用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 IB 學生,可否報 CU medicine & HKU dentistry? ...
樓主: ivac
go

IB 學生,可否報 CU medicine & HKU dentistry? [複製鏈接]

ivac 發表於 19-7-28 12:39
佢話考不到 HKU dentistry 就去英國讀,唔知難唔難入,又唔知畢業後在英國有無人請。回港應該又要考過試。 ...
當然英國收生成績比較低 (IB 36-38)。但係有另外一個難處,就係每間大學的 dental / medic 都只會可以收約 10% 國際生。所以入學競爭情況都係好難入。除咗成績、又要考 UCAT,又要 interview。
另外,你囝囝幾時報大學?如果係報今年 2020入學,UK dental/medic 已經過咗deadline。如果係報2021 入學,咁佢還有時間追 PG 報 HKU.

samsam123321 發表於 19-7-31 23:43
想問下,牙医收入同医生分別是?

如果留喺醫院做,今年嘅入職薪金都一樣係$63xxx(30點)
至於出面疹所,我仔讀牙醫,我只知牙醫多數$7xxxx,西醫唔清楚,有冇高人可以提供

ivac 發表於 19-7-28 12:39
佢話考不到 HKU dentistry 就去英國讀,唔知難唔難入,又唔知畢業後在英國有無人請。回港應該又要考過試。 ...

香港執業試passing rate好低,好似得1x%,所以最好上網搵多啲資料先,唔好讀完先後悔

Doula 發表於 20-1-7 16:53
如果留喺醫院做,今年嘅入職薪金都一樣係$63xxx(30點)
至於出面疹所,我仔讀牙醫,我只知牙醫多數$7xxxx, ...
你講七萬幾係咪牙醫嘅底薪咋, 係咪牙醫每個症再同診所分番百分比 ?

定還是七萬幾已經係全包唔理佢睇幾多個症 ? 不過又好似太少 .

hksarah 發表於 20-1-8 13:43
你講七萬幾係咪牙醫嘅底薪咋, 係咪牙醫每個症再同診所分番百分比 ?

定還是七萬幾已經係全包唔理佢睇幾多 ...

七萬幾係新人入職平均收入
有D係計底薪,有啲已經計埋分拆(聽聞分拆唔係好多)
不過我仔仲讀緊,只係聽啲師兄講

poonseelai 發表於 19-7-25 22:56

是否同personal statement有關?報不同科要睇多份,如申請u ...

我都認為是這個原因。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題