用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中平均分70分以上有冇全級頭10內?
樓主: LeoChung_FB
go

初中平均分70分以上有冇全級頭10內?  

little_yolky 發表於 19-7-25 08:43
上緊bridging course了。佢尋日話全班俾miss鬧,話教咗2X年bridging course,無試過咁嬲
...
老師好中意咁講野刺激學生. 我女當年老師話佢哋好唔掂, 教左咁多年書,未見過有一界好似佢哋咁差, 其實佢學校DSE成績好公開,年年咁上下好.
我仔老師話佢哋科中文係有史以來最屎既, 未見過差成咁, 仲有選修科老師,經常話學生太渣, 快快脆DROP 科.

gigayan 發表於 19-7-25 12:36
咁真係同班啦....poster design阿女design calligraphy....已經寫咗一D,所以miss後來同佢地say sorry.... ...

阿女果組都做晒喔,點解無say sorry既?!present首歌先好笑,miss要佢地預備90s阿女得65s,佢就諗多個原因,點知講埋臨場都得65s,miss話:唔夠時間喔!佢即席作嘢作夠鐘

October. 發表於 19-7-25 12:49
老師好中意咁講野刺激學生. 我女當年老師話佢哋好唔掂, 教左咁多年書,未見過有一界好似佢哋咁差, 其實佢學 ...

你哋老師唔驚嚇到D同學跳X?

gigayan 發表於 19-7-25 12:36
咁真係同班啦....poster design阿女design calligraphy....已經寫咗一D,所以miss後來同佢地say sorry.... ...
哩首我2個仔都勁喜歡, 以前看musical / movie DVD  時已找晒歌詞背景, 而家一興佢地彷彿有知音.. 真係聽歌學英文同歷史.

HaYi 發表於 19-7-25 13:09
哩首我2個仔都勁喜歡, 以前看musical / movie DVD  時已找晒歌詞背景, 而家一興佢地彷彿有知音.. 真係聽歌 ...
Les miserables 係我女最鐘意嘅movie, 小四成績進步我俾佢買一份禮物, 佢揀咗DVD....

little_yolky 發表於 19-7-25 12:59
阿女果組都做晒喔,點解無say sorry既?!present首歌先好笑,miss要佢地預備90s阿女得65s,佢就諗多個原 ...
識得即場諗, 叻叻!

我女有小息搵miss問問題, 佢話miss都有用英文同佢傾下最近hk...... 問下佢睇法, 又知佢住新界偏遠地區, 早2日叫佢夜晚要stay at home......  不過可能真係全女班, 有d女會怕醜少少, 問問題比起小學少人舉手答, 我女話有時見miss問咗幾次都無人舉手, 佢都會舉下手幫miss解下圍。

little_yolky 發表於 19-7-25 13:01
你哋老師唔驚嚇到D同學跳X?
女學校幾年前發生過, 不過, 又唔一定因為成績, 可以係其它原因.

gigayan 發表於 19-7-25 13:31
Les miserables 係我女最鐘意嘅movie, 小四成績進步我俾佢買一份禮物, 佢揀咗DVD....  ...
Les Miserables 都曾經係我小朋友最喜歡既電影,睇咗好多次。

王家爸爸 發表於 19-7-25 13:58
Les Miserables 都曾經係我小朋友最喜歡既電影,睇咗好多次。

好少男仔喜歡呢類電影, 通常喜歡Marval
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

LeoChung_FB 發表於 19-7-25 02:30
如題,分享一下你地學校70分以上有冇頭10名。我識得有個friend,佢平均分69.xx全級第九,讀救恩書院。我成 ...
初中平均分刚穿80, 都要去到TOP 2X

gracelam 發表於 19-7-25 14:15
好少男仔喜歡呢類電影, 通常喜歡Marval
我兩個小朋友都同情 Jean Valjean 既遭遇,亦都鍾意睇法國大革命之後既恐怖統治,到七月革命呢段歷史。

回覆 LeoChung_FB 的帖子

BAND 1 中學, 勁就真係唔講得, 仲有大把勁既中學晌我地前面

回覆樓主:

我仔B1C中學S2,全年平均分69,全級26,每況愈下,失望!考第一平均分80.xx。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-7-25 19:47

我女 F 1,2 都5 名內, 平均分大約 78

妹妹頭 發表於 19-7-25 09:53
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

BINGO, 我女話我太早叫佢溫, 佢諗住既SCHEDULE 都未開始, 我就出左聲

唔駛太緊張試下慢慢放手,佢會學識用自己方法去溫,我地在背後支援佢就可以啦。

不過提一提通常去到中三,女仔要留意數學同理科,由其理科會一拆三,我發覺男仔成績會追前,女仔嘅成績就會跌後。

如題,分享一下你地學校70分以上有冇頭10名。我識得有個friend,佢平均分69.xx全級第九,讀救恩書院。我成 ...
學校Banding 越高,平均分會越高, 名次之間既分數亦會差好少,零點幾分就一個名次。

沙田曾記,DSE成績及大學入咩科都透明,俾啲分大家參考下:

1) 88.XX分, TOP 5
2) 75.XX分, 級名次約55名。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-7-25 20:32
其實要總名次高做乜呢?

可能升高中可以優先揀科?

我細囡學校中一全級第一90.x,佢得76.x,我冇問學校全級乜位置,我估中遊啦,但我唔太滿意,但我大囡話呢個分數好好家啦!!