用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排申請英國Visa大約要幾多日?
樓主: WoonMan
go

呢排申請英國Visa大約要幾多日?  

trendy007 發表於 19-9-8 16:26
你不如看了我的呢一,兩日的post先吖?由#710開始。

hongkeikei 發表於 19-9-8 16:26
我仔6月返香港,都無交TB test,只影咗ticket receipt (用mobile boarding pass), 舊護照都無影印。主要 ...

因為前面見到有個案話6月尾回港,所以冇交TB test,懷疑VISA因此被拒絕,所以我哋同你一樣照交6月回港boarding pass、bank statememnt等,免得失敗後要大學再出CAS從頭搞過

yiphalook 發表於 19-9-8 18:17
因為前面見到有個案話6月尾回港,所以冇交TB test,懷疑VISA因此被拒絕,所以我哋同你一樣照交6月回港boar ...

ic. 我無交bank statement,這裡有家長教路香港屬low-risk region,可以要求differentiation arrangement。我在Extra information 提出 want to benefit from the differentiation arrangement 咋
記得你好早辦完Visa, 仔仔幾號出發呀?

hongkeikei 發表於 19-9-9 07:40
ic. 我無交bank statement,這裡有家長教路香港屬low-risk region,可以要求differentiation arrangement ...
為免有任何阻滯,雖然月尾至出發,早辦妥安心好多

回覆樓主:

今天仍然好多人搞visa, 零晨4點去到排,樓下已經很多人。 取票64,派了72個位, 但上到去派籌只派64個,非常好彩,希望大家順利取到visa!

hongkeikei 發表於 19-9-9 07:40
ic. 我無交bank statement,這裡有家長教路香港屬low-risk region,可以要求differentiation arrangement ...
英國大學係教唔好交financial proof. 如果financial proof無問題就交佐無分別. 但如果financial proof唔合要求, 可能會唔批visa.

29/8做普通証,今晚收到email 話visa搞掂

點解我8月27做快證到今日都未收到passport⋯⋯
但我英國嗰邊嘅大學已經send咗email過嚟話已經收到我張BRP⋯⋯

demiclip 發表於 19-9-9 22:26
但我英國嗰邊嘅大學已經send咗email過嚟話已經收到我張BRP⋯ ...
咁你應盡快email UKVI問點解

回覆 yiphalook 的帖子

如果直接打過去問得唔得?好擔心,因為我星期六飛⋯⋯

demiclip 發表於 19-9-9 23:21
回覆 yiphalook 的帖子

如果直接打過去問得唔得?好擔心,因為我星期六飛⋯⋯ ...

用£5 Send email 問會快些,香港office 無電話號碼給公眾,上去問我估要你正式用email查詢。我30/8 快証,6/9送到家中(5個工作天),早一天會收到email通知passport 已回港。
27/8 後你有沒有收到任何email通知,例如Sheffield office收到申請之類?

hongkeikei 發表於 19-9-10 00:51
用£5 Send email 問會快些,香港office 無電話號碼給公眾,上去問我估要你正式用email查詢。我30/8 快証 ...
我27號交完文件嗰晚已經收到封email話has been received in Sheffield,之後9月2號收到我英國間大學話收到我張BRP同文件(我學校有得拎BRP唔洗去郵局)但到今日都第九個工作天都未收到第二封email⋯⋯依家諗住聽日上簽證中心睇吓會唔會有

demiclip 發表於 19-9-9 22:26
但我英國嗰邊嘅大學已經send咗email過嚟話已經收到我張BRP⋯ ...

你比我好啦我乜消息都冇.....連我自己間中學都未send email...
(即係簡單啲來講我咩消息都冇)

Mok426 發表於 19-9-10 02:15
你比我好啦我乜消息都冇.....連我自己間中學都未send email...
(即係簡單啲來講我咩消息都冇) ...
真係好奇怪,唔知27號呢批出咗咩事

demiclip 發表於 19-9-10 06:29

所以我都唔知....

大家好!我是萬中無一嘅一個,我仔仔7月31日到北角遞交文件,8月2曰收到 sheffield email之後就一直冇回覆到依家,8月27日第一次打電話去vfsglobal到而家都係話審批中冇其他回覆,佢哋話要等15個工作天再回覆我,長途電話費已經用咗$1000,機票已經取消,呢段漫長嘅日子好難過,好似乜都做唔到,我諗呢段期間太多人申請,可能混亂左啲文件,只有等

CLCC 發表於 19-9-10 11:26
大家好!我是萬中無一嘅一個,我仔仔7月31日到北角遞交文件,8月2曰收到 sheffield email之後就一直冇回覆 ...
咁大鑊! 希望你早日收到VISA信及passport

普通, 完全無附加服務
29/8 交表
6/9 收到第一個電郵
10/9 收到通知可以去取

CLCC 發表於 19-9-10 11:26
大家好!我是萬中無一嘅一個,我仔仔7月31日到北角遞交文件,8月2曰收到 sheffield email之後就一直冇回覆 ...

希望你可以快D收到

demiclip 發表於 19-9-10 06:29

你這兩天收到通知未?