用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Thanks all for comments
樓主: Julybabe
go

Thanks all for comments   [複製鏈接]

201808 發表於 19-8-6 00:05
樓主個囡只是升聖心私小小一,問定聖心書院入U率,真的很有遠見。不過個post 答了幾版,似乎樓主未得到答案 ...

Marymount 咪係囉,不過又要逆向擔心hea ~~~

mykate 發表於 19-8-6 10:25

恭喜啊,相信是叩到net 12三大女校了,無論是聖心或你那間,我也覺得很好
我也認為1A與1B分別不大,況且12年後才考DSE,可能到時各校走勢也不同了,選一間適合小朋友的便可!

mcl203 發表於 19-8-6 14:30

呢間咪就係樓主最心儀嗰間囉

taiyeung 發表於 19-8-6 15:17

恭喜啊,相信是叩到net 12三大女校了,無論是聖心或你那間 ...

Thanks!
係叩到 Net 12女津

mcl203 發表於 19-8-6 14:30

同意

sunnygirl 發表於 19-8-6 15:20
呢間咪就係樓主最心儀嗰間囉

你點知樓主最心儀Marymount ?好厲害咁都知。若是心儀,點解不去叩Marymount 試試?題外話,Marymount 是1A還是1B?

201808 發表於 19-8-6 18:43
你點知樓主最心儀Marymount ?好厲害咁都知。若是心儀,點解不去叩Marymount 試試?題外話,Marymount 是1 ...

你又知人地無去叩?

Julybabe 發表於 19-7-24 22:01
想請問為什麼這幾年聖心書院banding好像下滑得好犀利  由1a跌落1b/1b... 有沒有原因?而且聽聞入U率也下降 ...
跌落Band 1B也叫下滑得好犀利?樓主想要d咩?

樓主想得太多了!
私小只是某D科教快一點,如小朋友上堂有聽書,家長肯認真同小朋有考試前溫下書,其實唔係真係好谷。私小難在密集式評估日或默書,小朋友差不多個個星期都要溫書,而且要溫得好熟才可高分,因為評估時間短,卷唔短,要快而準。但每次的量唔算多。如唔喜歡呢種模式又或者適應唔到就早d轉校。如接受到又做到,成績keep到,升中選擇好多。今年級頭幾個DG and Coed都收了,最終4個選coed,1個選DG. marymount都5-6個,st paul convent有4個,st mary 1個,YW幾好似4個,同shcc差不多的ssgc都有5個,…相信多是自行的,因為乙一大家都要保障所以填shcc,甲部都有可能,但甲一好多都是YW…所以樓主唔使諗太多,如小朋友到5年後有B1A成績,可以去考B1A的學校,如沒有B1A的成績,返到書院已經要感恩有書院做後盾!
至於書院banding下滑,你見上面沒有回書院的人數可能係其中一個原因,但不是唯一原因。很多老牌名校都有banding下滑的情況。新教學模式的學校多了,不少second tier的學校進步了,叻學生多了選擇,可以按自己的性格、宗教和住地點去選取。再者,老牌名校的學生唔少生於中產家庭,不少都預左打好個底,中四中五就出國,又或者dse考得唔好就出國,不少學生都少了一定要考好dse的壓力。但無論如何,真正原因肯定不只一兩個,也不可能完全知道,樓主冇需要執著找到答案了!比心機讀好之後的幾年,到時看到孩子的真正性格同成績再去研究書院是否適合孩子吧!

王家爸爸    發表於 19-8-8 16:58

LingChiBaBa 發表於 19-7-26 23:13
Hkpapa話齋,SHCC家長唔會係EK爆料架。

同意

fionaytwong    發表於 19-8-8 18:52
fionaytwong    發表於 19-8-8 18:52

回覆 sheffield 的帖子

都多人入港同

最終入的只有3-4個,但名次都不是算前的。所以私小的小朋友其實出路不錯。講多兩句,私小中上游的成績其實差得不遠,一個唔好彩計錯2題數就可以冇左十名。

sheffield 發表於 19-8-8 21:39
最終入的只有3-4個,但名次都不是算前的。所以私小的小朋友其實出路不錯。講多兩句,私小中上游的成績其實 ...
競爭好大

回覆樓主:

但學校的競爭氣氛唔大。學校也不製造競爭氣氛,什麼都低調處理,一般只是阿媽自己在家緊張好大部分囡都係好簡單同單純,視分數如糞土,到呈分才如夢初醒,知道原來1分好緊要

sheffield 發表於 19-8-9 00:11
但學校的競爭氣氛唔大。學校也不製造競爭氣氛,什麼都低調處理,一般只是阿媽自己在家緊張好大部分 ...
SH家長由幼稚園開始緊張小朋友, 入得小學也不會鬆懈....

王家爸爸 發表於 19-7-25 08:59
兩間聖小勁既學生先入到,所以其實學校收生質素應該相當高,但係高收生質素反映唔到係 DSE 成績度,原因係 ...

上午校是私小教深,下午校是津小學生是五湖四海。大家上到同一間中學必要高低之分。仲有,上午校通常每年級十的都會跳船,上午校小六級十內也會出去考更好中學,所以大家可以理解聖心中學不能保持高水平。

Julybabe 發表於 19-7-25 09:17

well then.. this supports the thread above which says  ...

Pushy不代表學生一定表現勁。s師資水平、教學質素、syllabus都會影響學生入u成果。

Julybabe 發表於 19-7-25 09:01
thanks again, so what you are saying is students from these Canossian schools are preoccupied/ over ...

曾幾何時,聖心是嘉諾撒會旗下學校當中,成績最好的一間⋯
以我所知,嘉諾撒會各學校的校監是有重疊,校長及副校等高層升遷常會互調,大家教學方針差不多,質素並沒有大大下降;只是區域性家長/小學生選校的取向改變了,中上產階層較多人轉為選擇直資或國際,中西區比油尖旺/紅磡轉變可能更明顯;而書院地理位置隔涉,也是流失成績好的學生因素之一。
樓主不用太擔心,聖私的質素一定不比其他嘉諾撒會的遜色,只是人心所向不同了。

回覆 sheffield 的帖子

‹ 上一主題|下一主題