用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家會唔會買二手書用?
樓主: angelhipo
go

大家會唔會買二手書用?  

Yanamami 發表於 19-7-30 18:02
唔轉出版社轉版都死,我大女既書,細女全用唔上,隔左四年之嘛……不过大女話佢畢業後又轉版,連師妹都用唔 ...

我大仔同細佬相差兩年,讀同一中學,都有幾本書改左版,用唔同書,大部分都用得返

回覆樓主:

忘記了有間賣舊書的書店,在佐敦,叫什麼名字?

IloveJJ 發表於 19-7-31 19:13
咁係咪用好大個書包?我仔小學都係咁,而家要買中一書包,我見人地個個好少野帶,但我都驚我仔會咁,唔知 ...

唔知叫唔叫大呢,我覺得就好似普通一個背囊咁。

今年中一用全新書,下年會買部分新部分舊

IloveJJ 發表於 19-7-31 19:12
我都覺得會

仲有呀!長期放套書响學校耐咗會有好多隔離班嘅人過來問你借書用,因為佢哋知道你有多一套書長期放响學校備用,咁就方便咗佢哋唔駛帶咁多書,只要配合大家唔同班唔同時間表嘅同一科目的上堂時間就可以定期問你借書,仲係長期借嗰隻,其實真係好煩架!變相好似幫別人買多套書咁!

rulerL 發表於 19-8-1 01:16
唔知叫唔叫大呢,我覺得就好似普通一個背囊咁。

去到學期中至尾就會發現有好多額外筆記紙、功作紙和預習功作紙等等要帶,我的女兒就要加個手揪袋放這些東西減輕書包的重量了。

王家爸爸 發表於 19-7-30 08:39
咁做既話,小朋友點都有書可以隨時溫習。

不知道怎的感覺照顧的太好了,反而。。。。。。

YmOra 發表於 19-8-1 08:23
去到學期中至尾就會發現有好多額外筆記紙、功作紙和預習功作紙等等要帶,我的女兒就要加個手揪袋放這些東 ...
我女都係,有時再拎多一袋運動衫,好似丐幫弟子。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

b3410 發表於 19-8-1 22:19
我女都係,有時再拎多一袋運動衫,好似丐幫弟子。

我校就好少少,運動服係直接著住返學,不用帶回去換。

asweetmom 發表於 19-8-1 14:08
不知道怎的感覺照顧的太好了,反而。。。。。。

非常同意中學生要學習照顧好自己,訓練責任心同記性,留書在學校或帶咩書回家溫習要自行安排。個個學生都要經歷架啦,有心讀一套書都懂得自行安排,冇心讀就算買兩套都會懶溫,太溫室照顧並非好事。

層聽過有家長説一定要買全新書否則學生會無心機讀書,恕我直言真的不明甚麼道理,根本就是太溫室照顧孩子,有心向學用舊書一樣可以名列前茅。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-2 07:49
非常同意中學生要學習照顧好自己,訓練責任心同記性,留書在學校或帶咩書回家溫習要自行安排。個個學生都 ...

對於求知識,有心比起新書更加重要

angelhipo 發表於 19-7-29 07:42
如題,因為見中一書都要成五千幾,而家撲左一大半,洗左千五左右,唔知大家點呢? ...
會, 小女好鍾意, 因為有前人幫佢查字典及前人有寫啲啲筆記

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我女教低年班同學買叻同學的書,例如,有些同學叻,佢會同低年級同學講,這個同學全級第,精英班,最勁邊科去sell同學,佢又講得無錯。佢自己的書又無放出去,自己又吾用舊書,只用新書,有買舊練習來睇。

未用過舊書。或許,每個學生既學習模式不一樣,自己小朋友偏好從零開始自己搞過D notes,亦經常用既書從來唔放locker,所以書包係好鬼重~~~