用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Delete
樓主: martindu
go

Delete [複製鏈接]

回覆樓主:

抽獎就係有人歡喜有人愁。你唔抵得有抽獎命的,咁有兄姐在讀必收的呢?父母係舊生的呢?識人拉關係的呢?再去到大把錢讀邊間都無所謂的呢?咁樣邊有盡頭,只會更唔開心。

你覺得學校不足,就自己加d力幫小朋友,睇多d書、做吓坊間練習。你試過插班,一次唔得就第二次,第二次唔得第三次,keep住努力,總有機會。你話三綫一個人才都出唔到?我唔信。Against all odds,搏到盡,呢個係香港精神。

In2c68    發表於 19-8-20 14:43

醒目開學勳章

martindu 發表於 19-8-1 13:15
香港的教育制度、令人啼笑皆非、抽籤睇運氣、故意打壓人才、不想讀的就去好學校數人頭、想讀的就派去三線學 ...

講到 "打壓人才" 咁嚴重,以為討論 JUPAS ,
原來係小一派位。

martindu 發表於 19-8-1 13:15
香港的教育制度、令人啼笑皆非、抽籤睇運氣、故意打壓人才、不想讀的就去好學校數人頭、想讀的就派去三線學 ...

不知一個孩子給教署抽籤派入一間三線學校,還是一個孩子給上天抽籤分派了不思進取,事事怨天尤人的父母,那個更難有翻身機會?

martindu 發表於 19-8-26 11:39
我覺得其實就是拜師學藝一樣的道理,如果你拜一個跆拳道9段的師傅,用心學習,你的功夫不會太差。而你拜一 ...

你以為名校老師一定比普通學校好,如何定義「好」。是否太天真。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 martindu 的帖子

1)有能力就不會抽獎.2)想讀書不等於讀得好
3)派二十志願家長選校也有問題。

唔講朋友,自己仔女寶校上B1A ,
後面有一半一二線小學跟尾。

Cliokohonda 發表於 19-8-29 00:42
回覆 martindu 的帖子

1)有能力就不會抽獎.2)想讀書不等於讀得好
你嗰間小學不算寶校吧,真正寶校係嗰D收唔足學生,只開得一兩班的小學,不過隨着學童人口增加,有些寶校這兩年都加咗班數!

bbforever 發表於 19-8-30 00:28
你嗰間小學不算寶校吧,真正寶校係嗰D收唔足學生,只開得一兩班的小學,不過隨着學童人口增加,有些寶校這 ...
當年好多父母升小派到果間都扁咀,我地都係第一揀瑪利,第二先揀佢。
重点係樓主覺得二三線學校會摧毁人生,
而我徧偏喺佢睇唔上眼既小學升中,
除了英小及私小比較特出外,升中面試不覺没有競爭力。
‹ 上一主題|下一主題