用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問點解呢個規律?
go

請問點解呢個規律?

1 每做新事情總會出錯

2 同1件事再做第2次會再錯,以另1種形式錯

數字演示

A=/(不等於) A

A2=/ A,=B

請指教
謝謝

timur 發表於 19-7-31 19:04
1 每做新事情總會出錯

Murphy's Law 話,凡係可能出錯既事,最終都一定會出錯。

1 每做新事情總會出錯

有些孩子的腦袋不能一錯二對,或是一錯再錯三對或更甚。這類孩子好需要時間去"建構"如何做對的""思路方向"",即係需要時間累積成功的經驗。別放棄,給多點時間和鼓勵吧!

YmOra 發表於 19-8-1 12:28
有些孩子的腦袋不能一錯二對,或是一錯再錯三對或更甚。這類孩子好需要時間去"建構"如何做對的""思路方向" ...
正面啲諗既話,可以將錯誤或失敗當成上天賜給我哋既禮物,係一個學習機會,有啲人需要收多啲禮物,多啲學習機會。

王家爸爸 發表於 19-8-1 12:06
Murphy's Law 話,凡係可能出錯既事,最終都一定會出錯。

嗯 先謝謝
我有聽過Murphy
但係有解決既方法?
因為凡事都錯第1鑊(唔係由我經手),要執手尾,甘會令人好煩

例:原本做1件事,預佢30分鐘
我會俾1個鐘
因為佢會錯

timur 發表於 19-8-1 18:05
例:原本做1件事,預佢30分鐘
我會俾1個鐘
因為佢會錯
如果原本做一件事,可以30分鐘做完,你將佢分成幾個步驟(例如6個,每個5分鐘),然後你每5分鐘睇佢一下,效果可能更好。然後下次每10分鐘睇佢一下,跟住每15分鐘......

王家爸爸 發表於 19-8-1 18:51
如果原本做一件事,可以30分鐘做完,你將佢分成幾個步驟(例如6個,每個5分鐘),然後你每5分鐘睇佢一下, ...

嗯 先謝

通常都錯,佢一錯就好曬時間

例1
炒碟飯
要20分鐘

過左20分鐘
再過10分鐘,我提個侍仔

佢話check下
用左10分鐘

我再問
佢再check
10分鐘

佢話「甩單」

例2

做工程
工序1要2日時間做
第3日我去check佢
佢話無做到

所以,d野唔容易分開甘監察
要俾時間佢地

早d問,會俾人駁嘴
「現家夠鐘咩?」

雖然,通常都錯

例3
機器上既錯
例如:行10個步驟
佢可以每個步驟都錯

唉,好攰

timur 發表於 19-8-4 13:16
嗯 先謝

例1,2 都算單純,因為只涉及1個類別

另1種係多類別

申請1樣野

1 部門A
2 …B
3 C

1 每做新事情總會出錯

不要說小孩子,一個>=30歲的專業人士也犯同一樣的錯。初初也會被激到發癲,但只要你用他的角度分拆工序,多做多練習,你會見到他的強項⋯⋯大家一起努力吧

piyohk 發表於 19-8-4 20:18
不要說小孩子,一個>=30歲的專業人士也犯同一樣的錯。初初也會被激到發癲,但只要你用他的角度分拆工序, ...

嗯 謝謝
分拆工序亦分拆俾唔同人

有些人係1而再,再而3

timur 發表於 19-8-4 13:16
嗯 先謝

用你既例一,你需要知道,你既角色唔係顧客,而係餐廳老闆。搞錯角色,一定好攰。而且你間餐廳得一個(可能兩、三個,但係唔會多)伙計同兩個老闆。
當你個伙計炒碟飯,原本要20分鐘,你亦知道佢唔多識(亦可能係唔多願意)炒飯,但係你既顧客想食炒飯,所以一定要炒。你需要做既第一件事就係,將炒飯既工序寫清楚,先準備材料,再起鑊,然後炒,最後上碟。你需要做既第二件事就係監督每個步驟。第一次做時,睇實每個步驟;當個伙計對每個步驟都熟悉既時候,你只需要係每個工序開始同結束(備材料、起鑊、炒、上碟)時睇下有無錯;當個伙計對炒飯既工作好熟悉(甚至比你更熟悉)既時候,你就成功。

王家爸爸 發表於 19-8-5 10:12
用你既例一,你需要知道,你既角色唔係顧客,而係餐廳老闆。搞錯角色,一定好攰。而且你間餐廳得一個(可能 ...

先謝謝 發表

這樣既話就係身為老闆無管理好自己既員工,影響到食客

timur 發表於 19-8-5 10:15
先謝謝 發表

這樣既話就係身為老闆無管理好自己既員工,影響到食客

老闆=父母
伙記=孩子

食客=會唔會又係孩子呢?孩子懂那是好吃?那是不好吃?只是我們要教懂他何為味道(沒有好/壞之分),若孩子是貪吃嘅,很快會是位出色的食家

P.S. 我也正在特訓我的小伙記⋯⋯每天也在角力中但還未死得住

老闆請伙記會在"有要求望兩三次學習"就會上手的條件下選人,老闆係希望得到幫助而作出教導且不會給予耐性。

父母作育孩子會抱着"有要求望終會學識"無時限的條件下給學習,父母係希望得見孩子成長而作出教導且會給予耐性。