用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家會唔會買二手書用?
樓主: angelhipo
go

大家會唔會買二手書用?  

IloveJJ 發表於 19-7-29 21:46
乜啲書唔駛用架?咁用乜?

普通話,音樂,宗教,都唔多用,用舊書都冇問題,地圖冊,中英文字典都唔需要買。

b3410 發表於 19-7-29 18:37
中一唔識,全部買新書。中二會check 邊科好少用,就買舊書。使用率高的科目,還是買新書。
買舊書貪方便, ...

邊間買舊書信得過?

IloveJJ 發表於 19-7-29 21:46
乜啲書唔駛用架?咁用乜?
中文書好似全新,我見大部分是工作紙/notes.

回覆 YmOra 的帖子

希望如此

回覆 banhung 的帖子

有呀!睇到眼都凸

回覆 b3410 的帖子

二手係三至四折⋯一本正價中文書一冊$245,二手$64咋,八成新喇

回覆 banhung 的帖子

地圖都用$70買入,雖然係第四版,學校話要第五版既中英文字典就唔買囉

angelhipo 發表於 19-7-29 23:40
回覆 YmOra 的帖子

希望如此

不用擔心無供應,因為大把機會如學會、團隊或活動都會接觸學兄學姊,有D會主動問學弟學妹要唔要舊書。

asweetmom 發表於 19-7-29 22:10
這樣除了減輕書包重量還有甚麼好處呢?
咁做既話,小朋友點都有書可以隨時溫習。

angelhipo 發表於 19-7-29 23:47

二手係三至四折⋯一本正價中文書一冊$245,二手$64咋,八成新喇
我$125買

王家爸爸 發表於 19-7-30 08:39
咁做既話,小朋友點都有書可以隨時溫習。

起初都係咁諗,好快開學兩個月後阿女就放棄哩種方法,佢話响學校本書間底咗嘅重點筆記唔帶番嚟無辦法溫到書。

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 19-7-29 15:34

你大比唔到個細?

就係轉左用另一出版社
我d細路點會咁神心,用幾個出版社黎參考丫

YmOra 發表於 19-7-30 09:28
起初都係咁諗,好快開學兩個月後阿女就放棄哩種方法,佢話响學校本書間底咗嘅重點筆記唔帶番嚟無辦法溫到 ...
咁佢日日帶返啲書返屋企?其實响學校本書度間底咗重點,寫咗筆記,可以係屋企溫書既時候,喺另一本做相同既野。好處係,第一,你可以認真回憶返老師講過既野;第二,你可能諗返啲重點;第三,更重要既係,你可以批判性地諗返老師講既野。

angelhipo 發表於 19-7-29 23:47

我見有學校的家長在二手群組賣,都要4折,二手書店更是賤價收,然後六至七折賣,比九折新書平不了多少。你買的就抵。

王家爸爸 發表於 19-7-30 09:37
咁佢日日帶返啲書返屋企?其實响學校本書度間底咗重點,寫咗筆記,可以係屋企溫書既時候,喺另一本做相同既 ...

佢每天都有好多功課,加上學生會工作、團隊和活動等等都忙到七彩,能夠做到你講嘅3點當然係好事,正所謂日日清所學過的固然好。C6好細心,幫阿女本書切開成一個個小課題釘裝成十數份小單元每次帶一份上學,就好似數學書咁每個單元一份方便帶。從此書包輕咗!溫習亦方便咗!

Charlotte_mom 發表於 19-7-30 09:32
就係轉左用另一出版社

咁睇嚟我個如意算盤打唔響。就算阿妹入到家姐學校

angelhipo 發表於 19-7-29 07:42
如題,因為見中一書都要成五千幾,而家撲左一大半,洗左千五左右,唔知大家點呢? ...
經歷咗中一后, 中二買多一套二手書放向學校,
發現無用, 好似幫軽囡不用帶書返學放學,
原來囡 沒有用到舊用, 只係方便同學要借書用,
她說中三不再買了, 浪費金錢

我仔根本唔會執書包,佢每日係咪都揹晒所有書返學,佢話驚帶漏。話得多我都無咁好氣,由佢好似「孤哩」咁每日揹嚟揹去。

Charlotte_mom 發表於 19-7-30 09:32
就係轉左用另一出版社
唔轉出版社轉版都死,我大女既書,細女全用唔上,隔左四年之嘛……不过大女話佢畢業後又轉版,連師妹都用唔到……