用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄  

Danielhk 發表於 20-2-1 17:52
我要花些時間去了解這部劇。
目前兒子比較喜歡,或者我也傾向支持的,是一些有比較大的時間和空間的一些作 ...

你仔都睇got睇到第六季,睇咗收唔番。但佢淫褻程度根本唔係射雕、Star Wars、Avengers或者Harry Porter的水準,呢4套加埋都無got一季咁恐怖。

細路哥口講核突,可以心中有其他想法。煲劇係娛樂,千萬唔好荼毒佢地心靈。

MrBeast 發表於 20-2-1 14:39
我覺得重點是主角因cancer 要$e無奈先制毒,只是之後人在江湖⋯good for facilitating 情境討論。佢用che ...

都係,雖然我唔覺得breaking bad係神劇,但佢係有d深度。

Jane1983 發表於 20-2-1 19:44
你仔都睇got睇到第六季,睇咗收唔番。但佢淫褻程度根本唔係射雕、Star Wars、Avengers或者Harry Porter的 ...
我兒子沒有把看劇當作娛樂那樣對待。
而是一種研究的方式。要不時去看其他人對劇集的點評。

看劇中間的閒談會認為是干擾。會非常煩躁。心情好時,也可以邊看邊交談。看劇中,若試圖提出不同觀點,非常可能會引起劇烈爭執。

對特殊部分的態度,目前,我的觀察得到的結論,還是非常單純太真的狀態,甚至單純到弟弟的小二程度。甚至弟弟比哥哥會有更多聯想。但這個劇,弟弟僅僅偶爾幾分鐘。

Danielhk 發表於 20-2-1 22:08

認真看劇,睇埋點評,唔鍾意干擾,呢d都係娛樂的一種。呢種汁都撈埋的方式,其實唔少見,起碼我自己就係  

Danielhk 發表於 20-2-1 22:08

潛移默化,有時對小孩實質嘅影嚮難以估計,會否將裏面各種對性觀念深印腦裏,影嚮長後的發展?起碼在歐美這些性開放的社會都認為係16+, 恐怕真係唔適合心志未成熟的小朋友,更何況你兒子固執,做父母嘅更加應該幫佢選擇,唔係任佢揀,開錯咗頭好難收得翻。

Danielhk 發表於 20-1-31 21:08
我兒子看完the good doctor後開始看。我得知時候,他們兄弟已經看了一集。初時我都有這個擔心,但兩個兒子 ...

請問你們是在那裏看the good doctor?
.
在 Netflex 找不到…..
現在我們只能在明珠台看 舊的season 2,或在 FoxLife 擠牙膏式的偶爾看到一兩集 season 3 .

小鹿揀學校 發表於 20-2-2 09:47
請問你們是在那裏看the good doctor?
.
在 Netflex 找不到…..

你睇得Fox,是不是有Now Tv? Now有Now on demand function ,用戶可以免費睇番有subscribe 的劇集。

Jane1983 發表於 20-2-2 09:51
你睇得Fox,是不是有Now Tv? Now有Now on demand function ,用戶可以免費睇番有subscribe 的劇集。
...
有Now,但從未用過 on demand,今日試試,thanks

Jane1983    發表於 20-2-2 13:14

Danielhk 發表於 20-2-1 17:52
我要花些時間去了解這部劇。
目前兒子比較喜歡,或者我也傾向支持的,是一些有比較大的時間和空間的一些作 ...

同場加影「我不是藥神」可以說是大陸真人版breaking bad。不過若兒子喜歡的是alternate universe, how abt edge of tomorrow 、「與神同行」和你的名字

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-2-3 20:41
同場加影「我不是藥神」可以說是大陸真人版breaking bad。不過若兒子喜歡的是alternate universe, how abt ...
佢無話個仔喜歡睇AU(其實AU唔係咁解,我估你講緊parallel universe or alternate reality, 如神同行亦唔多算),佢仔鍾意睇啲大時代片至真

bobbob 發表於 20-2-4 23:30
佢無話個仔喜歡睇AU(其實AU唔係咁解,我估你講緊parallel universe or alternate reality, 如神同行亦唔多 ...

po左後我都覺得用錯詞。anyway, 好似睇書咁,多元化和dont judge by its cover,介紹得都是我覺得好看的,當然口味是好個人。有時我小朋友會先問套戲講乜,我只會說是什麼類型、有冇驚嚇場面,有時咁娛樂性仲高d。

bobbob 發表於 20-2-4 23:30
佢無話個仔喜歡睇AU(其實AU唔係咁解,我估你講緊parallel universe or alternate reality, 如神同行亦唔多 ...

好奇一問(無聊吹水),你覺得與神同行是個什麼故事呢?
ps i know what u mean by 大時代片

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-2-5 08:56
好奇一問(無聊吹水),你覺得與神同行是個什麼故事呢?
ps i know what u mean by 大時代片
...
與神同行咪鬼神片囉,佢冇parallel universe,係類似羅生門,唔同人嘅角度睇嘅嘢唔同。
大時代片唔係講緊丁蟹嗰套,係話啲懶史詩式嗰啲,involve好多parties,類似lord of the rings嗰啲

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-2-1 19:44
你仔都睇got睇到第六季,睇咗收唔番。但佢淫褻程度根本唔係射雕、Star Wars、Avengers或者Harry Porter的 ...
居然用射雕、Star Wars、Avengers或者Harry Porter比美got嘅淫褻程度,用fifty shades就差唔多

回覆 bobbob 的帖子

咪係lor,唔係果回事呀!

樓主當大時代電影咁比佢仔研究,開錯邊

bobbob 發表於 20-2-5 10:29
與神同行咪鬼神片囉,佢冇parallel universe,係類似羅生門,唔同人嘅角度睇嘅嘢唔同。
大時代片唔係講緊丁 ...

「神」其實最尾先知係煽情片,好typical korean formula,片頭用另一種模式。
我覺得樓主兒是like fantasy stories.  與現實不同的時空。我自己做學生時都like, 反而太多人物角色的too complicated for me, 就算e加,好似郎牙榜睇兩次都認唔哂d佩角,不過樓主兒聰明亦可能更enjoy

bobbob 發表於 20-2-5 10:33
居然用射雕、Star Wars、Avengers或者Harry Porter比美got嘅淫褻程度,用fifty shades就差唔多 ...
丿除adult nude scenes,got 故事性是可以的,反而avengers 太濫了,star wars 就眾所皆知只有original 頭兩集好睇

Jane1983 發表於 20-2-5 10:57
回覆 bobbob 的帖子

咪係lor,唔係果回事呀!
呢個年紀父母最好做好gatekeeper 工作 ,水能載舟 亦能覆舟

MrBeast 發表於 20-2-5 11:59
呢個年紀父母最好做好gatekeeper 工作 ,水能載舟 亦能覆舟

同意,大把劇可以睇。

一套氣勢磅礡賣弄暴力色情的劇集,最後沉澱的,咪就係果d嘢。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-2-5 11:51
「神」其實最尾先知係煽情片,好typical korean formula,片頭用另一種模式。
我覺得樓主兒是like fantasy ...
邊齣韓片唔煽情?
所以我話lotr啱樓主個仔囉,又多人又係fantasy,仲多啲怪獸添