用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排申請英國Visa大約要幾多日?
樓主: WoonMan
go

呢排申請英國Visa大約要幾多日?   [複製鏈接]

hongkeikei 發表於 19-9-6 14:40
High school, college, foundation or university 是那個組別申請學生簽證應該無關聯的。批出快慢是看你文 ...

咁我咪仲要等....仲諗住下個禮拜有得飛睇怕都冇

Mok426 發表於 19-9-6 14:41
咁我咪仲要等....仲諗住下個禮拜有得飛睇怕都冇
27/8申請快証照計差不多,正常下星期初應該有消息。若還未有或者考慮畀£5 send email問下安心d.
你幾多號開學呀?

hongkeikei 發表於 19-9-6 14:48
27/8申請快証照計差不多,正常下星期初應該有消息。若還未有或者考慮畀£5 send email問下安心d.
你幾多號 ...

我嗰間其實開咗學,只不過因為學校遲出CAS 所以我先咁遲去整VISA.....

回覆 hongkeikei 的帖子

大家都安心了,希望15號順利登機

Mok426 發表於 19-9-6 14:54
我嗰間其實開咗學,只不過因為學校遲出CAS 所以我先咁遲去整VISA.....
我都好遲攞到CAS, 趕頭趕命又通宵排隊, 依家先放心唔駛改機票。希望你下星期初收到好消息,盡快飛去開學

hongkeikei 發表於 19-9-6 15:04
我都好遲攞到CAS, 趕頭趕命又通宵排隊, 依家先放心唔駛改機票。希望你下星期初收到好消息,盡快飛去開學
...

希望啦仲話飛週末....飛唔飛到都係一個問題

andyng2014 發表於 19-9-6 14:58

大家都安心了,希望15號順利登機

今年搞簽證辛苦+一額汗,重重難關重重過。現在仲有去機場那一關,希望大家順利。我們10/9是平日晨早機,打算零晨3-4點出機場,應該無人阻塞啩。
15/9 星期日最好預早5-6個鐘,祝順利登機

我們是黃昏7點左右機,打算中午12點去機場,希望大家順利到英國。

我12號零晨機打算11號九點去到機場應該冇咩問題🤔

NChan 發表於 19-9-4 23:12
聽其他家長講收visa時仲有一封BRP信。
今日阿女去攞証時剩係得visa,咁其實有無問題呢?
的確是有一封信跟住 passport 的。
我女8月23號做簽證快證,9月4 號先收到速遞,但郵件只有 passport 沒有其他信件,但同一日,學校委託辦簽證的律師樓電郵話已經收到阿女的 BRP,將會送去學校交俾女。我就放心。我亦把律師樓的信和 BRP 副本 whatsapp 給阿女,以便入境有困難時俾職員睇證明已發BRP。今早阿女已到英國,入境好順利,沒有問起那封信。不過阿女今次係第二個BRP了,可能因此入境沒太多留難。

但奇就奇在剛剛律師樓傳給我一封信,來自 Manila visa office,話對不起,速遞時寄漏了領證的這封信件,現在才電郵封信俾我!!!真係離譜!!!好彩入境順利咋!

@deeb 發表於 19-9-6 09:30

今早已經取了visa可以如期出發了

恭喜

shanna852 發表於 19-9-6 18:03
的確是有一封信跟住 passport 的。
我女8月23號做簽證快證,9月4 號先收到速遞,但郵件只有 passport 沒有 ...

好彩你阿女可以順利入境,你可以鬆一口氣

我女兒也沒有信件,只有 passport ,不過第二天收到英國簽證中心的email封信過來,叫她過海關拿住封信,及信上有通知她在學校領BRP。

問問大家的子女,在英國考a level 多不多?
我女兒中二就過去了,在英國考a level 的。

hongkeikei 發表於 19-9-6 15:11
今年搞簽證辛苦+一額汗,重重難關重重過。現在仲有去機場那一關,希望大家順利。我們10/9是平日晨早機,打 ...

想問 個passport裡面的簽證寫valid until 24/10/19。我辦了3年的簽證。下年怎麼過海關   

monicacjx 發表於 19-9-6 19:53
想問 個passport裡面的簽證寫valid until 24/10/19。我辦了3年的簽證。下年怎麼過海關   :quest ...

入英國境後要喺post office or 學校領BRP(Biometric residence permit),亦即VISA permit to study in the UK for the duration of your course

summer14 發表於 19-9-6 18:43

好彩你阿女可以順利入境,你可以鬆一口氣
多謝你。

mikeka 發表於 19-9-6 11:41
多謝大家一路嘅資訊!原來簽證中心尋晚都俾咗email我,但因為我用Yahoo!變咗個email今朝9:00先至到到Mail  ...
恭喜你及各位已順利申請到Visa的同學們,但我覺得Visa Centre啲行政真係好混亂,不吐不快!我哋係25號凌晨通宵排隊26號最早果一批申請, walk in + priority + 黃金套餐!今天才攞到Visa前後一共10個工作天!多得這裏嘅資訊,發現有些case 普通証只用了4天,mikeka同我一日申請普通証也在同一天收到Visa,佢哋收我priority 嘅收費但並沒有提供優先的服務實在覺得很呃錢!俾佢撳住搶實在無辦法,唯有安慰自己終於搞掂了,不用再擔心!希望其他家長也順利快啲攞到Visa不用再擔驚受怕!

DKmum 發表於 19-9-6 22:09
恭喜你及各位已順利申請到Visa的同學們,但我覺得Visa Centre啲行政真係好混亂,不吐不快!我哋係25號凌晨 ...

希望下個禮拜有啦冇都冇辦法...

monicacjx 發表於 19-9-6 19:53
想問 個passport裡面的簽證寫valid until 24/10/19。我辦了3年的簽證。下年怎麼過海關   :quest ...

傻瓜,信上面寫嘅先至係visa有效日期,passport上面寫嘅係這日期前要入境。
‹ 上一主題|下一主題