用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄   [複製鏈接]

回覆 Danielhk 的帖子

那就好,還有時間慢慢教。為一句shxt搞到記缺點,更甚去到留班。仲要係留一個根本讀得綽綽有餘的班,真係極無謂。
佢呢種與權威衝突的事件,一生將有很多。嬲人係無用,人地可能亦覺得受夠。你早d疏導佢,希望佢早d可以領會。至於物質交換,最好先唔用。佢細個,你仲可以買嘢氹佢。但佢大個,唔係咁易用物質搞掂,到時你無橋,點算。

Danielhk 發表於 19-11-28 10:15
我認爲我兒子說的話,純粹屬於發泄.
我要求他不要在學校采取任何行動.完全忘記,過幾日再處理.

錯都有補償?what the ....?
不過佢被同學偷了支筆,我會買一多咋比佢送比同學

ps 若是我,會給一些非物質的東西作開解

Jane1983 發表於 19-11-28 10:51

那就好,還有時間慢慢教。為一句shxt搞到記缺點,更甚去到留班。仲要係留一個根本讀 ...
我有位fd, 同佢位post grad tutor 唔啱傾,我都勸佢份thesis 是要tutor 批,咁只是同自己作對

回覆 MrBeast 的帖子

同可以影響你生活的人作對,係自討苦吃,人地要玩你容乜嘢,唔係點會咁多擦鞋仔吖
我好重視教育小朋友社交智能和情緒智能,呢樣同讀書一樣咁緊要!

我好少用物質去擺平小朋友情緒。就係怕日後無橋,大家開開心心反而買吓嘢無所謂。

Jane1983 發表於 19-11-28 13:01

我好少用物質去擺平小朋友情緒。就係怕日後無橋,大家開開心心反而買吓嘢無所謂。
有次和小朋友討論唔開心時做乜好,有些人會食野、飲酒、運動、行街、看片、同pet 傾計⋯
咁啱看皓lan傳,講到兒子被村中其他孩子欺負變得頑皮,她就叫兒子學武藝和準備一些糖果分享給村中小孩吃。所以要讀歴史,有時候看片都有得著

睇劇又好、睇書又好,都無所謂。觸動到佢,佢有感受就得。

MrBeast 發表於 19-11-28 12:10
錯都有補償?what the ....?
不過佢被同學偷了支筆,我會買一多咋比佢送比同學
這件事,兒子有錯,也有冤屈。
動他物品的同學本身是sen,有同學家長私下和我抱怨,此同學多動症,屈其他同學。

兒子當時被激怒,說了sh,後部分沒說。此同學把事情搞大。兒子目前不怪罪此同學,反而怪罪家政老師。

兒子認為家政老師有積怨因素。

另外判罰公平上來說。太多漏網之魚,其他同學時常有fxx,what the f之類,我兒子認為有失公平。

我兒子這次鑽牛角,是存在不止一點可爭執的。

然而,他的確是錯了。他人的瑕疵,不是他脫罪理由。

唯有盼他早日走出自我束縛的心結。

那個同學多動症,會屈其他人,又把事情搞大,你仔同佢爭執,結果被記缺點。呢件事,其實好有教訓意味,值得你同你仔傾多d。

(1)選擇朋友,你知道佢係trouble maker,你揀唔揀佢做朋友?避開定繼續?
(2)如果你覺得佢人唔係差,想繼續同佢玩。咁和佢相處,係咪要就吓?例如佢情緒激動,你係咪要避吓,唔同再激發佢?係咪要睇場合?上課時候係咪唔同佢糾纏?
(3)試吓從家政老師角度出發,有兩個同學大聲吵鬧,有一個學生被指講粗俗言論,係咪要處理?有得積怨,即係以前已經試過類似事。佢可能覺得佛都有火,要懲戒吓。記缺點,但可以洗底,亦唔算好重的懲罰。

你仔而家中一,仲細,輸得起,亦教得聽。記缺點係慘,但可以洗底,亦即係唔係好大件事。佢遇到一個比佢更啃的同學,佢可以從另一個同學的行為睇到有d嘢點樣唔好。

呢件事在unpleasant之中,希望你搵到silver lining,讓佢學到一d嘢。家政老師可能係mean,但人世間比佢更衰的人多的是。

b3410    發表於 19-11-28 14:46

Danielhk 發表於 19-11-28 14:05
這件事,兒子有錯,也有冤屈。
動他物品的同學本身是sen,有同學家長私下和我抱怨,此同學多動症,屈其他同 ...
我會以家長身分同家正老師理論,sh 點會算是粗口,就算話有意想講,臨崖勒馬,有進步老師應網開一面

MrBeast 發表於 19-11-28 18:19
我會以家長身分同家正老師理論,sh 點會算是粗口,就算話有意想講,臨崖勒馬,有進步老師應網開一面 ...
人的視覺,聽覺有自動補充完成的功能。只有我可以相信兒子只講了sh.其他聽到的同學,一定是當作完整的詞。
在這方面去理論的話,反而會造成更多誤解。

