用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-12-30 22:48
你仔增值係咪你俾錢?所以佢想要錢,就用八達通套現,反正是你俾錢。

你仔增值八達通唔係你比錢佢增值咩?
我一星期只比一次,夠搭車食飯。

IloveJJ 發表於 19-12-30 22:51
咁佢夠錢幫同學俾八達通咩?你俾佢增值既錢,唔係一星期既搭車錢?預多好多?
我係一星期俾350元,佢自己 ...

我咪一星期比一次,夠佢食飯+搭車,佢自己唔食午餐,幫同學買零食/飯套現。
之前我比多少少零用,佢自己計值增幾多,多咗自己儲,結果就課金一千。
依家就減咗零用,全數入八達通,結果一樣出事。
事實係佢試過課金都抽唔到好嘢,今個假期反而冇課金仲抽到佢一直想要嘅嘢,所以暫時見佢冇意欲課金,佢自己亦主動同我講其實唔洗課金。

IloveJJ 發表於 19-12-30 23:11
如果佢唔食飯係為左課金,咁我肯定唔會俾錢佢,直接俾個飯盒佢帶返去食。我一俾零用已講明,如果發現佢不 ...

所以我減咗佢零用。 但我唔會因為咁買/整埋飯盒比佢。

可能咁啱你仔唔好打機。
一班男孩子圍埋講打機,點都會想打。 你以為你唔比佢,佢會唔打咩,佢哋上堂用Chromebook, 已經可以好大機會download 遊戲玩, excursion又要比手機佢, 夜晚個個返酒店都係打機,你lock password, 佢一樣有辦法, 能一世唔比手機佢?

Jane1983 發表於 19-12-3 17:28
成績好對佢自我形像係好重要,心理上補足到佢自己知道的一些缺陷。

爆掉,佢自我形像落谷底,佢未必頂得 ...

我諗起good doctor

The Good Doctor https://g.co/kgs/EDZd3S

回覆 S-Kwok 的帖子

係wor,係有d似good doctor
我細個的時候,睇過一個孫中山的故事。講佢讀醫的時候,因為太專心讀書,成日忘記一些值日雜務工作。咁同學就義務幫佢頂埋,仲好關心佢會唔會太用功讀書,影響身體。當時我諗,點解佢d同學係咁既反應?唔係話佢自私、縮骨,唔做番份內的工作,要麻煩其他人....講到尾,就係佢成績好之餘,又好肯教人。

如果一個成績差的同學,同樣咁做,一定比人嫌。

S-Kwok 發表於 19-12-30 23:26
所以我減咗佢零用。 但我唔會因為咁買/整埋飯盒比佢。

可能咁啱你仔唔好打機。

所以D小學咁早用電子教學,又唔教小朋友控制自己,係好不負責任!將個波踢返俾家長。

不過我會從一開始嚴正聲明唔可以download遊戲,lock住部機唔俾download apps,至於手機,佢又唔係日日出excursion,而且佢控制唔到自己,我係直接俾恐龍機佢,阿妹都係咁。

Jane1983 發表於 19-12-31 09:18
回覆 S-Kwok 的帖子

係wor,係有d似good doctor

唔會,因為成績差,修行唔好係唔會有人幫  

Jane1983    發表於 19-12-31 18:12

little_yolky 發表於 19-12-31 09:46
所以D小學咁早用電子教學,又唔教小朋友控制自己,係好不負責任!將個波踢返俾家長。

不過我會從一開始嚴 ...

