介紹幾套都是movies, 唔洗煲。我reiterate 父母gatekeeper 角色的重要,和打 ...

我長時間已經發現大兒子的行為非常幼稚。我把原因歸結到受弟弟影響。目前看比同齡人要單純直接。
對got劇中,情色鏡頭,我兩個兒子的態度是不同的。我認為小兒子更容易受影響,也就是大家共同的看法。但對大兒子,他似乎是一種過濾,視而不見的做法。他用噁心來形容這些情節,很可能是真實的。

因為最近,他同樣用“噁心”表達我擁抱他。

我是故意增多擁抱的動作。我也故意增多言語表達“我愛你”。

我發現他似乎缺乏這樣的情感感受。有點“無情”。

我理解為“鋼鐵直男”,畢竟父子是同性。

但對媽媽擁抱,大兒子也僅僅不反感,不歡迎的態度。

bobbob 發表於 20-2-5 10:33
居然用射雕、Star Wars、Avengers或者Harry Porter比美got嘅淫褻程度,用fifty shades就差唔多 ...

GOT我只睇咗第一季第一集,仲要都睇唔到20分鐘,我自己實在睇唔落去

S-Kwok 發表於 20-2-6 12:59
GOT我只睇咗第一季第一集,仲要都睇唔到20分鐘,我自己實在睇唔落去

點解睇唔落?

Danielhk 發表於 20-2-6 00:09
我長時間已經發現大兒子的行為非常幼稚。我把原因歸結到受弟弟影響。目前看比同齡人要單純直接。
對got劇 ...
我小時候有個姨婆,一見面就lam 住我錫我面朱dun一啖,我都覺得好討厭。不過高人教路,父母要比子女青春期行前幾步,因為佢地唔會預先話你知幾時會變。況且除了色情,仲有暴力和f words,不是自找麻煩嗎?之所以有個rating 叫parental guidance. 無意挑釁你的用意,只是bring out implications.

S-Kwok 發表於 20-2-6 12:59
除了爛尾,個故事情節是ok, 一球一集唔睇對唔住自己

回覆 MrBeast 的帖子

果種暴力和色情,太twisted,太unpleasant。男性ok唔出奇,但女性好多唔係好接受。
之前我老公有個中年女親戚傾開睇劇,我老公介紹咗幾套比佢,包括got。佢問我好唔好睇,我話ok。其實我係一路上網,一路tag along陪我老公睇,唔係話好認真。果個女親戚season 1都啃唔落,話太重口味,仲覺得我唔正常, 咁既嘢都鍾意睇

Jane1983 發表於 20-2-6 17:28
回覆 MrBeast 的帖子

果種暴力和色情,太twisted,太unpleasant。男性ok唔出奇,但女性好多唔係好接受。

我都有些surprised, 好似網劇係冇王管咁。我自己一個人睇的話好多時都 forward 30s skip冇興趣的片段,事實亦頗方便和慳返dd時間

Jane1983    發表於 20-2-6 20:01

Jane1983 發表於 20-2-6 13:07
點解睇唔落?

色情 囉
其實本來我唔睇

早排我仔每次去書局,都攞住最新嗰本嚟打書釘,佢話好睇喎,我咪揾第一季第一集睇囉,好彩我自己先過目。

後來我仔主動提出想揾嚟睇,被我拒絕咗。

回覆 S-Kwok 的帖子

難怪的,個故事係幾有氣勢。但套戲就真係唔適合青少年。

我本計劃停止這個主題的更新。我時常拿論壇一些例子和兒子分享。所以兒子知道這個論壇的存在。但這個主題我沒有徵詢他的同意。我無法預計兒子發現這個關於他自己的主題後的反應。

一切問題的描述,都是我單方面的視角。從我兒子的角度,或許不完全如此。

我最近開始日漸擔心周圍環境可能的變化,會影響到兒子成長。他似乎敏銳覺察到什麼。這兩日他感覺有些累,開始早早睡覺。

我很欣喜看到他這近一年的進步。

我在努力維護他成長環境的穩定。我本質是一個非常懶惰的人(自詡不拘小節),連煮飯煮菜都沒有做過。但我突然發現自己做了一個非常壞的榜樣。我需要自己立即改變。
我打算自己學習煮食,然後教給工人和兒子。一有這個想法,我立即迫不及待。

許多普通的人都可以做出美食。這中間沒有技術障礙。沒理由我做不到。
如果記錄孩子成長,父母的成長是必不可少的。
‹ 上一主題|下一主題