老師都非常有經驗,一定經歷過其他學生真正的粗口。即使說出完整詞,相信都不想主動處罰我兒子。很多時候,是整體環境所迫。

Danielhk 發表於 19-11-28 19:00
人的視覺,聽覺有自動補充完成的功能。只有我可以相信兒子只講了sh.其他聽到的同學,一定是當作完整的詞。
...
important thing is u show ur support

去唔去學校理論,都無所謂。理論咗,今次從輕發落,唔記缺點又得。做小服務,洗底無缺點,又得。即使無洗底,唔影響升班,中一成績表無人睇...點做都ok。

但小朋友有無係呢件事學得嘢,先最緊要。

週末兩日,兒子終於同意洗底。今早應承我本週某天放學後找班主任。而悲劇接著發生:

剛剛接班主任電話,兒子再次講shxt,又一次被記缺點。這次是另一位老師,無同學激怒。詳情需兒子回家後再了解。

我現在不是擔心兒子是否去洗底。而是擔心後面會有第三次,第四次,...

兒子在家其實不講sht,我反而是fk聽他講過幾次。

班主任覺著是壞習慣,我擔心是:

1.可能上次爭執了一周,有無講粗口。反而把這個詞,不斷強化了。

2.可能兒子初初多日常口語,他不滿意時,無其他詞彙代替。

如果是第二種情況,準備建議兒子用其他簡單詞彙代替粗口。比如不滿意或憤怒時,就不停說good,粗口留在心裡發洩。

可能是呢幾日強化了,可能是衝口而出,亦可能是壞習慣,有時亦唔係一下可以話改就改。
教你仔以後講嘢前,停一秒諗一下先講,而唔係唔經大腦就咁出。養成這個習慣,會幫到佢戒不雅用語和出口得罪人。

另外,第二個缺點可否跟老師傾吓網開一面呢?一來shxt唔係粗口,二來佢情況特殊,改要點時間,咁密記缺點好傷呢。有d嘢真係唔係按鈕就改到咁簡單。

Jane1983 發表於 19-12-2 16:16

可能是呢幾日強化了,可能是衝口而出,亦可能是壞習慣,有時亦唔係一下可以話改就改 ...
只能說兒子運氣差,被觀課老師而不是授課老師聽到。
這門課,其實是兒子強項。非常喜歡,也自認為很強。偏偏不小心打答錯一題。於是講了shxt.

我讓兒子放下不開心。我們一起反覆訓練一個其他詞來代替。比如oh,my. oh,man. cool. Yeah. well. good

最好練習到任何時候都脫口而出。別人聽不出是粗口,其實你心裡一百個不樂意。

oh my, man, 都可以頂替。但well, good...就完全唔係果樣嘢,情感不一樣呀。
或者可以轉為講d同自己打氣的說話,如定d黎、唔緊要、仲有得追...

聽完你仔講番件事,你要度吓點樣解決呢兩個缺點,千祈唔好真係搞到要留班。

Danielhk 發表於 19-12-2 14:10
週末兩日,兒子終於同意洗底。今早應承我本週某天放學後找班主任。而悲劇接著發生:

剛剛接班主任電話,兒 ...
青春期腦子executive fn 未fully developed, 好多衰沖動。不過我又有些好奇,應該之前你們都不多看劇,為何佢第一個反應就是shxt or fxxk呢?事到如今,校內有社工可幫忙嗎?
之前有網友提過,可以用sugar, shoot 代替

替代詞必須非常簡單,不需要思考,最後兒子,選擇用oh再加其他句子來表達自己情緒。

他認爲一定要表達,否則別人不知道他的憤怒和其他情緒。我告訴他,沒人在意,最多是別人談笑材料。

兒子和社工一起吃過午餐/活動,算是簡單接觸過。

兒子粗口主要是從朋輩學的。但別人可以控制聲音大小,可以區分場所。兒子兩次都是有老師在場,即使班主任想放生,也不太容易。

昨天是兩人一組ipad答題斗快。第一輪兒子輸了。後面兒子抛棄同伴,連續三輪第一。其中一輪,把班級學號輸入成小學的班級學號,緊急中他說了sht.而觀課老師就在他身後。

我昨晚要求兒子在whatsapp向另一名同組同學道歉。但該同學餘怒未消,答復中勸兒子反思行爲是否合適,質問兒子是否有權利抛棄合作夥伴。

兒子目前另一問題就是對乒乓球癡迷到走火入魔。每晚八點多完成功課就開始對墻壁練習,然後再看youtub,看比賽,研究球板。
他下周第一次考試,完全不知溫書,只滿足完成老師佈置的功課。

我一方面希望下周考試,他能考好一點,避免留班,抵消缺點點。另一方面,我又希望,給他點教訓,痛定思痛,讓他明白溫書的重要性。

‹ 上一主題|下一主題