用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N 班申請資助
go

N 班申請資助 [複製鏈接]

我想問下,如果fulfil 唔到第一項,雙職父母
因為我老公做freelance 收入唔穩定,做唔足120鐘, 我又係ftm
Lee 個資助淨係睇入息
如果我用—-第7項,社工推薦信,可唔可行

社會需要選項

其實易唔易批?
Thanks
   0    0    0    0

可以試下~N班是雙職父母返工無人湊小朋友

係咪全日班N先可以申請?半日N係咪無資助?

hkcecilia 發表於 19-8-1 20:58
係咪全日班N先可以申請?半日N係咪無資助?

Yes,全日N班才可以申請。

marychan8866 發表於 19-8-1 16:47
因為我老公做freelance 收入唔穩定,做唔足120鐘, 我又係ftm
L ...

社工推薦信,係比一d special case,小朋友又需要讀N班。所謂推薦信,人地會瞎是內容,唔係求其有社工信就考慮㗎。

因為N班唔係一個必需要的學習,如果你係ftm,人地覺得你可以自己照顧小朋友,不需要拎資助返N班。

我諗住我女返一n 班,我就搵工,搵工都唔知要搵幾耐,我地又要租屋,saving 都用得7788,lee 個情況會唔會灼情?

我地個收入其實唔過,但係個工時個到fulfil 唔到

marychan8866 發表於 19-8-7 17:48
我諗住我女返一n 班,我就搵工,搵工都唔知要搵幾耐,我地又要租屋,saving 都用得7788,lee 個情況會唔會 ...

我建議你,求其找一份part time,就可以合符雙職的要求。其實,如果你之前有排育嬰所,問題合更容易解決。

回覆 piglover 的帖子

但我老公佢返工唔定,符合唔到104個鐘,因為佢freelance , 冇人幫佢寫到個鐘數,佢斷job 計

marychan8866 發表於 19-8-1 16:47
L ...

N 班可以申請咩資助呀 ?
是不是 (幼稚園及幼兒中心學費減免計劃 ) , 點樣先知道邊間幼稚園有呢個資助呀 ? 私幼有無資助架 ?

恐龍爸爸524 發表於 19-9-23 11:11
N 班可以申請咩資助呀 ?
是不是 (幼稚園及幼兒中心學費減免計劃 ) , 點樣先知道邊間幼稚園有呢個資助呀 ? ...

私幼一定無。

要全日制PN才可以申請。 要睇入息同家庭需要。如果係FTM湊小朋友,就符合唔到家庭需要。要雙職父母加上收入比較低才可以申請。
‹ 上一主題|下一主題