用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-18 14:16
你兒子是一個性格率直的人,通常同佢相處得耐嘅(例如老師/同學),一般會知道佢性格,所以就算佢炫耀都唔會 ...

依家D細路唔明點解成日要人獎!阿大大大下都咁衰!今日C6返工,要帶BB狗去灣仔上training,我要負責拉繩,唔知係咪太興奮,阿狗係咁響愛協瀨尿。阿大就係咁同佢抹地。阿大話要獎勵,要買本書俾佢!我心諗,你細個我都同你抹唔少啦!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-18 19:20

Danielhk 發表於 20-1-18 12:47
又剛剛給兒子電話,他向同學炫耀時,同學們的反應都是“嗯” “嗷”。一種表示知道了的回應,沒太大反感。
...
中學同學之間交談,係唔興講成績既,聽到有人炫耀冇咩反應是常態,尤其男仔。

聽到我仔和同學探討功課就有,有時八卦問我仔某某幾多分,中一時佢都會答下我,依家佢都費事睬我,最多“點知啫”一句。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-18 14:16
你兒子是一個性格率直的人,通常同佢相處得耐嘅(例如老師/同學),一般會知道佢性格,所以就算佢炫耀都唔會 ...
兒子確實比較滿意自己表現。
一直擔心留班。我都一直讓他對這間中學心懷敬畏。

即使留班,被踢出校,兒子都打算再重新插班返回。

他周圍炫耀完,又把成績表拍照放到小學班級群組。
自誇“考的不錯,唯獨英文不滿意”

我哭笑不得。成績表甚至保留了名字,很大的隱私問題。

Danielhk 發表於 20-1-18 15:15

留班位矜貴,其實唔係咁容易可以留,所以唔駛擔心。
你仔仔性情太單純, 喜怒形於色,未有防人之心不可無呢個概念, 所以要教佢學懂保護自己。將自己嘅成績表拍照放上群組,對自己毫無保障。 雖然在佢嚟講可能覺得好小事冇乜所謂,但呢啲一定要教識佢。

我兒子學校嘅成績表有個編號係近似身份證號碼, 如果任人睇對自己绝對有風險。

考得好想同人分享,其實都唔出奇,唔過度就唔會太克人憎。我女有男同學測驗高分,會係Instagram分享,無乜嘢。

至於影成績表post上群組,呢樣真係唔好,對自己保護不足。不過我亦見過大人post自己仔女的成績表上Facebook和whatsapps群組。大人都如此,所以並唔係你仔特別有問題,呢個世代好多人係咁。提醒吓佢,講清楚有乜downside,等佢慢慢領會。

回覆 little_yolky 的帖子

好奇問一問,原來你有養狗狗,養狗是屬於簁錢、麻煩、多嘢做和唔實際的事,有點不像你風格。什麼驅使你養呢?

Jane1983 發表於 20-1-18 21:29

好奇問一問,原來你有養狗狗,養狗是屬於簁錢、麻煩、多嘢做和唔實際的事,有點 ...

唉!你好瞭解我。咪就係C6話要養囉!但去上training佢自己又要返工,又要我去只BB狗又鬼咁大,唐狗嚟,不過好靚女,好聰明,但就拽到不得了。

我明白你講乜。
我最近都係新手養狗,呢個係我童年夢想,一直無實現。到人大咗,就因為責任太大和麻煩而唔想commit。到最近我女好鍾意,係度push,而我又覺得自己人到中年,應該有能力去追尋吓......開始果陣真係好難,希望努力教好佢,慢慢會好d。

Jane1983 發表於 20-1-19 10:27

我明白你講乜。

養寵物真係會上癮小心上癮。。。。。。
我都係越養越多。同事已經收養到第三隻狗狗。

little_yolky 發表於 20-1-19 09:55
唉!你好瞭解我。咪就係C6話要養囉!但去上training佢自己又要返工,又要我去只BB狗又鬼咁大,唐 ...
勁,第一只就夠膽養大狗!雖然辛苦麻煩,不過,和養兒養女一樣,帶來的歡樂更多!

Danielhk 發表於 20-1-18 15:15
這件事對自己私隱保護不足,要改善。其他男仔性格,我覺得沒什麽大不了。

回覆 b3410 的帖子

我剛開始,還在訓練定點大小便,一日到黑都是清潔和除味,暫時樂趣還是很少呢

b3410    發表於 20-1-19 22:25

Jane1983 發表於 20-1-19 21:16

我剛開始,還在訓練定點大小便,一日到黑都是清潔和除味,暫時樂趣還是很少呢 :thinkin ...
這個階段最難捱!不過一般一兩個月左右可以步入正軌。

Jane1983    發表於 20-1-20 10:38

Jane1983 發表於 20-1-19 21:16

我剛開始,還在訓練定點大小便,一日到黑都是清潔和除味,暫時樂趣還是很少呢 :thinkin ...

你隻係純種狗?我隻唐狗好聰明,我聽寵物店姐姐教,佢第二日已經識響便盤vee vee。當然你唔好要求好準。一個禮拜左右就識響便盤大大,不過again,唔準囉,同埋有失手既時候。

我果隻係西摩狗。以前鄰居有一隻,真係美麗和善良的典型。我有一段時間為咗d小事好唔開心,每朝送完小朋友返學會撞到佢。有次忍不住蹲低同佢玩,佢竟然用手仔拍我好似安慰我咁,自此我就成日掛住佢......之後,亞女都好鍾意,就開始養狗之旅。

佢都唔算笨,在圍欄內,識得去自己的廁所便便。而家就練習放佢出來客廳玩,要佢自己識得返入去欄內便便。我用家具隔開,逐步逐步咁擴大範圍訓練佢。希望到佢6個月大,我地在家時,可以比佢自由在客廳和飯廳活動,而唔使人盯人咁𥄫實佢,驚佢唔知便便咗係邊,睇漏無清潔。

Jane1983 發表於 20-1-20 10:27

我果隻係西摩狗。以前鄰居有一隻,真係美麗和善良的典型。我有一段時間為咗d小 ...

我隻依家四個月大,拽到不得了!我形容佢D衰嘢,阿細話:咦?咁似我既?

Jane1983 發表於 20-1-20 10:38

佢都唔算笨,在圍欄內,識得去自己的廁所便便。而家就練習放佢出來客廳玩,要佢 ...

咁都好OK喔

b3410 發表於 20-1-19 21:04
勁,第一只就夠膽養大狗!雖然辛苦麻煩,不過,和養兒養女一樣,帶來的歡樂更多! ...

因為愛協只有唐狗睇過其他領養組織,都係覺得愛協最可靠

我果隻唔曳的,經常正襟危坐地看著我們,一副我是伴護狗,非常盡忠職守的樣子。
但就超級為食,包括食自己的poop poop,有時跑得慢,佢就拿拿聲食埋 。我聽人介紹有隻產品可以止吃便便的,但竟然要$280一盒,不過都會買啦