用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中平均分70分以上有冇全級頭10內?
樓主: LeoChung_FB
go

初中平均分70分以上有冇全級頭10內?   [複製鏈接]

回覆 妹妹頭 的帖子

一級有多少人?

回覆 ashleymami 的帖子

一級126人

October. 發表於 19-7-25 20:27
學校Banding 越高,平均分會越高, 名次之間既分數亦會差好少,零點幾分就一個名次。

沙田曾記,DSE成績及 ...
其實唔理band 幾,  份卷深D就分數有機會難睇D, 識人上智初中, 有個咩試她說全級大部份人炒左, 那分一定低. 所以睇排名最實際.  

HaYi 發表於 19-7-26 09:30
其實唔理band 幾,  份卷深D就分數有機會難睇D, 識人上智初中, 有個咩試她說全級大部份人炒左, 那分一定低.  ...

出卷有深淺(自己學校對比深淺, 唔係同其它校比) , 平時會有 。 但考試卷, 起碼我留意左曾記6年, 最高分果啲(成績表有SHOW), 次次差不多呢d分, 有d學生, 冇論點考,都唔會炒.

tht125 發表於 19-7-25 22:18
我細囡學校中一全級第一90.x,佢得76.x,我冇問學校全級乜位置,我估中遊啦,但我唔太滿意,但我大囡話呢 ...
係無得同級一比, 平均分有76 我已好滿足

October. 發表於 19-7-26 09:49
出卷有深淺(自己學校對比深淺, 唔係同其它校比) , 平時會有 。 但考試卷, 起碼我留意左曾記6年, 最高分果 ...
哩D真是穩定的星級學生!  同埋學校考試出卷都好一致唔會忽深忽淺?   我見過好多學校初中的卷 是一次深一次淺,  真係好難估, 不過高中我就唔知了, 為了貼近DSE, 我估B1學校的卷都會類似深了.

HaYi 發表於 19-7-26 11:17
哩D真是穩定的星級學生!  同埋學校考試出卷都好一致唔會忽深忽淺?   我見過好多學校初中的卷 是一次深一次 ...

佢哋係派晒卷,但係,冇去具體對比過深淺,(講真,我邊識睇?)

點解俾曾記分數大家參考下,係因為佢DSE升學非常公開,三大、八大,每個學生入邊間大學、邊個學科都列晒出來,清清楚楚,咁自己參照人哋分數計下數囉,當然,你講得岩 卷有深淺,自己加加減減打折扣,當多一個方法參考,Reference only。

佢有較具體既升學數據,所以,參考性大小小。

回覆 October. 的帖子

睇番自己學校DSE成績,同三大,八大數字,會比較有參考價值。

妹妹頭 發表於 19-7-27 10:57

睇番自己學校DSE成績,同三大,八大數字,會比較有參考價值。 ...
係呀, 自己學校有得睇就最好。

但我發覺,有啲學校DSE資料公佈得好少,或語言藝術,考頭果啲還好,落來果啲,未必可以知道。

回覆樓主:

我地冇名次,分4個rank
阿女
IS,Geography,Eng全3份 攞*(top10%in form)
係級rank1

妹妹頭 發表於 19-7-27 10:57

睇番自己學校DSE成績,同三大,八大數字,會比較有參考價值。 ...

正確,睇住每科排名及總排名,就會知道自己強弱項及大約位置,對日後選科會有重要啟示。當然去到高中面對升大學.  眼光更要望遠啲,因面對嘅係同屆全港DSE嘅考生,想入大學選讀心儀學系就要更加努力。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

明白,我依家開始留意選科

我地無科、班、級排名,無ranking……百無~除左上台攞獎果d, 其餘真係矇茶茶~只靠自己係边班边set估估下……

洋蔥頭媽咪    發表於 19-7-27 23:39

Yanamami 發表於 19-7-27 23:34
我地無科、班、級排名,無ranking……百無~除左上台攞獎果d, 其餘真係矇茶茶~只靠自己係边班边set估估下… ...

即唔會好似小學時咁,會講級名次range?

gigayan 發表於 19-7-27 23:52
即唔會好似小學時咁,會講級名次range?
甚麼也沒有(我講紧細女校)~

Yanamami 發表於 19-7-27 23:57
甚麼也沒有(我講紧細女校)~

哦....咁大女校會講嗎?

gigayan 發表於 19-7-28 01:10
哦....咁大女校會講嗎?
你要旁敲側擊问老師,因只分A~E grade. 头10%係A,之後20%係B, 中间40%係C, 再之後20%係D, 最尾10係E. 如果係C. C头C尾都好大分别哟~如-級168人,禁A你咪估到最差都係排到全級16、7人……

Yanamami 發表於 19-7-27 23:34
我地無科、班、級排名,無ranking……百無~除左上台攞獎果d, 其餘真係矇茶茶~只靠自己係边班边set估估下… ...
有冇分數参考吓?例如:每科最高分丶每科平均分等等。

October. 發表於 19-7-28 08:45
有冇分數参考吓?例如:每科最高分丶每科平均分等等。
只有每科median.
‹ 上一主題|下一主題