用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳明道小學是否一線
go

將軍澳明道小學是否一線

朋友搬屋到將軍澳,五年級插班入明道學校,課程深嗎?考試卷是否不太深,功課壓力大嗎?學校是否一線小學?升中派位如何?如果這間不是是一線小學乘的數不太高,不有利學生升中的話,但考到全班頭三,是不是個人成績好入到跨區Band oneA中學機會也很大?

richy 發表於 19-7-31 01:10
朋友搬屋到將軍澳,五年級插班入明道學校,課程深嗎?考試卷是否不太深,功課壓力大嗎?學校是否一線小學? ...
學校近年無人入到 DBS、DGS、SPCC、LSC、QC、QES 等等既B1A學校,所以除非諗住會考第一,或者我建議將目標放低啲啲。

朋友搬屋到將軍澳,五年級插班入明道學校,課程深嗎?考試卷是否不太深,功課壓力大嗎?學校是否一線小學? ...
從派位既資料,我估學校最多應該只係中游,詳情可能睇:
http://www.hkmlc-mtps.edu.hk/info/p6/

不是區內一線小學。任何小學、二線考到全班頭三、Band oneA點會無機。

我覺得2,3線小學如果目標是跨區的1A, 即是主要靠自行, 面試的能力比在校的排名重要. 所以排級頭似乎亦不是大了很多機會.  如果後期抽跨區位, 又是運氣問題.  不過成績好, 實力可能都高, 點都有利.  

chanti 發表於 19-7-31 10:44
不是區內一線小學。任何小學、二線考到全班頭三、Band oneA點會無機。

班頭3,不是級頭3,唔好話band 1A,
唔係band 1生都仲得

LOVEJELLY 發表於 19-7-31 15:32
班頭3,不是級頭3,唔好話band 1A,
唔係band 1生都仲得

睇錯、原來是班頭3,不是級頭3,那的確很難說了。

chanti 發表於 19-7-31 15:58
睇錯、原來是班頭3,不是級頭3,那的確很難說了。

係呀!老公朋友個仔東區某官小,年年facebook post個仔考班一,升中入東區band 2,我們以為派位派得唔好,原來已經第一志願

LOVEJELLY 發表於 19-7-31 16:09
係呀!老公朋友個仔東區某官小,年年facebook post個仔考班一,升中入東區band 2,我們以為派位派得唔好, ...

吾奇怪、是否因為有精英班而他不是精英班班一所以不是band 1?

chanti 發表於 19-7-31 16:11
吾奇怪、是否因為有精英班而他不是精英班班一所以不是band 1?

如果考全班頭三,不是全級頭三想入Band one A中學真係好有難度!

個人覺得一般官津小學,要自行去Band1A學校要級10內(傳統名校最好再前D),班3,假設冇精英班,5班x3已經級10-15名,要加把勁了。

LOVEJELLY 發表於 19-7-31 16:09
係呀!老公朋友個仔東區某官小,年年facebook post個仔考班一,升中入東區band 2,我們以為派位派得唔好, ...

其實他可以搏band 1因為成曰考班第一名,級第幾?第一志願是否自行?

王家爸爸 發表於 19-7-31 08:45
從派位既資料,我估學校最多應該只係中游,詳情可能睇:
http://www.hkmlc-mtps.edu.hk/info/p6/
...

級三內有機誇區b1或傳統名校嗎?有沒有明道用家?考試卷深嗎?學校谷唔谷?可以提供意見參考嗎?
朋友有聽過在明道考級一的出外補習社和其他同區學校考試有好多題目唔識,考尾幾。
可能這間學校是㮽字過紙形式考試,讀熟書便可以考得好好成績,屬愉快學習學校。

好似在這間讀得輕鬆沒有很難的功課。有家長可提供意見嗎?其實中學會知道每間小學的程度,如果是傳統中學,收一線的小學機會較大。相信有可能會收一線小學考十級內也不會收不是一線小學考級一,因為學校也會睇次第去決定收生。

回覆樓主

明道的跨區能力唔算高,今年派位:

richy 發表於 19-8-6 12:07
其實他可以搏band 1因為成曰考班第一名,級第幾?第一志願是否自行?

級幾重來無講,只知佢依家讀緊這間中學依家都讀唔掂要留級。

richy 發表於 19-8-6 12:13
級三內有機誇區b1或傳統名校嗎?有沒有明道用家?考試卷深嗎?學校谷唔谷?可以提供意見參考嗎?
朋友有聽 ...

曾經既用家,明道應該唔係熱門小學,係屬於比較愉快學習,但考試肯定唔係搬紙過字。
我知道好多明道小學前列既同學係中學都有好出色表現,我覺得如果能夠係非熱門中學考前幾名既同學都未必會比熱門小學考較後位置既同學差,小學只係一個基礎教學,去到中學仲會有好大變數,都好睇學生本身能力。

有補習社説明道比同區小學程度和考試卷較淺,唔知是否屬實。

如果課程較淺,有另一位親戚想報讀,因為他的小朋友不可以谷,要愉快學習。如果課程不深可以考慮。有沒有人對這間有多些意見提供?