學校講明可以用埋what's app, 冇得用恐龍機

S-Kwok 發表於 19-12-31 13:16
學校講明可以用埋what's app, 冇得用恐龍機

幾年前見Nokia有部機只可以用Whatsapp,無得玩遊戲。剛剛去豐澤唔見咗。

今日派發成績表,兒子同時有樂團。

我獨自返回時,準備帶回成績表。

但兒子堅決要自己帶著成績,便於向周圍的人炫耀。

通常談及成績,不論好壞,一般人傾向模糊處理。為以後升跌留有餘地。

我兒子成績好時,喜歡到處張揚,恨不得告訴每個人。

這次成績表,有幾門科目超出預期,排名頭部位置。

但英文低於平均,尤其是英文寫作和聽力遠遠落後。

操行由於兩個缺點沒有完成洗底,也很難看。班主任的說法,同意洗底後,要主動聯繫班主任洗底。兒子沒有主動尋求洗底機會。

這樣的成績表實在沒有好炫耀的。級總排名連前十都無。天外有天的道理,兒子全然不顧。第一次考試,有很大不確定性,運氣成分很大。強的科目,未必一直強。

我無法說服兒子,打電話給媽媽,也說服不了。
不知其他同齡人,聽著兒子吹噓,心裡會怎麼想?言語間會否充滿譏諷?我更擔心可能的言語暴力與欺凌。

兒子學習方法也很有問題。甚至不清楚第二日的英文測試範圍。不溫書,不閱讀,有的科目長期是隱患,這次考試並沒給他警鐘。

他的愛好仍然幼稚,考的好的科目,他要求我獎勵四個陀螺,考的差的,假裝看不見。

也許性格完全相反,無法接受張揚。有時聽兒子到處吹噓,我恨不能找個地縫鑽進去。

又剛剛給兒子電話,他向同學炫耀時,同學們的反應都是“嗯” “嗷”。一種表示知道了的回應,沒太大反感。

其實人與人,哪有那麼多空閒去理會。兒子的炫耀對別人並無傷害。遇到心情不好的人,或許才會過激反應。

Danielhk 發表於 20-1-18 12:47
又剛剛給兒子電話,他向同學炫耀時,同學們的反應都是“嗯” “嗷”。一種表示知道了的回應,沒太大反感。
...

或者同学们冷淡的回应,会令兒子觉得無瘾無成功感,而不再/減少到处炫耀?

Danielhk 發表於 20-1-18 12:47
...

你兒子是一個性格率直的人,通常同佢相處得耐嘅(例如老師/同學),一般會知道佢性格,所以就算佢炫耀都唔會有太大反應,炫耀亦證明佢好滿意自己表現同開心,只係唔明白呢啲行為可能會招人妒忌、令人討厭, 甚至會令成績唔理想嘅同學唔開心,所以如果你潑佢冷水,佢可能會覺得係你唔啱唔諒解佢。

家長可以做嘅其實都可以表現平淡, 如果佢考試之前有用功溫習而取得好成績, 你亦可以讚賞佢嘅讀書態度,對佢嘅努力加以肯定,但要表明比佢清楚知道並非讚賞佢嘅成績, 因為用功讀書取得好成绩本來就係佢自己嘅責任。再慢慢教返佢天外有天、驕兵必敗呢啲道理,亦要佢反思自己差嘅科目/操行等問題可如何作出改善。 記住你兒子呢類人同佢講嘢要畫公仔畫出腸,清楚比佢知道邊啲嘢做了可能引申嘅後果。 至於佢要求你獎勵佢四個陀螺,你可以同佢討價還價, 佢有啲考得好但有啲考得差 ,先獎勵兩個,叫佢反思想辦法如何改善其他科目成績同行為,佢能做到才再獎勵。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-18 14:16
你兒子是一個性格率直的人,通常同佢相處得耐嘅(例如老師/同學),一般會知道佢性格,所以就算佢炫耀都唔會 ...

無錯,英文扣一個,操行扣一個!邊有咁便宜有獎無罰。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-18 14:27

S-Kwok 發表於 19-12-30 22:56

我咪一星期比一次,夠佢食飯+搭車,佢自己唔食午餐,幫同學 ...

小朋友係要在不斷挫敗中學習/經歷,才會慢慢學精, 佢願意同你分享無意欲再課金,證明佢已經開始體會到。多啲鼓勵同慢慢引導佢就可以,記住教曉小朋友自控比家長監控最為有效,亦是治本嘅方法。
‹ 上一主題|下一主題