用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大天海帆vs陳守仁
樓主: Gloray
go

大天海帆vs陳守仁 [複製鏈接]

kisani 發表於 19-7-29 18:06
陳守仁係哥哥努力考返黎嘅,如果只因有個細佬跟尾就要哥哥犧牲咁對哥哥唔太公道。如果唔考慮有二寶你個人覺 ...
大天也很好。主要看是否需要兩人同校。

sunflower2000 發表於 19-7-30 08:46
大天也很好。主要看是否需要兩人同校。
主要睇父母preference

kisani 發表於 19-7-29 18:06
陳守仁係哥哥努力考返黎嘅,如果只因有個細佬跟尾就要哥哥犧牲咁對哥哥唔太公道。如果唔考慮有二寶你個人覺 ...
正確! 每人都有自己嘅路要行, 冇理由要犧牲某人去成全某人嘅! 況且除非樓主將來唔會同細嗰個考直私, 否則如果俾佢考到讀埋, 點同大嗰個交代?!

ok3 發表於 19-7-30 15:29
正確! 每人都有自己嘅路要行, 冇理由要犧牲某人去成全某人嘅! 況且除非樓主將來唔會同細嗰個考直私, 否則如 ...

萬一萬一咋! 阿二考直私全軍覆沒, 自行得10分, 抽獎派左去寶校, 叩門又叩唔到, 會唔會怨父母當年阿哥讀大天咪幾好, 做乜要犧牲阿二去成全阿哥。

只是多個假設性問題讓樓主去諗下!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-7-30 16:01
萬一萬一咋! 阿二考直私全軍覆沒, 自行得10分, 抽獎派左去寶校, 叩門又叩唔到, 會唔會怨父母當年阿哥讀大 ...
其實真的冇得咁樣怨返父母轉頭,始終in直私都要睇佢個人能力,運氣,際遇等。講真大抽獎15分vs10分嘅分別其實唔會太大(對區內一線校黎講都係自行陪跑搏111)。所以穩陣點可能要比哥哥果時投放更多資源落細佬度,大抽獎甲乙可能要再穩陣點。我湊二寶嘅經驗係好多時都因大果個經歷過,湊細果個可走少點怨枉路,當然都要睇兩個小朋友性格同強弱項嘅差異去安排~如果夾到當然讀同一間小學最好(特別喺接送同手足感情維繫上),但讀唔到都未至於要怨父母掛,能力不足勉強追趕大寶步伐只會更多比較,壓力更大? 倒不如揀間更適合嘅學校讓二寶喺有信心嘅領域一展所長,建立自信~

回覆 kisani 的帖子

睇父母心態想:大池小魚定小池大魚

回覆樓主

謝謝大家意見,兩間都好好,好慶幸小兒考入兩間都收,同意大家講最緊要適合小朋友。如果細佬重新考過現在要開始equip了,哥哥入了也只是個開始,適應各樣野也是心力。不過,做父母就係咁,盡力俾最好嘅嘢佢地,其餘就靠他們自己,我們知道點揀了,也會儘快通知學校希望惠及其他正等待又適合的學生

B2S 發表於 19-7-30 17:59
回覆 kisani 的帖子

睇父母心態想:大池小魚定小池大魚

think out of the box咁諗,可能係一鳥一魚呢留返比樓主再諗諗啦,或者直接問下大仔點諗

Gloray 發表於 19-7-30 18:09
謝謝大家意見,兩間都好好,好慶幸小兒考入兩間都收,同意大家講最緊要適合小朋友。如果細佬重新考過現在要 ...
all the best

萬一萬一咋! 阿二考直私全軍覆沒, 自行得10分, 抽獎派左去寶校, 叩門又叩唔到, 會唔會怨父母當年阿哥讀大 ...
hi我都有2個, 幾年前哥哥入TSL 都已生左細佬,  不過我徙未想過哥哥要為細佬選校鋪路. 不過考幼稚園細佬又入到哥哥畢業個間, 幾年後細佬考小學, 雖然我地家長覺得佢比較穩定, 但考TSL 都是waiting,  幸好等下等下等到. 其實當時細路都已有其它如SFA/GT etc, 所以都不會很慌沒有學校收的.  兄弟的能力同性向可能好不同, 不一定要相同的  

TSL,語境好,資源好

對我地呢啲主張"自力更生"唔好靠人嘅人嚟講, 真係好難認同呢種思維

kisani 發表於 19-7-30 18:13
all the best

Thank you

HaYi 發表於 19-7-31 17:13
hi我都有2個, 幾年前哥哥入TSL 都已生左細佬,  不過我徙未想過哥哥要為細佬選校鋪路. 不過考幼稚園細佬又入 ...

Thanks for sharing

sure TSL 點解要一定諗細佬呢,坦白講大考到TSL 絕對唔係好彩,大天同TSL 跟本完全唔同lv 點比,語境起碼都差幾遠,如果係油天or 新油天就話啫,新大天升中麻麻, 冇理由要考慮畀細佬

hi我都有2個, 幾年前哥哥入TSL 都已生左細佬,  不過我徙未想過哥哥要為細佬選校鋪路. 不過考幼稚園細佬又入 ...
好認同

Gloray 發表於 19-7-27 15:54
大仔語文能力好,但有細佬跟尾,陳守仁好唔使講但細佬就要重新來過,大天海帆也是區內受歡迎學校,諗緊值唔 ...

有陳唔入?

‹ 上一主題|下一主題