用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排申請英國Visa大約要幾多日?
樓主: WoonMan
go

呢排申請英國Visa大約要幾多日?  

bero 發表於 19-8-1 11:26
我都希望順利, 謝謝你!
以下是我提交文件, 可否睇吓齊唔齊? 唔該晒.
1. TB REPORT 正本

此9項係基本嘢,應該齊,麻煩爸爸們、媽媽們,一齊睇睇。

另外,要根據你申請時嘅個別申報,個人check list 有提及,例如,非英文文件要有翻譯,我家人報Master,所以要睇Degree……
總之CAS嘅要求,帶晒。
Visa嘅要求(翻查自己份Application form 及 check list),帶晒。

birth certificate

藍藍爸爸 發表於 19-8-1 11:34
此9項係基本嘢,應該齊,麻煩爸爸們、媽媽們,一齊睇睇。

另外,要根據你申請時嘅個別申報,個人check li ...
唔該晒

cow 發表於 19-8-1 11:45
birth certificate
唔該晒

bero 發表於 19-8-1 12:03
唔該晒

客氣 ,約咗幾時上去?
記得早少少到。

藍藍爸爸 發表於 19-8-1 12:08
客氣  ,約咗幾時上去?
記得早少少到。
約了明天下午, 希望一切順利啦, 10個工作天應該返倒本passport呱, 我報了21/8去旅行呀

bero 發表於 19-8-1 14:59
約了明天下午, 希望一切順利啦, 10個工作天應該返倒本passport呱, 我報了21/8去旅行呀 ...

我16號申請。到而家都未有消息。只有等等等......

bero 發表於 19-8-1 14:59
約了明天下午, 希望一切順利啦, 10個工作天應該返倒本passport呱, 我報了21/8去旅行呀 ...

現在高峰期,有無打算做快證?
雖然快證亦非保證!
另外,選中心取回護照好啲,你睇翻上一頁,近期有出錯記錄,如在中心取回護照,對清楚才離開counter,旅行事小,開學事大,幾時開學?2/9?

醒目開學勳章

WoonMan 發表於 19-8-1 15:18
我16號申請。到而家都未有消息。只有等等等......

我23號下午申請, 30號收到電郵會寄出, 31號上午收到護照

3b 發表於 19-8-1 17:26
我23號下午申請, 30號收到電郵會寄出, 31號上午收到護照

都唔知點解要咁耐!

我仔本來想5號同同學去旅行,而家應該趕唔切

醒目開學勳章

WoonMan 發表於 19-8-1 19:15
都唔知點解要咁耐!

我仔本來想5號同同學去旅行,而家應該趕唔切

申請後有沒有收到電郵話處理中?

3b 發表於 19-8-1 19:33
申請後有沒有收到電郵話處理中?

Agent話只收到個email confirm收到本Passport。

我想問下大家,我今日同阿女上網申請,最後有一攔HKD20 courier services 係乜野黎?

我在British council 攪既event 裏,英國visa 人員話不用CAS, 只要CAS 號碼, 你們有沒有upload CAS?

yoyo123 發表於 19-8-2 00:37
我在British council 攪既event 裏,英國visa 人員話不用CAS, 只要CAS 號碼, 你們有沒有upload CAS?
...

有。CAS好重要,冇佢跟本唔可以申請visa。

yoyo123 發表於 19-8-2 00:37
...

我地只跟CAS資料填申請表,無upload CAS,帶去簽證中心職員亦無睇。

YuYuMother 發表於 19-8-2 05:42
我地只跟CAS資料填申請表,無upload CAS,帶去簽證中心職員亦無睇。
...

謝謝

yoyo123 發表於 19-8-2 08:21
謝謝

唔駛客氣,如果擔心的話可以upload埋,應該無大影響。

YuYuMother 發表於 19-8-2 05:42
...
It was mentioned in the British Council seminar last Saturday that only the CAS number is required.   

藍藍爸爸 發表於 19-8-1 15:22
現在高峰期,有無打算做快證?
雖然快證亦非保證!
另外,選中心取回護照好啲,你睇翻上一頁,近期有出錯 ...
有出錯記錄? 我睇唔倒呀
我女9月中才開學, 所以唔怕VISA遲, 你月尾個旅行驚驚地