用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中平均分70分以上有冇全級頭10內?
go

初中平均分70分以上有冇全級頭10內?  

回覆 LeoChung_FB 的帖子

我女平均分71.x 考級31, 級一果位同學, 都只係83.X

其他人唔知,我仔大部份科目8X-9X,少部份7X,中文試過6X,佢地冇顯示平均分,推算平均約8X,我仔初中時期級三內上落。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-25 08:17
其他人唔知,我仔大部份科目8X-9X,少部份7X,中文試過6X,佢地冇顯示平均分,推算平均約8X,我仔初中時期 ...

點解你哋個個小朋友咁叻?in this moment我只係力保適應到同升到班

我當年都係平均8X,已經係級頭,睇嚟時代既洪流改變不大

回覆 little_yolky 的帖子

你果個都未S1, 下年可能佢應付得卓卓有餘呢 ! 我見B1中學通常級頭果D, 都只係8X 分平均分, 所以我都安慰阿女, 有7X 分, 都已經好好了

妹妹頭 發表於 19-7-25 08:29

你果個都未S1, 下年可能佢應付得卓卓有餘呢 ! 我見B1中學通常級頭果D, 都只係8X ...

上緊bridging course了。佢尋日話全班俾miss鬧,話教咗2X年bridging course,無試過咁嬲

Yanamami    發表於 19-7-25 13:07

你果個都未S1, 下年可能佢應付得卓卓有餘呢 ! 我見B1中學通常級頭果D, 都只係8X ...

7X平均分係好的了,佢應該知道吧,望下同學仔咩分就知道。

初初未習慣遮, 我地學校, ENGLISH FOR ALL DAY, 初時個個唔習慣, 日日都比老師用英文鬧, 記名, 學期完結時, 老師咪讚佢地已經好習慣適應 ENGLISH FOR ALL DAY了, 下年又開始要鬧新一班了......

佢就係望住2個BEST FRIEND 果D分數至驚, 一個級5, 一個級7....

妹妹頭 發表於 19-7-25 08:49

佢就係望住2個BEST FRIEND 果D分數至驚, 一個級5, 一個級7....

⋯⋯咁真係⋯⋯
其實阿女小學都係咁,兩個best fd一個級一、一個級四

little_yolky 發表於 19-7-25 08:24
點解你哋個個小朋友咁叻?in this moment我只係力保適應到同升到班

我當年都係平均8X,已經係級 ...
又唔算好叻仲有唔少進步空間,不過佢讀書態度的確唔錯,自學能力強,呢點確實值得稱讚。
你小朋友讀書態度都好好所以都應該唔駛擔心。我經常説小學成績不是最重要,最重要是培養孩子良好學習態度及自學能力,一生受用。

October.    發表於 19-7-25 13:45
妹妹頭    發表於 19-7-25 09:01

LeoChung_FB 發表於 19-7-25 02:30
如題,分享一下你地學校70分以上有冇頭10名。我識得有個friend,佢平均分69.xx全級第九,讀救恩書院。我成 ...
分數只反映試卷既深淺,同個別學生叻唔叻關係唔大。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-25 08:57
又唔算好叻仲有唔少進步空間,不過佢讀書態度的確唔錯,自學能力強,呢點確實值得稱讚。
你小朋友讀書態度 ...

但係,近日我覺得阿女有D走偏門⋯。我以前乜功課都俾心機做的,但係見佢bridging course D功課好拿西,佢話:無所謂啦,又唔係學校D老師⋯咁好似唔係幾好咁⋯

你女女間學校係深,有咁嘅成績已經唔錯啦。

回覆樓主:

中一學期尾平均分71, 全班考20,已經唔係精英班

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女都仲未學識完全自學態度, 有D擔心, 測考都仲係要我出聲叫佢開始溫習, 至郁手

妹妹頭 發表於 19-7-25 07:54
回覆 LeoChung_FB 的帖子

我女平均分71.x 考級31, 級一果位同學, 都只係83.X
其實分數唔重要,各科排名先重要。

Yanamami    發表於 19-7-25 13:09

little_yolky 發表於 19-7-25 09:02
但係,近日我覺得阿女有D走偏門⋯。我以前乜功課都俾心機做的,但係見佢bridging course D功課好拿西,佢 ...
放鬆d比啲時間佢,開始進入青春期有自己想法,最緊要多溝通。

回覆 王家爸爸 的帖子

咁佢總算各科都排得好前, 只係英文屬中間位置......擔心

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-25 09:06
放鬆d比啲時間佢,開始進入青春期有自己想法,最緊要多溝通。

所以我都唔敢講佢