用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄  

Jane1983 發表於 20-1-20 10:45
回覆 little_yolky 的帖子

我果隻唔曳的,經常正襟危坐地看著我們,一副我是伴護狗,非常盡忠職守的樣子。 ...

我隻係狗女,次次散步見到狗仔就發狂唉!我承機同阿大講:你第日見到鍾意既男仔唔好咁喉擒,你睇下幾核突

Jane1983 發表於 20-1-19 21:16
回覆 b3410 的帖子

我剛開始,還在訓練定點大小便,一日到黑都是清潔和除味,暫時樂趣還是很少呢 :thinkin ...

如果好大陣味,有隻AQ牌子既動物闢味液,好掂的

哈哈,你因勢利導,真係好掂

等我試吓先。
佢其實無乜體味,亦唔流口水,係d小便在尿墊有d味,不過算好好。係至驚佢出來玩,我地跟唔切,佢係唔知便咗無清理就大件事。

Jane1983 發表於 20-1-20 10:45

我果隻唔曳的,經常正襟危坐地看著我們,一副我是伴護狗,非常盡忠職守的樣子。 ...
我隻依家都會去偷食貓咪便便所以要貓沙盤用蓋,裝門。

Jane1983 發表於 20-1-20 11:01

等我試吓先。
大個咗,大小便控制能力好就唔會整日去。

little_yolky 發表於 20-1-20 10:50
我隻係狗女,次次散步見到狗仔就發狂唉!我承機同阿大講:你第日見到鍾意既男仔唔好咁喉擒,你睇 ...
女女咩表情

Jane1983 發表於 20-1-20 11:01

等我試吓先。

我隻臭到呢⋯⋯買埋個噴壺,好似廁所咁定時定候噴,就唔臭了。

b3410 發表於 20-1-20 11:12
女女咩表情

佢話,好似佢哋學校有D女仔見到隔離銘X D男仔時咁⋯⋯

b3410    發表於 20-1-20 23:25

b3410 發表於 20-1-20 11:10
我隻依家都會去偷食貓咪便便所以要貓沙盤用蓋,裝門。

唉,佢又鍾意舔人,明知佢食過便便呀

little_yolky 發表於 20-1-20 11:14
我隻臭到呢⋯⋯買埋個噴壺,好似廁所咁定時定候噴,就唔臭了。

真係每隻狗狗都有自己特色。你鍾意佢就接受lor。

最近我成日拿住d毛巾和清潔用品跟住隻狗,比我老公笑我係清潔亞姐。

Jane1983 發表於 20-1-20 12:31
真係每隻狗狗都有自己特色。你鍾意佢就接受lor。

最近我成日拿住d毛巾和清潔用品跟住隻狗,比我老公笑我 ...

我上網睇,西摩都好大隻喔。我諗住唐狗一般20kg左右,點知已經4個月已經10kg

我果隻3個月得3.2Kg,不過真係長大得幾快。

其實你真係幾為得你C6,佢話養你就肯落搭

Jane1983 發表於 20-1-20 17:06

我果隻3個月得3.2Kg,不過真係長大得幾快。

哇!我隻三個月有5.9kg,佢成年真係唔知乜size

little_yolky 發表於 20-1-20 18:04

據講狗狗長到6個月左右就係成人犬size了,所以好快知道了

Jane1983 發表於 20-1-20 18:28
據講狗狗長到6個月左右就係成人犬size了,所以好快知道了

我仲聽講話10個月。咁6個月都好D,可能真係20kg左右。

little_yolky 發表於 20-1-20 18:52
我仲聽講話10個月。咁6個月都好D,可能真係20kg左右。

20kg都好大隻吓。如果佢出街玩得癲,都好難拉得住ga。

little_yolky 發表於 20-1-20 18:04
我養过三隻都係小型犬,好想養大狗但都只係想。係獸醫度見过-對情侣,用床單一齐抬隻金毛去睇医生,索哂氣,我就決定唔会養大狗。話哂要養到佢終老,臨老又病又行唔到,我真無能力抬佢去見獸醫,所以打消哂念头。

Jane1983 發表於 20-1-20 19:39
20kg都好大隻吓。如果佢出街玩得癲,都好難拉得住ga。

無得癲,train緊,散步都要配合。