用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 言語治療 英國還是澳洲好
go

言語治療 英國還是澳洲好 [複製鏈接]

請問英國的雷丁大學是讀言語治療的好選擇嗎?容易入嗎?如入了畢業率高嗎?畢業後在英國容易找工作嗎?可用這專業移民英國嗎?如英國與澳洲比較,哪個較好呢?
唔好意思,太多問題。
   2    0    0    0
Happy mama, happy child :-D :-D

回覆樓主:

同樣想知道,不過要過幾年先去

lamlama 發表於 19-7-29 12:47
請問英國的雷丁大學是讀言語治療的好選擇嗎?容易入嗎?如入了畢業率高嗎?畢業後在英國容易找工作嗎?可用 ...

其實你地知唔知言語治療香港近年已差不多飽和,畢業生搵唔到工?
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1047209/即時-港聞-言語治療師無工返-畢業生倍增-機構無錢聘請

以前香港未有言語治療(speech therapy ST)課程,保送唔少學生去澳洲悉尼讀,同我做同學(唔同系),啲ST 話澳洲同英美用英文train, 番嚟HK要用廣東話,係另一發音系統,要從新適應。

當年U Syd ST 畢業全部返曬HK有份工等著佢地,佢地話喺澳洲難搵工,因為當地人唔會搵一個非英語為母語的ST。

工作關係識好多有語言障礙在港居住的英語expat小朋友,佢地私家ST 全部都係English native speakers.

其實好簡單,小朋友母語為廣東話,如果有語言障礙,父母會搵個英文人、普通話人、菲律賓人言語治療師嗎?

物理治療,職業治療無太大區域言語局限性,但言語治療絕對有。

我大學談及過兩個問題:
1. 你 ST 課程系英文為主,如果去非英語國家,咁你所學嘅,應用唔到。
2. 如果系非英語為母語嘅治療師,你發音都未必標準,甚至有部份音自己都有難度,咁為何請你不請 local?

我所知還有機構和醫院聘請言語治療師,又唔覺佢地飽和,在香港只有HKU先有這課程,所以好多時會系英,澳讀完先番嚟執業.其實言語治療唔單係治療説話(小朋友)好多時要治療好多老人家吞咽問题...!

Zsokol 發表於 19-7-31 19:20
我所知還有機構和醫院聘請言語治療師,又唔覺佢地飽和,在香港只有HKU先有這課程,所以好多時會系英,澳讀完先 ...

依家香港理大同教大已經開咗言語治療碩士(兩年半)課程,畢業可成為言語治療師,乜你唔知咩?

當然,仲有中風言語呑嚥困難老人家等,但老人家通常依靠公立醫院政府資源,有幾多老人家有保險可以cover 到ST 或真金白銀自己俾ST?反而小朋友有語言障礙,父母自己唔食唔駛都搵錢俾小朋友做治療。

lamlama 發表於 19-7-29 12:47
請問英國的雷丁大學是讀言語治療的好選擇嗎?容易入嗎?如入了畢業率高嗎?畢業後在英國容易找工作嗎?可用 ...

到英國及澳洲做語言治療,英文不是母語,找工作會輸蝕嗎?
糾正發音,自己都可能唔多正, 正如我不會找個大陸人看語治(假切都有港資格),物理治療就不介意。

我所知道英國讀ST, IELTS 不但要pass,亦都唔可以低過 7.5/8. 所以無論係英國讀大學或做ST英文要native.讀完大學post study visa 俾你一年時間. 之後要轉work visa £30000/年的要求, 如果喺 NHS 做完一年一定達唔到.
用 visa 移民 英國最小要5年,但要有人請你先可以.  ST 不是 highly skilled immigrant.

‹ 上一主題|下一主題